Доступність посилання

ТОП новини

У Києві затримали керівника Держсанепідслужби Протаса. Будуть нові викриття?


Ілюстраційне фото. Співробітники управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) перед початком церемонії складання присяги. Київ, лютий 2016 року
Ілюстраційне фото. Співробітники управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) перед початком церемонії складання присяги. Київ, лютий 2016 року

Київ – 30 липня у Києві співробітники Національного антикорупційного бюро України і Національної поліції затримали виконувача обов’язки голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України Святослава Протаса. Як написав на своїй сторінці у Facebook міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, Протаса затримали у власному кабінеті за підозрою у розкраданні коштів. Поліція також проводить обшуки у кабінетах головних санітарних лікарів усіх областей країни.


Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що група чиновників на чолі з виконувачем обов’язки голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України Святославом Протасом розробила і впровадила, як було сказано, «злочинну схему», що дозволило їм привласнити велику суму бюджетних коштів. «На переведенні в готівку та отриманні першого ж траншу викрадених коштів (400 000 гривень), учасники афери були затримані», – написав на своїй сторінці в Facebook міністр.

Арсен Аваков
Арсен Аваков

«Протас діяв цинічно, попередньо змовившись про те, як та за якими правилами будуть крастись і відмиватись бюджетні гроші», – написав Аваков.

Але варто зазначити, що, за даними МВС і Національного антикорупційного бюро, Протас пропонував долучитись до злочинної схеми більш як двадцяти чиновникам Державної санітарно-епідеміологічної служби (поліція проводила обшуки у кабінетах 19 головних санітарних лікарів областей) – і лише один відмовився від участі в афері з бюджетними грошима.

Як зазначила експерт Центру протидії корупції Тетяна Пеклун, наразі антикорупційне бюро демонструє саме ту роботу, на яку чекали від його працівників ініціатори створення цієї структури.

Сподіваюся, що щотижня або щодня у НАБУ будуть приводи збирати журналістів і повідомляти їм про нові приводи і підозри, про нові викриті схеми і про затриманих чиновників
Тетяна Пеклун

«Сподіваюся, що щотижня або щодня у НАБУ будуть приводи збирати журналістів і повідомляти їм про нові приводи і підозри, про нові викриті схеми і про затриманих чиновників. Тобто, власне, що вони своїми справами будуть демонструвати те, як можна боротися з корупцією, особливо з корупцією високопосадовців», – зазначила Пеклун у розмові з Радіо Свобода.

Назар Холодницький
Назар Холодницький

За її словами, останні затримання детективами Національного антикорупційного бюро України високопосадовців, серед яких є народні депутати і чиновники, які обіймали високі посади у державних установах, – це та «верхівка», від покарання якої залежить, чи буде вдало і результативною боротьба українців проти корупції. На думку експерта, серед вкрай важливих для держави і суспільства проваджень НАБУ – справа щодо військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика, якого детективи підозрюють у незаконному збагаченні, та розкриття «газових схем» за участю народного депутата України Олександра Онищенка. У разі знятті з Онищенка депутатської недоторканності, детективи Національного антикорупційного бюро розпочнуть відповідні слідчі дії, повідомив у соцмережах керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

Докази, які антикорупційні прокурори та детективи збирали понад півроку, викладені на 86 сторінках клопотання
Назар Холодницький

«Тепер Україна чекає на рішення народних обранців, сумлінність яких має пройти випробовування тиском міцного газового лобі, яке так просто «свою» людину не віддасть. Не володіючи достатньою доказовою базою, … детективи НАБ України навряд чи змогли б переконати генерального прокурора, голову Верховної Ради та народних депутатів прийняти такі рішення. Докази, які антикорупційні прокурори та детективи збирали понад півроку, викладені на 86 сторінках клопотання», – написав Холодницький.

Боротьба з корупцією = знищення олігархату – Юрчишин

Виконавчий директор міжнародної організації Transparency International Ярослав Юрчишин сказав Радіо Свобода, що покарання корупціонерів – не лише запорука успішності державного розвитку України, не тільки її зобов’язання перед західними партнерами, а і вимога українського суспільства. До того ж, це – шлях до запровадження прозорості і конкуренції у ділове середовище країни і, відтак, до знищення олігархії як джерела і результату корупції, зазначив фахівець.

Ярослав Юрчишин
Ярослав Юрчишин

«Не може бути якихось монополізованих сфер, що їх полюбляють корупціонери. Відповідно, конкуренція має бути в усьому, що стосується як економіки, так і соціальних послуг (але це на певних етапах), а, можливо, і виконання певних державних функцій», – зазначив Юрчишин.

Водночас, за словами експерта, якщо в Україні запрацювало Національне антикорупційне бюро та антикорупційна прокуратура – необхідно якнайшвидше створити антикорупційний суд, що дозволить доводити до логічного завершення справи проти корупціонерів різних рівнів. На думку Юрчишина, закон про антикорупційний суд буде ухвалений уже до осені цього року.

Тим часом у Харкові 30 липня працівники Національної поліції України провели обшуки у Харківській міській раді. Як повідомив на своїй сторінці у Facebook народний депутат України Антон Геращенко, затримані начальник відділу з питань житлово-комунального господарства, транспорту і зв'язку, юридичного департаменту Харківської міської ради, а також юрист-консультант. Вони отримали хабар 4 тисячі американських доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG