Доступність посилання

ТОП новини

«Євро-2016» у Верховній Раді: як уболівають депутати?


Депутати Верховної Ради прийшли футбольній символіці у парламент на підтримку збірної України на «Євро-2016». 16 червня 2016 року
Депутати Верховної Ради прийшли футбольній символіці у парламент на підтримку збірної України на «Євро-2016». 16 червня 2016 року

Народні обранці заперечують, що хтось збирався летіти в Ліон замість участі у голосуваннях

Київ – Замість парламенту – на стадіон. Про те, що більш ніж півсотні депутатів полетять у Ліон на матч між Україною та Північною Ірландією на «Євро-2016», їхні колеги з Верховної Ради говорять вже кілька днів, однак багато депутатів таку інформацію спростовує. Зранку, згідно з офіційними даними на сайті установи, на засідання не прийшли 77 депутатів, ввечері «прогульників» стало більше – 84. Депутати в залі, однак, говорили, що відсутні – близько половини парламенту, і після рейтингового голосування засідання закрили через відсутність кворуму для ухвалення рішення.

56 депутатів планували летіти до французького Ліону на матч «Євро-2016» Україна-Північна Ірландія, заявила у середу в ефірі телеканалу «112 Україна» Олександра Кужель із фракції «Батьківщина». Напередодні на брифінгу у парламенті Тетяна Чорновол із «Народного фронту» висловила готовність фотографувати у Борисполі колег, які заради футболу пропустять важливі голосування.

Йшлося, зокрема, про законопроект щодо повернення до бюджету коштів, здобутих злочинним шляхом за президентства Віктора Януковича, який, однак, у четвер навіть не внесли до порядку денного.

Гончаренко: можна було б дивитися на екрані у сесійній залі

Між тим, станом на початок вранішнього засідання, прогульників було 77 – відносно небагато, якщо порівнювати з іншими днями роботи Верховної Ради, за даними сайту установи. Багато парламентарів прийшли на роботу з українською футбольною символікою. На запитання журналістів, чи підтверджують вони відправку парламентської «делегації» вболівальників у Ліон, більшість це заперечувала.

Олексій Гончаренко
Олексій Гончаренко

Зокрема, вбраний у футболку в кольорах української збірної депутат від «БПП» Олексій Гончаренко зазначив, що хоча «душею» він у Франції, вболіватиме у київському пабі, а якби міг – то підтримував би українських футболістів і в сесійній залі.

«А що? О шостій закінчили роботу, а о сьомій – у нас величезні екрани: увімкнули би, сиділи би, дивилися б разом. Це – велике єднання, це соціалізація. Це було б супер», – зазначив депутат.

Його колега по фракції і президент Федерації футболу Андрій Павелко у коментарі «Інтерфакс-Україна» заявив, що на чартерному рейсі з Борисполя до Ліона сьогодні вилітають ветерани АТО, тренери і офіційні представники федерації. За його інформацією, на матч збирались всього два-три депутати.

На вечірнє засідання Павелко не зареєструвався.

Ігор Луценко
Ігор Луценко

Депутат від «Батьківщини» Ігор Луценко висловив журналістам своє розчарування щодо депутатів-уболівальників.

«Враховуючи величезну таку футбольну істерію нездорову серед депутатів. Зараз взагалі-то четвер, один із ключових якби днів, тим не менш, якийсь футбольний у всіх настрій. Чесно кажучи, ми подаємо дуже негарний приклад суспільству і знецінюємо парламент як державний орган. Я розумію, міністри теж у такому стані перебувають – всі з шаликами: давайте зараз полетимо. Але парламентарі – це все-таки люди, близькі до народу, і мають відчувати, що народ від них очікує не вболівання на футболі, а плідної і технологічної роботи», – сказав Луценко.

Вечірнє засідання Ради закрили через депутатів-«прогульників»

Тим часом, коли засідання відкрилось увечері, депутати у сесійній залі стали заявляти, що немає кворуму, оскільки відсутня – половина складу Верховної Ради.

На відсутність колег вказав, зокрема, позафракційний депутат Юрій Левченко. А Вадим Рабинович із «Опозиційного блоку» розвинув цю думку і закликав закрити засідання.

«Сьогодні багато хто поїхав захищати Україну у Францію. Захищати Україну потрібно у цьому залі, разом із тими політичними силами, які вимагають переглянути тарифи», – заявив депутат.

За результатами голосування, яке оголосив спікер парламенту Андрій Парубій, виявилось, що в залі залишилось трохи більше від 200 депутатів. Засідання закрили. У середу ввечері засідання Ради також ​ завершилось достроково за відсутності достатньої кількості депутатів для ухвалення рішень.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG