Доступність посилання

ТОП новини

Українці стали краще ставитися до росіян, але не до Кремля – Паніотто


©Shutterstock
©Shutterstock

Попри агресію, українці продовжують краще ставитися до Росії, ніж росіяни до України, стверджують соціологи

Українці та росіяни стали краще ставитися один до одного. Про це свідчать дані соціологічних опитувань, проведених Київським міжнародним інститутом соціології в Україні та «Левада-Центром» – у Росії. При цьому, як наголошують соціологи, ставлення українців до Росії залишається кращим, ніж ставлення росіян до України. Такі тенденції в суспільній думці українців та росіян вчений-соціолог, генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Панітотто пояснив в інтерв’ю Радіо Свобода впливом телебачення та різною інформаційною політикою.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Чим пояснити покращення ставлення українців та росіян одне до одного за умов, коли між країнами, фактично, триває збройний конфлікт?

– Чесно кажучи, для мене це також є загадка – чим пояснити покращення ставлення українців до Росії? Тому що ставлення росіян до України більш-менше зрозуміле. Дані «Левада-Центру» чітко показують, що це відбулося раптово і якраз коли відпустили Савченко. І частина населення зрозуміло це як ознаку того, що керівництво налаштовано на покращення відносин із Україною. Взагалі, Україна пішла як головний як головний суб’єкт, про який розповідали. Як сказав колись Євген Кисельов, головний принцип, за яким російські ЗМІ розповідають про Україну – майже як про покійника, тільки в інший бік – або нічого, або погано. Тому, чим менше там розповідають про Україну, тим краще ставлення.

Покращилося ставлення лише до росіян, ставлення до керівництва Росії – не покращилося

А от щодо ставлення українців до Росії, то наші дані показують, що це не пов’язано із Савченко. Це покращення відбувалося після закінчення активної фази протистояння. Люди до всього призвичаюються і, можливо, в Україні ситуація на Сході трохи рутинізується… Але покращилося ставлення лише до росіян, ставлення до керівництва Росії – не покращилося.

Володимир Паніотто
Володимир Паніотто

– А чим би Ви пояснили таку різницю в ставленні до російської влади і до росіян? Адже, добре відомо, що росіяни підтримують свою владу, підтримують президента Путіна.

– Більшість населення вважає, що вони не знають реальної ситуації. ЗМІ їм не кажуть правди, їм там розповідають про розіп’ятих хлопчиків і так далі. І що вони просто не в курсі. Крім того, час від часу до нас приїздять росіяни, які виступають по українським ЗМІ – вони мають позитивне ставлення до України.

– Як пояснити, що ставлення українців до росіян залишається кращим, ніж росіян до українців?

– Це дійсно ситуація дуже дивна. І вона почала формуватися не в останні роки. Ми починали наш спільний проект із російським «Левада-Центром» у 2008 році. І за весь період спостережень позитивне ставлення українців до росіян не змінювалося: воно було на рівні 90 % плюс мінус 2%. Навіть під час війни Росії із Грузією воно теж істотно не змінювалося. А в той час, у росіян відбувалися дуже серйозні зміни: під час російсько-грузинського конфлікту було лише 33% тих, хто позитивно ставився до України. Тобто, 90% і 33% – така колосальна різниця.

В Росії, як і в Україні теж, більшість сприймає реалії через телебачення. Але російська громадська думка набагато більш керована, бо вона уніфікована

Ми пояснюємо це, насамперед, впливом телебачення. В Росії, як і в Україні теж, більшість сприймає реалії через телебачення. Але російська громадська думка набагато більш керована, бо вона уніфікована.

В українській громадській думці обвал стався після захоплення Криму. Але все одно, ставлення лишається кращим, ніж у росіян. Це пояснюється, скоріш за все, тим, що в Україні ЗМІ належать різним олігархам, які по-різному ставляться до Росії. І частина України приймає російське телебачення.

– У такому разі, чи можна сказати, що російське телебачення вчило росіян не любити українців?

Незалежність України стала до певної міри травмою ще з 1991 року... А далі почалися маніпулювання, і негативне ставлення підкріплювалося

– Для росіян, як кажуть мої колеги з «Левада-Центру», незалежність України стала до певної міри травмою ще з 1991 року. Незалежність балтійських країн не сприймалась так болісно, як незалежність України. А далі почалися маніпулювання, і негативне ставлення підкріплювалося.
Справа в тому, що за останні сім років перед анексією Криму рейтинг Путіна знизився на 20%. І негативне ставлення до України, і пошук зовнішніх ворогів, і сама війна дуже допомагають російському керівництву зберігати високу підтримку у суспільстві.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG