Доступність посилання

ТОП новини

Біля Дебальцева, можливо, знайшли останки одного з вояків України


Ексгумація тіла у районі Дебальцева. 3 квітня 2016 року
Ексгумація тіла у районі Дебальцева. 3 квітня 2016 року

Про це повідомили в угрупованні сепаратистів. Наразі українська сторона підтверджує це повідомлення лише частково

У районі Дебальцева, можливо, знайшли останки одного з українських військовослужбовців, загиблих під час виходу з цього населеного пункту на Донеччині понад рік тому. Про ексгумацію тіла повідомили сепаратистські інформаційні ресурси. Цю інформацію частково підтверджує українська сторона.


За даними сепаратистських медіа, останки тіла, знайдені у районі Дебальцева, доправлені у морг, там мають провести всі необхідні експертизи. Донецьке агентство цитує неназваного волонтера, присутнього при ексгумації, який запевняє, що йдеться саме про тіло військовослужбовця Збройних сил України.

В управлінні цивільно-військового співробітництва ЗСУ, однак, наголошують: доки останки не передадуть на підконтрольну Україні територію і доки тут не проведуть необхідну експертизу, стверджувати, що йдеться саме про українського військового, не можна.

Не можемо про це нічого казати, доки, по-перше, у нас не буде решток тіла, по-друге, поки наші колеги з МВС не проведуть аналіз ДНК
Олексій Ноздрачов

«Це дійсно може бути український військовий, але ми не можемо про це нічого казати, доки, по-перше, у нас не буде решток тіла, по-друге, поки наші колеги з МВС не проведуть аналіз ДНК», – зазначив начальник управління Олексій Ноздрачов.

За його словами, зазвичай сторона сепаратистів повідомляє українську сторону про віднайдення останків. Щодо повідомлення останніх днів на сайтах сепаратистів, пояснює Ноздрачов, поки що підтвердження поширеної медіа інформації вони не отримали.

«Чорний тюльпан»: у тому районі може бути ще кілька тіл

Про те, що може йтися про останки тіла українського бійця, загиблого під Дебальцевим у лютому рік тому, кажуть у «Чорному тюльпані» – волонтерській гуманітарній місії, яка займається пошуком, ексгумацією та вивезенням загиблих у зоні АТО військовослужбовців.

Допуск туди дуже ускладнений, тому що це близько до фронту. Зараз тривають переговори про умови і місце передачі тіла
Ярослав Жилкін

«Підтверджується інформація, що знайдений один боєць. Можливо, у тому районі є ще кілька бійців. Допуск туди дуже ускладнений, тому що це близько до фронту. Зараз тривають переговори про умови і місце передачі тіла», – зазначив представник місії, голова громадської організації «Союз «Народна пам’ять» Ярослав Жилкін.

Домовленості «на християнських цінностях»

В цілому, як розповіли в управлінні цивільно-військового співробітництва ЗСУ, між українською стороною й угрупованнями сепаратистів є домовленість, що у разі, якщо вдається знайти тіла або останки тіл учасників бойових протистоянь, їх передають через лінію зіткнення.

Про обмін, пояснює начальник управління Олексій Ноздрачов, не йдеться: «Домовленості базуються на християнських і загальнолюдських цінностях. Ми не обмінюємося тілами загиблих: ми віддаємо їх, якщо знаходимо, так само робить і інша сторона».

Цим, за словами військового, займається пошуковий відділ у структурі його управління, Національний військово-історичний музей України, волонтери «Союзу «Народна пам’ять».

«Вони інформують нас, ми висилаємо пошукову групу у Донецьк чи куди потрібно, нам передають тіло. Протягом 2-3 тижнів виділяють ДНК, після цього шукають родичів», – додає Олексій Ноздрачов.

За його даними, внаслідок боїв під Дебальцевим зниклими безвісти вважаються близько 20 українських бійців. Понад половина з них, за даними української сторони, перебуває у полоні.

Жилкін: всього під Дебальцевим може бути до 10 тіл

На сайтах сепаратистських медіа в останні дні – відразу кілька повідомлень про ексгумацію в районі Дебальцева останків тіл нібито українських військовослужбовців. Зокрема, сепаратисти пишуть про начебто цілу братську могилу, у якій, за їхніми даними, можуть бути тіла до 10 бійців.

Знищена військова техніка біля Дебальцева. Лютий 2015 року
Знищена військова техніка біля Дебальцева. Лютий 2015 року

Ярослав Жилкін висловлює сумніви щодо правдивості цієї інформації. За підрахунками «Чорного тюльпану», справді, всього на території минулорічних бойових зіткнень біля Дебальцева може бути до 10 тіл загиблих українських бійців. «Але мова йде не про масове захоронення, а про розрізнені випадки, їх іще довго доведеться шукати», – наголошує пошуковець.

За словами Жилкіна, йому відомо про ймовірність масових поховань лише на території під контролем угруповання «ЛНР» – там, де тривали бої влітку 2014 року. Але туди волонтерам «Чорного тюльпану» поки що потрапити не вдалося.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG