Доступність посилання

ТОП новини

Росія і НАТО. «Якби не Крим»


(Рубрика «Точка зору»)

«Якби не було подій в Україні й незаконної анексії Криму Росією, не було б необхідності зміцнювати східний фланг НАТО». Ці слова генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберґа, сказані напередодні засідання ради НАТО-Росія, абсолютно чітко відображають реальність, із якою довелось зіткнутись Північноатлантичному союзу після російської агресії.

У Росії не хочуть ні чути, ні розуміти цього простого висновку. Російські чиновники і пропагандисти постійно звинувачують НАТО в тому, що ця організація «порушує паритет», наближається до російських кордонів, піддає ревізії Основоположний акт Росія-НАТО, підписаний ще 1997 року, коли мало хто на Заході припускав, на якого монстра перетвориться керівництво у Кремлі.​

Але, насправді, саме Росія своєю анексією Криму порушила міжнародне право і налякала сусідів. Саме Росія продемонструвала, що вважає за краще силою домагатися своїх цілей. Саме Росія відмовилась від власних міжнародних і двосторонніх зобов'язань. Саме президент Росії неодноразово – в тому числі і після перемоги Революції гідності – запевняв світ у тому, що Москва не претендує на Крим і будь-яку іншу українську територію, змінив свою думку буквально за лічені години. А слідом за ним змінили думку і всі інші – міністри, депутати, звичайні громадяни. І що найогидніше – конституційні судді, ці проституйовані «вартові» Основного закону.

Росія не може домовитись із Заходом саме тому, що порушила фундаментальні принципи поведінки сучасного світу. Порушила саме в Криму, а не десь ще. І відчайдушно не хоче цього помічати, продовжуючи запевняти всіх навколо, що світ рано чи пізно змириться з анексією. Яка різниця, що каже генеральний секретар НАТО? Яке значення має, які рішення ухвалює саміт альянсу? Який сенс від того, що рада Росія-НАТО завершується без наслідків? Подумаєш!

Сенс є. Рано чи пізно Росії доведеться повертатись у цивілізований світ. І це повернення почнеться з відмови від Криму.

Тепер ми знаємо, де захована «смерть Кощея».

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

Оригінал – на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG