Доступність посилання

ТОП новини

Серед винуватців протесту на кордоні з Польщею є контрабантисти-митники й прикордонники – Синютка


Львів – Головне управління поліції у Львівській області відкрило кримінальні провадження за фактами блокування міжнародних доріг біля пунктів пропуску на українсько-польському кордоні 4 липня. Жителі 30-кілометрової прикордонної зони протестували через призупинення Польщею малого прикордонного руху і не пропускали транспорт – на кордон і у зворотньому русі – від ранку 4 липня і впродовж доби. Голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив про організаторів акції.

– Пане Синютка, як Ви розцінюєте протести перед пунктами пропуску, блокування доріг і чи були за цим усім конкретні організатори?

Люди, які втрачають нелегальний шматок заробітку на кордоні, свої незаконні оборудки – саме вони і підвозили 4 липня протестувальникам горілку, створили негативну картину для іміджу України і для них було важливо, щоб всі недруги України і Польщі вихвалялись цими подіями

– Я сьогодні можу зі впевненістю сказати, що все що відбулось перед пунктами пропуску на українсько-польському кордоні, організовано контрабандистами, частина з яких носить погони митників і прикордонників, а частина є просто горе-бізнесменами, які просто зрозуміли, що втратять нелегальні доходи. Частина серед тих людей були ті, для яких це біда. Бо для них можливість їздити у сусідню державу – засіб для існування, це умови, в які вони потрапили не за своєю волею. Але з цими людьми найпростіше знайти спільну мову. Насправді, вони найшвидше йдуть на контакт і компроміси. Люди, які втрачають нелегальний шматок заробітку на кордоні, свої незаконні оборудки – саме вони і підвозили 4 липня протестувальникам горілку, створили негативну картину для іміджу України і для них було важливо, щоб всі недруги України і Польщі вихвалялись цими подіями, які відбувались біля українсько-польського кордону 4 липня.

Олег Синютка
Олег Синютка


– Чи будуть покарані винні, які зорганізували людей на акцію? Адже люди поводились агресивно, були факти побиття водіїв, травмовані самі учасники протесту.

Це та ситуація, коли громада, еліта Львівщини повинна дуже чітко розставити крапки на «і», тобто «хто є хто», які фінансові потоки були перекриті внаслідок тих подій

– Порушені кримінальні провадження по факту блокування транспорту. Нарешті, поліція почала займатись тією справою, яка належить до її компетенції і я переконаний, що це питання не просто буде на контролі посадових осіб, які за це відповідають, це та ситуація, коли громада, еліта Львівщини повинна дуже чітко розставити крапки на «і», тобто «хто є хто», які фінансові потоки були перекриті внаслідок тих подій, що відбулись.

– Чи відомі імена митників і прикордонників, чи доведете до керівників служб цю інформацію. Якими будуть Ваші подальші кроки?

– Всі люди, які спонукали, під’юджували, довозили людей, розливали протестувальникам спиртне, вони всі зафіксовані. Це справа честі поліції довести цю справу до суду і покарання.

– Тема подій на українсько-польському кордоні на території Львівщини була темою обговорення у польських медіа і образ українця вималювався далеко не позитивним, тобто дуже негативним. Чи Ви мали телефонні розмови з польськими колегами, щоб пояснити ситуацію?

Ті, хто насправді хочуть легалізувати свої шахрайські схеми, будуть відповідати

– Я не мав жодних розмов цими днями з колегами з Польщі. Але практично зі всіма керівниками вищого рівня з Києва 4 липня до першої години ночі проводив консультації. Бо це блокування транспорту було зорганізовано, у першу чергу, для того, щоб показати негативний імідж України в Європі. Насправді, ми зробили дуже багато, щоб ті люди, яких просто спонукали до вчинення необдуманих подій зрозуміли і вчинили, згідно з чинним законом, так, як це варто поводитись. А ті, хто насправді хочуть легалізувати свої шахрайські схеми, будуть відповідати.

– 4 липня протести на трьох пунктах пропуску у Рава-Руській, Краковці, Шегині розпочались одномоментно. Те, що протести будуть було прогнозовано, коли Польща повідомила, що призупиняє малий прикордонний рух на певний час, до якого числа ще не назвали польські служби. Чому українські силовики належно не підготувались? Чи належно спрацювали поліцейські і працівники СБУ Львівщини?

– Усю добу керівники Національної поліції і СБУ області були на місці і вони всі речі фіксували, не за чужими розповідями, а перебуваючи безпосередньо на пунктах пропуску.

– Останні антиукраїнські події у Польщі, зокрема у Перемишлі, коли польські молодики перегородили дорогу процесії з України, нищення надмогильних плит на українських цвинтарях, конфлікт щодо української групи Ot-Vinta, викликає занепокоєння серед львівської громади. Чи не скористається третя сила тим, щоб зорганізувати провокації у Львові проти поляків, полської спадщини і пам’яті? Чи відомі такі факти?

Минулого тижня ми відвернули дві провокації, які мали бути схожими на сценарієм у Перемишлі

– Я більше скажу, минулого тижня ми відвернули дві провокації, які мали бути схожими на сценарієм у Перемишлі, коли українська делегація і польська влада урочистою ходою йшли на військовий цвинтар у Пикуличах. Ми цього у Львові не допустили, не дали можливості для підживлення різноманітних антиукраїнських і антипольських настроїв. Відтак, сьогодні дуже чітко у цьому питанні працюють правоохоронні органи, дії яких скеровані на забезпечення стабільної ситуації.

Гурт Ot Vinta затриманий на польському кордоні, 3 липня 2016 року
Гурт Ot Vinta затриманий на польському кордоні, 3 липня 2016 року

– Хто планував антипольські провокації у Львові, які сили за ними стоять?

– Не буду оригінальним. На превеликий жаль, всі ниточки тягнуться за межі України.

– У бік Росії?

– Так.

– Але ці «живі ниточки» не можуть нічого вдіяти, не вплутавши місцевих людей. Кого саме Вам відомо?

– Звичайно, вони шукають і знаходять слабинки, засилають своїх спеціально навчених людей сюди із них готують вибухову суміш, щоб дестабілізували ситуацію.

– Така небезпека антипольських провокацій ще є до 11 липня, коли буде вшанування річниці Волинської трагедії?

У Львові відсутні антипольські настрої. Але провокатори чітко знають і прораховують, які саме ксенофобські, антипольські вигуки ще можуть розбурхати рани у багатьох людей

– Не лише до 11 липня є така небезпека. Ми завжди говоримо, що ніхто з львів’ян не підтримає тих провокаторів, бо у Львові відсутні антипольські настрої. Але провокатори чітко знають і прораховують, які саме ксенофобські, антипольські вигуки ще можуть розбурхати рани у багатьох людей, які спогади можуть викликати, які рани ще не загоїлись. Адже в Україну засилають спеціально навчених людей, а також тут є ще люди з часів Радянського союзу, які відсиджуються з тих часів і грають по дуже чутливих і болючих нотках. Нам важливо постаратись донести до кожної людини, як би їй не боліло серце щодо минулого, достукатись до неї і пояснити та переконати, що сьогодні Україні потрібні злагода, мир і спокій.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG