Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю Кисельова на сайті «Бі-бі-сі» – це поразка всієї західної медіасистеми – експерт


Дмитро Кисельов. Архівне фото
Дмитро Кисельов. Архівне фото

Російський телеведучий поставив під сумнів британський суверенітет

Просто собі «спробою дещо пояснити» називає пропаганду ведучий російських «Вестей недели» та гендиректор медіагрупи «Россия сегодня» Дмитро Кисельов. Інтервю з ним зявилося у четвер на сайті «Бі-бі-сі». Кисельов не просто не соромиться цього слова – він намагається реабілітувати це поняття, надати йому забарвлення цивілізованості, вважають деякі медіаексперти. Окрім роздумів про тенденції в медіа, російський телеведучий і медіаменеджер у цьому інтерв’ю ставить під сумнів самостійність Великої Британії на міжнародній арені й дозволяє собі різкі закиди на адресу британської політики.

​Інтерв’ю з Дмитром Кисельовим кореспондент «Бі-бі-сі» Стів Розенберґ записав під час московського форуму під назвою «Нова епоха журналістики: прощання з мейнстрімом». Захід приурочили до ювілею «Радянського інформбюро», утвореного у 1941 році. Це інформаційно-пропагандистське відомство – де-факто пращур нинішнього РІА «Новости», агентства, що входить до складу очолюваної Кисельовим медіагрупи «Россия сегодня».

Поняття «мейнстрім» – точніше те, як його бачать організатори форуму (а організатором виступила згадана медіагрупа «Россия сегодня») – в інтерв’ю «Бі-бі-сі» пояснив сам Дмитро Кисельов.

«Це – інформаційне забезпечення однополюсного світу, тобто американського домінування у світі. Ми ж надаємо альтернативну інформацію, – вважає Кисельов. – Альтернативну до «мейнстріму».


«Здавалося, що вже – дно, а виявилося – ще ні»

«Як і журналістика «Бі-бі-сі», моя журналістика також не є нейтральною», – заявив в інтерв’ю кореспонденту британської медіакорпорації Дмитро Кисельов.

Всі його відповіді – у дусі «В «Бі-бі-сі» усе так само». Наприклад, каже він, британці упереджено підійшли до змалювання постаті російського президента у фільмі-розслідуванні «Таємні багатства Путіна» – так само він у своїх «Вестях недели» познущався з британської королеви.


«Це (розслідування про Путіна – ред.) було упередженою журналістикою. Тож вчимося у «Бі-бі-сі», – заявляє Кисельов.

Упередженість російський телеведучий не вважає чимось ганебним для журналіста – час, мовляв, такий. «Доба дистильованої журналісти, безумовно, минула», – резюмує він.

«Це, знаєте, наче коли здавалося, що вже – дно, а виявилося, що ще – не дно», – коментує у коментарі Радіо Свобода свіжі міркування Дмитра Кисельова український політичний експерт, автор книги «Гібридна війна: вижити і перемогти» Євген Магда.


Магда: Кисельов послідовний у своїй ролі

Євген Магда
Євген Магда

Магда каже: критику Кисельова на адресу Заходу й західної журналістики легко пояснити. Це – образа за санкції, запроваджені проти нього у рамках загальних обмежувальних заходів за агресію Росії в Україні.

Думаю, він чітко і вмотивовано усвідомлює себе частинкою російської пропагандистської машини і, відповідно, рухається у цьому напрямку
Євген Магда

«Ці переживання примушують його діяти далі й далі, глибше й глибше, – вважає Євген Магда. – Думаю, він чітко і вмотивовано усвідомлює себе частинкою російської пропагандистської машини і, відповідно, рухається у цьому напрямку».

«Нічого дивного в цьому (сказаному в інтерв’ю – ред.) немає, – додає оглядач. – Він достатньо послідовний у цій своїй ролі».

Брешуть усі

Він вдається до специфічного прийому: він не каже, що він не бреше, – він каже, що брешуть усі
Андрій Архангельський

Все інтерв’ю Кисельова «Бі-бі-сі» – це спроба виправдати себе, звинувачуючи у брехні інших, вважає російський журналіст і медіадослідник Андрій Архангельський. «Маємо справу з таким собі «реверсом», – зазначає він у коментарі Радіо Свобода. – Він вдається до специфічного прийому: він не каже, що він не бреше, – він каже, що брешуть усі».

Архангельський звертає увагу на те, як сучасна російська пропаганда відрізняється від радянської. «Унікальність нинішньої ситуації – в тому, що у сучасної російської пропаганди власного позитивного уявлення про світ немає. Всі ці переконання мають характер заперечення – вони заперечують західні цінності, не пропонуючи при цьому ніяких своїх», – каже журналіст.

Риса нинішньої російської пропаганди – цілковита відсутність будь-яких етичних засад, будь-яких обмежень, додає Андрій Архангельський. «Вони, певною мірою, моральні інваліди, – зазначає він. – Замість етичного інстинкту у них – суто інстинкт лояльності».

Мета російської пропаганди нині – не відстояти свою точку зору, а посіяти хаос. «Розмити межі між добром і злом, між прийнятним і неприйнятним», – резюмує Архангельський.


Інтерв’ю Кисельова опублікували у день референдуму

Дослідник пропаганди й інформаційних воєн, викладач Вільнюського університету Неріюс Малюкевичус вважає, що один із ключових посилів цього інтерв’ю – це спроба реабілітувати саме поняття пропаганди, подати таку діяльність як цілком нормальну для людини, яка позиціонує себе як журналіст.

Інший момент, на який звертає увагу литовський дослідник, – це вкрай критична оцінка Дмитром Кисельовим політики Великобританії в інтерв’ю, опублікованому у той самий день, коли британці голосують на референдумі щодо подальшої долі їхньої країни у Євросоюзі.

Кисельов не просто критикує дії британського уряду на міжнародній арені, він ставить під сумнів суверенітет Великобританії, стверджуючи, що країна «втратила свій суверенітет щодо США». «Просто американці поглинули вас у політичному, моральному й військовому плані, – заявив Кисельов журналісту «Бі-бі-сі». – Прилаштувалися, пригрілися й думаєте, що вам від цього буде добре».

«Серед учасників голосування у Великобританії є частка вихідців із пострадянського простору, – нагадує Малюкевичус. – І саме в цей день на цьому майданчику – «Бі-бі-сі» – Кисельов каже те, що каже».

На думку литовського дослідника, це інтерв’ю – «поразка всієї західної медіасистеми». Малюкевичус пояснює: Кисельов не просто отримав винятковий майданчик для висловлення своєї точки зору, але й на цьому майданчику безперешкодно поставив в один ряд діяльність російських пропагандистів і діяльність західних медіа.

Кремлівські медіа просто використовують всі ці свободи, всю цю західну медіаситуацію
Неріюс Малюкевичус

«Кремлівські медіа просто використовують всі ці свободи, всю цю західну медіаситуацію, – каже литовський експерт у відповідь на запитання Радіо Свобода, чому він не вважає публікацію інтерв’ю Дмитра Кисельова суто поданням альтернативної точки зору для аудиторії. – Вони просто використовують усі ці стандарти у своїх цілях».

Неріюс Малюкевичус додає, що не ставить під сумнів стандарти «Бі-бі-сі», але має запитання до ініціативи журналіста Стіва Розенберґа записати інтерв’ю з такою людиною, як Дмитро Кисельов.

Радіо Свобода намагалося отримати коментар автора матеріалу щодо озвучених російським телеведучим тез на адресу «Бі-бі-сі», але у корпорації зазначили, що не даватимуть оцінку інтерв’ю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG