Доступність посилання

ТОП новини

Протезування ветеранів АТО: Україна розширює співпрацю з Італією


Інженер фірми ITOP демонструє каркас протезу ноги
Інженер фірми ITOP демонструє каркас протезу ноги

Рим – Україна знайшла в Італії нових партнерів, які можуть здійснювати протезування й реабілітацію учасників бойових дій на Донбасі. Київська делегація відвідала спеціалізоване підприємство неподалік Рима і ознайомилася з високими технологіями виготовлення біо- і міопротезів. Обидві сторони сподіваються на реалізацію подібного виробництва в Україні.

Компанію ITOP S.p.A. вважають в Італії одним із провідних виробників ортопедичних протезів за сучасними технологіями. Майже 40 років досвіду, 160 працівників, щомісяця підприємство надає 2 тисячі послуг у галузі протезування.

Гроші, які заплатить український уряд за наші протези, згодом повернуться в Україну. Ми наполягаємо на співучасті українського уряду в цьому проекті
Франческо Маттоньйо

ITOP стане новим партнером України у протезній галузі, а також комплексної реабілітації бійців. Технічний директор фірми Франческо Маттоньйо наголошує, що зацікавлений не стільки в економічному аспекті спільного проекту, як у можливості передати українцям досвід протезування.

«Гроші, які заплатить український уряд за наші протези, згодом повернуться в Україну. Ми наполягаємо на співучасті українського уряду в цьому проекті. Ми не хочемо бути просто фірмою, яка інвестує в країну, ми прагнемо партнерських відносин, щоб стати оперативною структурою при уряді для навчання місцевих фахівців та реалізації виробництва протезів в Україні», – сказав Радіо Свобода Франческо Маттоньйо.

Компанія з виробництва ортопедичних протезів
Компанія з виробництва ортопедичних протезів

Питання коштів

Італійці пропонують для військових місячну програму перебування. Упродовж 20 днів пацієнтові виготовляють, встановлюють штучну кінцівку і навчають нею користуватися. Решта 10 днів присвячені тренуванню ій психологічній реабілітації у лікарні. Ціна одного імпульсного протеза від 20 до 50 тисяч євро, сказали на підприємстві.

У держави вистачає коштів на закордонне протезування, але ми рухаємося у різних напрямках. І один з них – завозимо новітні технології протезування в Україну
Ігор Мальцев

Оплата має відбуватися в рамках Державної програми складного протезування учасників АТО за кордоном. Яку саме частку з держбюджету мають надати, залежатиме від висновків експертної комісії у Києві стосовно кожного бійця окремо. Щорічно Україна спрямовує на закордонне протезування бійців 150 мільйонів гривень, повідомив заступник голови Державної служби у справах учасників АТО Ігор Мальцев.

«Сьогодні у держави вистачає коштів на закордонне протезування, але ми рухаємося у різних напрямках. І один з них – завозимо новітні технології протезування в Україну. Для цього нам також слід співпрацювати з іноземними компаніями, бо це передбачає навчання наших протезистів. Україна повинна взяти на себе цю потужну галузь протезування за новітніми технологіями», – наголосив Ігор Мальцев у коментарі для Радіо Свобода.

Важливість реабілітації

Компанія ITOP тісно співпрацює з науковцями-ортопедами та університетами. За словами керівників фірми, це допомагає постійно вдосконалювати технологію виготовлення протезів, поліпшувати індивідуальний підхід до кожного пацієнта. Якісно виготовити й встановити штучну кінцівку – лише частина справи, найголовніше потім – навчитися нею впевнено виконувати потрібні рухи. Цьому присвячений період психологічної та соціальної підтримки пацієнтів. Однак в Україні, як зазначили учасники делегації, сфера реабілітації поранених мало розвинена. Тому Київ прагне розвивати з іноземцями і науковий сектор, щоб поліпшити як рівень протезування, так і якість надання комплексних реабілітаційних послуг.

Зона відпочинку для пацієнтів
Зона відпочинку для пацієнтів

Дуже важливий розвиток наукової співпраці між університетами двох країн. Італійська сторона готова допомогти Україні у відкритті кафедр підготовки реабілітологів, протезистів, обміні студентами
Алла Ромашко

«Дуже важливий розвиток наукової співпраці між університетами двох країн. Італійська сторона готова допомогти Україні у відкритті кафедр підготовки реабілітологів, протезистів, обміні студентами, які зможуть проходити практику на таких сучасних підприємствах як ITOP », – додає Алла Ромашко, керівник проекту «Життя без меж», партнер з реалізації програми закордонного протезування бійців.

У сфері забезпечення поранених сучасними ортопедичними протезами Україна співпрацює наразі з Італією та Німеччиною. Минулого року на півдні Італії міопротези верхніх кінцівок за державні кошти отримали 5 ветеранів АТО. Посол України в Італії Євген Перелигін поінформував, що внаслідок бойових дій на Донбасі налічують 40 тисяч поранених осіб. Щоб допомогти цим людям повернутися до нормального життя, сказав він, Україна продовжує шукати фахових і досвідчених партнерів за кордоном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG