Доступність посилання

ТОП новини

Суд розглядає експертизи куль у справі екс-беркутівців


Суд продовжив розгляд доказів у справі розстрілу майданівців 20 лютого 2014
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Суд продовжив розгляд доказів у справі розстрілу майданівців 20 лютого 2014 року

Київ – Суд продовжив розгляд справи 5 колишніх беркутівців, звинувачених у розстрілі демонстрантів під час подій Майдану 20 лютого 2014-го. Цього разу розглядали результати балістичних експертиз куль і картечі, вилучених із тіл загиблих, а також фрагментів, які, ймовірно, могли бути частинами щитів або вибухових пристроїв, що застосовувались під час сутичок. Прокурори заявляють, що деякими з них стріляли зі зброї, яка належала підозрюваним. Адвокати спецпризначенців вказують, однак, на те, що результати різних експертиз не збігаються.


Святошинський районний суд, де слухають справу екс-беркутівців Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського, розглянув у четвер понад 16 балістичних експертиз, в основному, оболонок куль і різних уламків, вилучених із тіл загиблих 20 лютого 2014 року. Значну частину з них, відповідно до висновків експертів, неможливо ідентифікувати, хоча прокуратура наполягає на тому, що такими набоями теоретично можна стріляти зі зброї, яку на той час видавали «Беркуту».

Прокурори у процесі заявили, що деякі із куль, які фігурували у розглянутих на цьому засіданні експертизах, могли бути випущені з автоматів, що належали підозрюваному Павлу Аброськіну, одному загиблому спецпризначенцю та одному екс-беркутівцю, який нині оголошений у розшук, а також екс-командиру спецроти «Беркуту» Дмитру Садовнику, який утік з-під варти і нині також розшукується.

Екс-беркутівці Сергій Зінченко та Павло Аброськін під час судового засідання у Святошинському суді. Серпень 2015 року
Екс-беркутівці Сергій Зінченко та Павло Аброськін під час судового засідання у Святошинському суді. Серпень 2015 року

Конкретно експерти не можуть це визначити, але, за результатами розглянутих цього дня експертиз, понад 7 куль імовірно були відстріляні з автоматів, які належали цій спецроті, розповів прокурор ГПУ Яніс Сімонов. Далі, за його словами, дані експертиз треба буде порівнювати із іншими доказами.

«Зазначає захист про те, що їхні підзахисні не мають стосунку до розстрілів, ми вважаємо, що вони мають стосунок, і надаємо докази, які підтверджують використання ними своєї зброї. Але ви розумієте, на вулиці Інститутській загинуло більше осіб, ніж зараз їм інкримінується, – розповів Сімонов.– Щодо інших осіб, які померли, досудове розслідування триває, є підозрювані, які уникають досудового розслідування, і оголошені в розшук. Об’єктивно слідство намагається встановити всі дані і обставини, які відбувалися саме на Інститутській саме 20 лютого 2014-го».

Експерти кажуть, стріляти цими кулями можна із 25 видів зброї – Горошинський

Адвокати колишніх спецпризначенців Олександр Горошинський та Ігор Варфоломєєв під час розгляду експертиз неодноразово вказували на невідповідність між кількома із них.

Ми будемо у процесуальний спосіб ці суперечності ліквідовувати, каже Горошинський.

«Ми пам’ятаємо, що відповідно до обвинувачення, яке стосується безпосередньо наших підзахисних, начебто за версією прокуратури вони були озброєні автоматами Калашникова. Експертизи кажуть, що із близько 25 видів зброї могли бути відстріляні ті кулі, які були предметом розслідування. Тому в категоричній формі експерти не могли цю обставину визначити», – зауважує адвокат.

Їхні підзахисні також зазначали, що частина із означених набоїв не могла бути випущена зі зброї тодішніх беркутівців, зате могла – зі зброї, яку мали співробітники СБУ, також задіяні 20 лютого.

«Не можете ідентифікувати? Садіть усю «Альфу», – вигукнув Павло Аброськін.

Обвинувачення, однак, ці дані заперечує, посилаючись на проведені експертизи зброї співробітників відомства. Що ж до суперечностей результатів окремих експертиз, і прокуратура, і адвокат родичів загиблих кажуть, що це можна виправити або проведенням додаткових аналізів, або викликом експертів, щоб ті дали свідчення і пояснили свої висновки у залі суду.

Згаданим колишнім співробітникам спецроти «Беркуту» інкримінують убивство 48 людей та завдання тілесних ушкоджень ще 80 протестувальникам. Колишні спецпризначенці вини не визнають, а їхні адвокати заявляють про невідповідність доказів прокуратури українському законодавству. Тим часом, за інформацією ГПУ, в судах наразі розглядають понад 70 справ щодо злочинів під час Майдану, слідство щодо деяких триває.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG