Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко лякає Порошенка і Гройсмана вулицею


Акція протесту, організована профспілками проти високих тарифів і за достойний рівень життя, Київ, 6 липня 2016 року
Акція протесту, організована профспілками проти високих тарифів і за достойний рівень життя, Київ, 6 липня 2016 року

Опозиція погрожує масовими протестами, якщо влада не піде на зниження комунальних тарифів. Відповідну заяву зробила лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко. Експерти погоджуються, що невдоволення українців соціально-економічною ситуацією може вилитися в масові протести. Проте наразі влада ще спроможна перехопити в опозиції ініціативу і нейтралізувати загрозу. Для цього їй потрібно активізувати інформаційну політику, а головне – бути переконливішою, ніж опозиція, наголошують експерти.

Виступаючи з парламентської трибуни, Юлія Тимошенко заявила, що опозиція намагається блокувати роботу Верховної Ради з метою «посадити Порошенка, Гройсмана і всю владу в Україні, яка причетна до тарифів, за стіл переговорів». Метою таких перегорів має стати повернення до старої ціни на газ. Крім того, «Батьківщина» та Радикальна партія вимагають створити спеціальну слідчу комісію, яка б розібралася із принципами формування тарифів.

«Ми будемо блокувати! А якщо нас не почують, то треба буде вам почути народ біля Адміністрації президента, біля будинку уряду і Верховної Ради. Вас люди ненавидять!», – заявила Юлія Тимошенко.

Суспільство розігрівають перед опалювальним сезоном – Магда

Улітку протестна активність в Україні, зазвичай, є низькою. Значно ймовірніше, що масові протести можуть розпочатися ближче до середини осені, коли українці отримають платіжки за житлово-комунальні послуги з істотно більшими цінами.

Політики протестують проти підвищення тарифів. Але опалювальний сезон ще не почався
Євген Магда

«Політики протестують проти підвищення тарифів. Але опалювальний сезон ще не почався. Відповідно, вони лише розігрівають суспільство», – вважає політичний експерт Євген Магда.

Соціолог Ірина Бекешкіна каже, що протестні настрої українців залишаються на доволі високому рівні, тож восени не можна виключати сплеску вуличної активності. Утім, лише одного соціального невдоволення для того, аби протест став масовим, замало.

«Для того, щоб виникли реальні протести, крім протестних настроїв, потрібні ще деякі чинники. По-перше, необхідна якась подія, яка сколихне людей. Свого часу це було побиття студентів (Революція гідності) чи фальсифікація результатів виборів – Помаранчева революція 2004 року. По-друге, треба мати тих, хто очолить ці протести. Але це ми вже маємо. По-третє, головне, потрібне розуміння, яким буде результат цих протестів», – резюмує соціолог.

Як протестні настрої переростають у протестні дії

Чи вийдуть українці масово на вулиці, залежить не лише від їхнього невдоволення та закликів опозиції, а й від того, як діятиме влада, наскільки переконливо вона зуміє роз’яснити свою політику.

Треба все-таки пояснити людям: із чого складаються ці тарифи, звідки береться така ціна?
Ірина Бекешкіна

«Треба все-таки пояснити людям, із чого складаються ці тарифи, звідки береться така ціна... Багато залежить і від того, наскільки простим буде процес отримання субсидій. Взагалі, треба вести діалог із людьми», – зазначає Ірина Бекешкіна.

За даними соціологічного дослідження, проведеного у травні цього року Центром Разумкова спільно із фондом «Демократичні ініціативи», 24,2% українців готові взяти участь у протестах. Минулого року цей показник становив лише 18%.

Як зазначають експерти, зростання протестних настроїв необов’язково призводить до масових протестів. До того ж, зазвичай вони відбуваються насамперед із політичних, а не соціальних причин. Також експерти зазначають, що зростає не стільки рівень протестних настроїв, скільки готовність до радикальних дій.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG