Доступність посилання

ТОП новини

Ми покажемо світу, що українські університети змінюються на краще – Шаповалова


Іноземні студенти в Україні: навчання англійською та фінансові проблеми
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:26:49 0:00

64 тисячі іноземних студентів навчаються в Україні, половина з них – українською

Корупція, дорогі фірми-посередники, візові проблеми, банки-банкрути та дискримінація – це перелік основних труднощів, з якими стикаються іноземні студенти в Україні. Половина з них навчається українською мовою, і більшість задоволена освітою і життям в Україні, запевняє директор Українського державного центру міжнародної освіти Олена Шаповалова.

Сьогодні майже 64 тисячі іноземців вибрали Україну як свою дестинацію вищої освіти

Ми збираємо інформацію стосовно кількості іноземних студентів, які здобувають вищу освіту в українських навчальних закладах. Нам відомо, що сьогодні майже 64 тисячі іноземців вибрали Україну для отримання вищої освіти. Майже половина – це студенти з пострадянських країн, але щорічно у нас також збільшується кількість студентів з Індії, Нігерії та інших країн Африки.

– Чому все-таки іноземці обирають українські виші?

Багато високопосадовців у країнах Азії та Африки здобували у радянські часи освіту в Україні

– Традиційно, ще з радянським часів вони знають, що в Україні якісна освіта, дуже багато високопосадовців у країнах Азії та Африки здобували у радянські часи освіту в Україні. Вони знають про те, що якщо вони здобули якісну освіту, то вони зможуть отримати гарну роботу у себе в країні. І також умови, які пропонуємо іноземцям, є цікавими для них, зокрема англомовні програми дійсно приваблюють іноземців. Тобто вони хочуть здобути освіту, яка визнається у світі.

Іноземні студенти в Україні: хто вони? (графіка)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00


– Іншою причиною ще називають легкий вступ іноземців, чи це правда?

Ще з радянських часів вони знають, що освіта в Україні – це дійсно якісна освіта

– Для нас головним фактором в освіті є не лише кількість іноземців, а перш за все якість, бо якісні студенти – це ті студенти, які несуть імідж України за кордон. До нас їдуть студенти, тому що традиційно склалася така ситуація, що ще від радянських часів вони знають, що освіта в Україні – це дійсно якісна освіта. Якщо вони її тут здобудуть, отримають диплом, то зможуть гарно влаштуватися.

– Але чи не варто піднімати вимоги для вступу іноземців?

Посольство Туркменістану зараз ініціює можливість прийняття вступу іноземців не лише за результатами співбесіди, але й письмових іспитів

– Так, до нас звертаються деякі посольства для того, щоб ми зробили якісь особливі вимоги. Наприклад, посольство Туркменистану зараз ініціює можливість прийняття вступу іноземців не лише за результатами співбесіди, але й письмових іспитів. Вони дуже сподіваються, що в майбутньому туркменські студенти зможуть також складати іспити, на кшталт ЗНО, і таким чином ми будемо відбирати дійсно найкращих студентів, які будуть приїздити до нас в Україну.

Чому іноземні студенти обирають українські виші? (опитування)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00


– Це взагалі нормально, що іноземний студент вступає в український ВНЗ лише за результатами співбесіди?

– Це не просто співбесіда. Це затверджена програма співбесіди, яка включає в себе перевірку знання мови навчання, знання спеціальних дисциплін, які необхідні на ту чи іншу спеціальність. Тобто якщо проводиться якісна співбесіда, то можна дійсно перевірити, чи студент володіє матеріалом. Це для нас дуже важливо, оскільки ми видаємо запрошення ще до того, як студент приїхав в Україну. І дуже важко провести дійсно письмові іспити, якщо студент не в’їжджає в Україну. Якщо це співбесіда, то її можна провести, наприклад, за допомогою скайп-конференції. Але дуже важко провести письмові іспити, бо не можемо бути впевненими, що цей іспит склав дійсно цей студент, а не хтось інший замість нього.


– 12 іноземних студентів, що здобувають освіту в Харківському національному університеті радіоелектроніки можуть не допустити до іспитів та захисту дипломів. Адже на рахунки університету з банку «Фінанси та кредит» не надійшли сплачені ними кошти за навчання і проживання.Чи відомо про ситуацію у Харкові МОН, а також Вашому центру?

На жаль, студенти сьогодні отримують виплати, згідно з законодавством України, так само, як і українські громадяни. Тобто для них немає ніяких особливих умов

– На жаль, ця ситуація стосується не лише Харкова, адже банк «Фінанси і кредит» існує не лише в Харківській області, це всеукраїнський банк. Тому, на жаль, гроші студентів-іноземців, які були на рахунках банків, які були ліквідовані, залишаються ще не повністю виплаченими. Це дійсно проблема, особливо тих студентів, які завершують навчання цього року. Через те, що вони повністю не можуть оплатити контракт, вони не можуть отримати диплом. Міністерству відомо про цю проблему, було написано лист на ім'я голови Національного банку України. На жаль, студенти сьогодні отримують виплати, згідно із законодавством України, так само, як і українські громадяни. Для них немає ніяких особливих умов.

– Які ще проблеми іноземних студентів в Україні, окрім «фінансових пасток»?

Є проблема віз
Вони задоволені ситуацією, тим, що українці дуже толерантні, їм дуже приємно і гарно тут навчатися

– Важко сказати, бо вони залежать від особливостей регіональних, національних. Є проблема віз. Але я думаю, що взагалі іноземцям дуже подобається. Два місяці тому ми зібрали іноземців у МОН і мали з ними відверту розмову про те, як вони ставляться до ситуації в країні, що вони думають про майбутнє України, як вони бачать себе. І ми побачили, що вони дуже задоволені освітою в Україні, вони задоволені ситуацією, тим, що українці дуже толерантні, їм дуже приємно і гарно тут навчатися. Якщо виникають якісь поодинокі ситуації, то і ми, і ВНЗ дійсно приділяємо велику увагу для вирішення цих проблем.

– А скільки країн визнають дипломи українських ВНЗ? Наприклад, Йорданія зменшила кількість навчальних закладів, яким вона довіряє.

Ми будемо робити все, щоб показати, що українські університети змінюються. Відповідно до нових умов, з вересня 2017 року для того, щоб викладати для іноземців, потрібно мати сертифікат з рівнем англійської не менше, ніж В2

– Дійсно, це Йорданія, також наші дипломи не визнаються у Малайзії. Чому не визнаються? Була перевірка малайзійського міністерства, які приїхали перевірити медичні ВНЗ в Україні. На той час вони перевіряли луганський та кримський медичні університети. На жаль, вони побачили ситуацію, коли студенти не з’являлися на іспити, але мали оцінки, і це спонукало до подальшого невизнання усіх українських ВНЗ Малайзією. Є країни, які не визнають частково українські дипломи. Ми будемо робити все, щоб показати, що українські університети змінюються. Якщо декілька років тому було мало викладачів, які могли б на високому рівні читати дисципліни англійською мовою, то зараз зовсім інша ситуація. Відповідно до нових умов, від вересня 2017 року, для того, щоб викладати для іноземців, потрібно мати сертифікат з рівнем англійської не менше, ніж В2 ( Upper-Intermediate – ред.).

– Що потрібно для того, щоб Україна стала цікавою і перспективною для іноземців в усьому світі?

Для нас перспективним є розвиток магістерських програм, які могли б пропонуватися на всесвітньому ринку

– Якщо ми подивимося на закордонний досвід, то більшість іноземних студентів здобувають освіту на рівні магістра. Натомість у нас дещо інша ситуація – іноземні студенти закінчують і бакалаврат і магістратуру. Для нас перспективним є розвиток магістерських програм, які могли б пропонуватися на всесвітньому ринку.

– Де студентам-іноземцям знайти інформацію про українські університети?

Всі послуги, які стосуються підбору університету, отримання запрошення та пересилка, коштують 200 доларів. Приватні фірми пропонують набагато більші суми, ціни на запрошення починаються від 1000 доларів

– Ми повністю поновили сайт studyinukraine.org, змінили дизайн і зробили його зручнішим для іноземних вступників. Там можна знайти інформацію про всі ВНЗ в Україні, а не лише про ті, з якими співпрацюють приватні фірми. Також на сайті можна заповнити анкету онлайн. Всі послуги, які стосуються підбору університету, отримання запрошення та пересилка, коштують 200 доларів. Приватні фірми пропонують набагато більші суми, ціни на запрошення починаються від 1000 доларів. Також існує проблема, коли університет підписує договори з фірмами, де вказується, що саме фірма буде проводити відбір на навчання, ексклюзивне право на відбір. Хоча відбір має здійснювати виключно приймальна комісія.

– Чи потрібні взагалі фірми-посередники? Адже не секрет, що немало з них працюють не повністю в рамках закону.

Українські ВНЗ зацікавлені в тому, щоб виходити на зв`язок з іноземцями безпосередньо і позбавлятися приватних фірм

– Перш за все, проблема в самих університетах, які не готові виходити на міжнародні ринки. Це відбувається через фінансові труднощі, адже навчальним закладам не вистачає фінансів для реклами університетів за кордоном. Наприклад, представники російських університетів виїжджають в африканські країни, у них є свої представництва, там вони і проводять відбір. У той час, коли українським ВНЗ легше працювати з приватними фірмами. Щодо фірм-посередників, коли я прийшла працювати, в лютому було зареєстровано 350 фірм-посередників. Після моніторингу виявилося, що приблизно 190 привезли хоча б одного іноземного студента. Але я впевнена, що українські ВНЗ зацікавлені в тому, щоб виходити на зв`язок з іноземцями безпосередньо і позбавлятися приватних фірм.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG