Доступність посилання

ТОП новини

Чому Україна так невдало грає на «Євро-2016»?


Збірна Північної Ірландії забиває другий м'яч у ворота збірної України. 16 червня 2016 року
Збірна Північної Ірландії забиває другий м'яч у ворота збірної України. 16 червня 2016 року

«Ну, що можна проти тих «евкаліптів» зробити одному?» – оглядач про матч із Північною Ірландією

Київ – Розчарування грою української збірної на «Євро-2016» не стримують ані самі гравці, ані спортивні аналітики. Серед причин називають як тренерські помилки і відсутність волі до перемоги футболістів, так і глибинні проблеми в українському спорті. Президент Петро Порошенко закликав команду «грати сильніше» у майбутньому матчі зі збірною Польщі, але незалежно від результату в УЄФА констатують: з чемпіонату континенту Україна вже вибула.


Національна збірна виявилась недостойною рівня європейського чемпіонату, констатує головний редактор журналу «Футбол» Артем Франков, попри дуже оптимістичні прогнози, які він висловлював щодо результатів «Євро-2016» до від’їзду у Францію українських футболістів. Відповідальність за поразку він покладає як на рішення тренера збірної Михайла Фоменка, так і на саму команду.

Збірна Північної Ірландії забиває перший м'яч у ворота збірної України. 16 червня 2016 року
Збірна Північної Ірландії забиває перший м'яч у ворота збірної України. 16 червня 2016 року

«Нема жодного тренера, який би проігнорував наших лідерів Ярмоленка і Коноплянку, але ми з вами вчора побачили, що вони і близько не показали того футболу, який ми від них очікували», – вважає Франков.

Те, що вболівальники побачили на полі – «не лізе ні в які ворота» у всіх сенсах, не стримує емоцій і редактор програми «Про футбол» на каналі «2+2» Володимир Звєров. За його словами, основною ігровою проблемою збірної була відсутність плану «Б»: «На 60-й хвилині, на 70-й, вже після рахунку 0:1 у нас грає один нападаючий, бореться проти п’ятьох ірландців, у яких сумарний зріст – 25 метрів, як у евкаліпта. Ну, що можна проти тих «евкаліптів» зробити одному?» .

Футболісти «відбувають» свою зарплату – Мащенко

Водночас головний редактор «Х-sport» Олександр Мащенко, зауважує, що рівень гри українців у Франції показує відсутність цілеспрямованої спортивної політики як на державному рівні, так і на рівні футбольних клубів. У підсумку футболісти не відпрацьовують, а «відбувають» зарплату, вважає він.

«Наші успіхи – реально епізодичні і пов’язані із яскравими персонажами типу Андрія Шевченка на полі. А зараз – ситуація, коли немає яскравих зірок, і розбалувані українські футболісти просто не можуть виконати завдання, для якого потрібна була сила волі, натхнення, і певна концентрація така спортивна – хороша спортсменська робота», – говорить Мащенко.

В українських футболістів були всі умови, щоб підготуватись до гри, але гри як такої не було, погоджується Володимир Звєров. Однак коріння проблеми, за його словами, треба шукати у Федерації футболу: там після Майдану змінились обличчя, але залишились ті самі проблеми. Однією з них він називає шахрайство на футбольних тоталізаторах, яке дуже рідко можна довести: коли гравці ставлять проти себе і програють – і цим самим явно не сприяють тому, що і вони самі, і їхні суперники навчаться грати краще.

«Рівень нашої збірної відповідає рівню нашого чемпіонату, – пояснює Звєров.– Рівень нашого чемпіонату скотився з різних причин вниз. На мій погляд, головна причина – це тоталізатор, яким бавиться дуже багато команд, хоча це й не доведено. І ці проблеми потрібно вирішувати, а Федерація футболу як маленька копія керівництва всієї країни, просто не хоче цього робити».

Хороших футболістів треба готувати «з нуля» – Щербачов

Те, що українців обіграла Північна Ірландія – дебютантка чемпіонатів і досить посередній колектив як збірна – стало для всіх несподіванкою, але ірландці дійсно вразили бажанням перемогти і злагодженістю колективних дій аж до останньої хвилини, вважає спортивний оглядач Валентин Щербачов. Між тим, провадить далі коментатор, стан українського футболу нині такий, що тренеру Фоменкові, на відміну від англійського колеги Роя Ходжсона, який трьома замінами на полі переламав хід гри і переміг Уельс, було практично ні з кого обирати.

«Молоді талановитої у нас мало, тому що немає системи підготовки, немає, в принципі, державної програми розвитку дитячого футболу. Це вже написано, я вже не знаю, скільки стосів цих програм. Я пам’ятаю кожну каденцію Федерації футболу України: все правильно було проголошено, але жодного разу не було виконано нормально хоч один пункт цієї програми», – переконаний Щербачов.

За словами оглядача, українські футбольні «зірки» бережуть себе для гри у закордонних клубах. На його переконання, хороших футболістів треба навчати «з нуля», як це зробила Німеччина та Іспанія, де були програми розвитку дитячого футболу, розраховані на десятиліття.

Гравці збірної натомість після матчу поскаржились, що їм бракувало концентрації і чітких вказівок тренера.


А президент Петро Порошенко побажав команді перемоги у матчі з Польщею 21 червня.


Між тим, в УЄФА вже заявили про «виліт» України з чемпіонату.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG