Доступність посилання

ТОП новини

Називати «Азов» «приватною армією» Авакова є ідіотизмом – Зорян Шкіряк


Зорян Шкіряк
Зорян Шкіряк

У МВС України не виключають провокацій під час хресної ходи УПЦ (Московського патріархату). Про це заявив Радіо Свобода радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк. Якщо хтось із учасників акції буде з «георгіївською стрічкою» або, наприклад, портретом Миколи Другого, правоохоронці реагуватимуть. Але Зорян Шкіряк наголосив – забезпечуючи порядок під час ходи, поліція суворо дотримується закону і Конституція України дозволяє мирні зібрання. Також радник глави МВС визнав зростання злочинності, й однією з причин цього, за його словами, є «закон Савченко». Зорян Шкіряк висловився стосовно того, чи має Арсен Аваков «приватну армію», чи залишиться Хатія Деканоїдзе на чолі Нацполіції, яким є відсоток відсіяних поліцейських на атестації, й хто заважав боротьбі з «бурштиновою мафією».

Жоден представник РПЦ в Україні не називає Росію агресором – Зорян Шкіряк
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:27:32 0:00

Олександр Лащенко: Пане Шкіряк, почнемо з цієї хресної ходи, яку проводить УПЦ (МП). Ви ж особисто наводили цифри. Ця хода з двох частин складається. З одного боку, за Вашими даними, близько тисячі учасників, близько 200 – з іншого. Тобто це, якщо такі справді цифри, не така вже й масова акція виходить?

– Я хотів би все ж таки почати нашу розмову з висловлення глибоких співчуттів Республіці Франція у зв’язку з тим, що позавчора відбувся жахливий терористичний акт у місті Ніцца.

Відносно того, що Ви сказали, то так, на сьогоднішній день ми можемо констатувати, що зі сходу колона рухається в кількості тисячі чоловік. З заходу цифра змінюється – від 200 до 300. Це, звичайно, невелика кількість. Але ми прекрасно усвідомлюємо і очікуємо, що коли вони прийдуть в Київ, їх буде значно більше. І саме тому всі правоохоронні органи роблять все, щоб попередити будь-які провокативні дії з боку деструктивно налаштованих антидержавних сил.

– У нас у студії Радіо Свобода гостем був речник УПЦ (МП) Миколай Данилевич. Ми, звісно, адресували йому запитання щодо тих кадрів з Харкова, коли там проходила ця хода, то були люди в камуфляжі. Він, наскільки можна зрозуміти, чіткої відповіді не дав. Але основний меседж з його вуст був такий, що людей багато, всіх, скажімо так, проконтролювати неможливо. Але в будь-якому разі священики УПЦ (МП) намагаються уникнути будь-яких провокацій і будь-яких політичних символів, у тому числі георгіївської стрічки, яка була теж все ж таки зафіксована.

Цього разу справді можлива поява і в Києві георгіївської стрічки, оцих людей обабіч колони в камуфляжі?

Під час так званої «хресної ходи» або, як ми вже звично це називаємо «парадом російських попів», в Києві можливі провокації. Не виключаємо і жорсткі протистояння

– Я хочу абсолютно відверто і офіційно заявити, що ми не виключаємо провокацій, які можуть відбуватися під час так званої «хресної ходи» або, як ми вже звично це називаємо «парадом російських попів», в Києві можливі провокації. На жаль, не виключаємо і досить жорсткі протистояння. І, безумовно, в сенсі цього українські спецслужби проводять відповідну роботу.

Неодноразово чув, знаєте, заяви речників і представників РПЦ. Я не називаю УПЦ (МП), бо це, на моє глибоке переконання, дурня…

– … але вони стверджують, що вони санкцій на цю ходу не отримували з Москви…

Смішно чути, що вони це роблять без узгодження з Гундяєвим, а Гундяєв з Кремлем

– … це РПЦ. Ну, це навіть смішно чути. Знаєте, чути про те, що вони це роблять без узгодження з паном Гундяєвим, а пан Гундяєв з президентом Росії, Кремлем. Це навіть не витримує жодної критики. Тому, безумовно, це свого роду абсолютно свідома провокація, це досить серйозна технологічна маніпуляція, у якої є кілька сценаріїв і кілька цілей, яких вони намагаються досягнути.

Вони мали б піти на Москву, впасти на коліна перед резиденцією Путіна, резиденцією Гундяєва і там просити, щоб вони припинили військову агресію, і щоб вони перестали вбивати

По-перше, зрозуміло, що, як я вже говорив, навіть «ходою на Київ» вони свідомо хочуть показати, що центр того протистояння знаходиться тут. Бо, як я вже говорив, вони мали б піти на Москву, вони мали впасти на коліна перед резиденцією Путіна, вони мали впасти на коліна перед резиденцією Гундяєва і там просити, щоб вони припинили ту жахливу пропаганду, щоб вони припинили військову агресію, і щоб вони перестали вбивати.

Вони запросили сюди агресора, благословляли «гіркіних-стрєлкових», переховували терористів, зброю, у проповідях називають це «братовбивчою війною». Від жодного представника РПЦ в Україні не чув слова «агресія»

Вони запросили сюди агресора, вони благословляли «гіркіних-стрєлкових», вони переховували терористів, вони переховували зброю, вони на сьогоднішній день у своїх проповідях називають це «братовбивчою війною». І я жодного разу від жодного представника РПЦ в Україні не чув слова «агресія».

– А якщо у Києві буде йти ця хода, і знову якась людина з учасників – георгіївська стрічка, портрет Миколи ІІ, інші символи. Що тоді?

«Колорадська стрічка» стала символом російської агресії, я вже мовчу про Миколу ІІ і інших «ідолів» Росії – будемо вилучати

– Я переконаний в тому, що так як це було цього року 9 травня і 2 травня в місті Одеса, де ми достатньо ефективно відпрацювали всі ці заходи цього року, правоохоронці будуть негайно реагувати на ситуацію, пояснювати і, безперечно, вилучати антидержавні символи з метою недопущення подальших провокацій. Тому що на сьогоднішній день «колорадська стрічка», яка вже давно стала символом російської агресії, я вже мовчу про Миколу ІІ і інших «ідолів» Росії – безперечно, будемо реагувати і будемо вилучати.

На жаль, сьогодні ми не можемо заборонити, бо Конституція не забороняє мирні зібрання. Напевне, вони дуже хотіли б, щоб ми взяли, десь там перекрили, не дали, не пропустили. Але це також. Вони, можливо, цього тільки і чекають, бо це також привід для них. Це також, звичайно, був би міжнародний скандал, оскільки людям «найбільшій», як вони вважають, українській церковній конфесії не дають можливості на мирне зібрання. Тому, безперечно, не можемо піти на такий крок. І ми це визнаємо. Це право людей.

Тим більше, ми ні в якому разі не говоримо про те, що там йде провокатор…

– … не можна всіх мазати однією фарбою…

– … там дуже багато абсолютно нормальних вірян, які, на жаль, в силу різних обставин стали адептами РПЦ. Це не їхня вина. Це право кожного громадянина – обирати, з ким і де молитися. Але те, що це, безперечно, використає Кремль. Те, що таку річ використала би російська пропаганда, то в цьому немає жодних сумнівів.

Арсен Аваков чергові етапи реформи МВС анонсував. Розказав вже про результати. Як Ви проаналізуєте? Не виглядає так, що копи – це, дійсно, навіть противники визнають, така реальна річ. Але фактично це єдине, що вдається.

– Визнають всі наші міжнародні партнери, все світове співтовариство – по суті от сьогодні реформа МВС – це і є ознака реформування України і її реального руху до цивілізованого світу.

Реформування всієї Нацполіції за декілька років завершиться

Звичайно, це буде поступове реформування всієї Національної поліції України комплексне, яке, я думаю, за декілька років завершиться. Ми зовсім недавно запустили перший сервісний центр в Україні. Ви були свідком цього. Це насправді велика віха в історії новітньої України, бо це те, що найближчим часом впродовж року відчують на собі мільйони українських громадян, де повністю ліквідовано будь-яку корупційну складову, де за 10-15 хвилин можна буде здійснити всі необхідні заходи – від отримання посвідчення військового до отримання номерів.

Це і реформа Державної міграційної служби. Міністр внутрішніх справ зробив заяву про ІD-картки для всіх з 14 років. З 14-и вони будуть безкоштовні. Будь-який громадянин зможе замінити старий паспорт на нову ІD-картку.

І це ціла-ціла низка тих надважливих, революційних, без сумнівів, проектів, які сьогодні здійснює міністр внутрішніх справ, Хатія Деканоїдзе, Ека Згуладзе і вся наша команда.

Безумовно, я абсолютно відверто, і ми про це говоримо, хочу сказати, що ніхто не займається шапкозакиданням, ніхто не каже, що немає і не було помилок, мабуть, і ще будуть помилки…

– … до речі, я процитую. Пане Шкіряк, відома Вам людина особисто – Олег Єльцов, людина, яка кримінальні історії описує.

Ось його цитата в коментарі Радіо Свобода: «Переатестація забрала купу часу, відволікала людей від роботи, налаштувала особовий склад проти керівництва. Якісь активісти, не розуміючи нічого в цій роботі, щось там переатестовують. Мені не зрозуміло: за якими принципами вони відбирають? Якщо хтось поганий і щось порушив, то чому його не садять до тюрми, а відправляють на пенсію?»

– Це називається банальна демагогія. І ми це чуємо від початку переатестації. Я, власне, на це не звертаю увагу.

Переатестація проходила не ідеально

Єдине, що треба віддати належне, і ми це також це визнаємо, що переатестація проходила, скажімо так, не ідеально. І, повірте, навіть я Вам скажу, що були по переатестації не допущені до подальшої служби ті люди, які, я переконаний, мали би служити і продовжувати службу в Національній поліції.

– А багато відсіяли? Можете цифри назвати?

Від 10% до 20% відсіяли по різних областях

– Плюс-мінус це в районі від 10% до 20% (відсіяли – ред.). Це по різних областях.

Без сумніву, можу підтвердити, що не всі громадські активісти в різних областях України чітко і принципово підходили до своїх рішень. Але ми повинні були запустити цей процес – цього вимагало суспільство.

– Правозахисник Вадим Пивоваров стверджує, що, мовляв, ця реформа МВС, на його думку – «лишилися старі кадри і старе бачення роботи», а помінялися тільки форми.

– Це така дурня, яку я, відверто, навіть чути не хочу! Абсолютно демагоги, які в принципі не в темі, яким в принципі цікаво вішати ярлики на будь-що, влаштовують таку обструкцію. Знаєте, «собаки гавкають, а караван іде».

Ще раз кажу, що не без помилок. Були і призначення помилкові – визнаємо, були і допущені організаційні помилки – визнаємо. Але той, хто не помиляється, той нічого не робить. Тому в процесі оцього шляху, звичайно, ми на помилках вчимося, і ми робимо висновки для того, щоб в подальшому їх не повторювати.

Ніколи в житті ви не почули від Арсена Авакова, або від Еки Згуладзе, або від Хатії Деканоїдзе, або від мене, що вся колишня українська міліція – не негідники, корупціонери і…

– … але й не всі святі…

– … так до чого я і веду? Звичайно, що значна більшість – там були прекрасні спеціалісти, які щодня займалися тим, що розкривали злочини, які були висококваліфікованими правоохоронцями. І сьогодні втрачати цю професійну складову – це просто неприпустимо. І цього ніхто ніколи не допустить.

Але те, що достатньо велика кількість правоохоронців була, грубо кажучи, заряджена на зовсім інші принципи, на інші ідеали, то це також ми повинні визнати.

І от Ви подивіться, Вам простий приклад, який ставить крапки над «і». 2013-2014 роки – рівень довіри до правоохоронної системи до 5%. 2016 рік – рівень довіри до правоохоронної системи складає 47%. Так, звичайно, що дуже велику роль зіграла патрульна поліція. Але це теж елемент реформи. І ті, хто сьогодні називає це «картинка», то я Вам скажу це…

– … фасад…

– Це просто єресь. Тому що вийдіть до людей, спитайте у людей. Країна у війні, економічний, скажімо так, колапс, країна фактично розвалена. І ми в цьому стані робимо ці революційні кроки. Зараз це вже підготовлені «рекси». Так, серед них бувають негідники. На жаль, є таке. Серед них бувають, Ви знаєте, ми про це говоримо, і ті, хто брав хабарі, серед них бувають нечистоплотні, серед них бувають ті, хто дубинкою може вдарити інваліда, як це недавно було. Визнаємо. Ну, не буває ідеального. Але справа в тому, що в США поліцейські також беруть хабарі. Ідеального нічого не буде. Головне – змінити систему і вибудувати її так, щоб ці негативні явища були мінімізовані. І сьогодні ми рухаємося в цьому напрямку і робимо надзвичайно потужний крок вперед.

Тому, якщо говорити в загальному, то я Вам скажу абсолютно щиро і відверто, що Арсен Аваков вже увійшов в історію як перший в історії України ефективний міністр внутрішніх справ. І мене ніхто не переконає у зворотному. Не тому, що я працюю в його команді і також живу цим, а тому, що є об’єктивний результат, який сьогодні бачать мільйони українців.

– Все ж таки в пресі періодично ширяться чутки, не підтверджені, але я хочу з Ваших вуст повну інформацію про це отримати, нібито глава Національної поліції Хатія Деканоїдзе, можливо, піде у відставку. Це брехня? Чи правда?

Деканоїдзе залишається на посаді і буде продовжувати очолювати Нацполіцію

– Можу Вас заспокоїти, це неправда. Я якраз зустрічався з Хатією на презентації нових автомобілів для Національної поліції спільно з нашими японськими колегами. Це неправда. Хатія Деканоїдзе залишається на своїй посаді і буде продовжувати очолювати Національну поліцію України.

– В інтерв’ю агенції «Інтерфакс» Арсен Аваков заявив, що Україна, держава втрачає монополію на насильство і становище непросте, з його точки зору. Адже, справді, зброя, війна ж триває, інші моменти. Дійсно, присутнє це?

Країна перенасичена зброєю. Саме тому ми періодично оголошуємо місячники добровільної здачі зброї

– Присутнє. На жаль, країна перенасичена зброєю. Це абсолютно правда. Ви знаєте, що війна продовжується. Досить велика кількість зброї була вивезена з АТО ще на початку війни, коли ми тільки почали формувати, скажімо так, і відновлювати, як птах Фенікс з попелу, наші ЗСУ, нашу правоохоронну систему, і наші підрозділи вже тепер Нацполіції, а тоді – підрозділи МВС. Безумовно, країна перенасичена зброєю. Саме тому ми періодично оголошуємо місячники добровільної здачі зброї.

– Здають?

Здають і дуже добре. З 1 липня був оголошений черговий місячник добровільної здачі зброї. Тисячі і тисячі одиниць зброї і вибухівки

– Здають і дуже добре. З 1 липня був оголошений черговий місячник добровільної здачі зброї. Мова йде про тисячі і тисячі одиниць зброї і вибухівки по Україні.

– Взагалі криміногенна ситуація, пане Шкіряк, гіршає?

– Я знав, що Ви мені задасте це питання. Сьогодні дуже багато спекуляцій навколо цього.

Криміногенна ситуація непроста. Кількість злочинів зросла

Криміногенна ситуація непроста. Те, що кількість злочинів зросла – цього ж ніхто не приховує. До речі, і те, про що Ви згадали, також не додає оптимізму.

Є кілька чинників. З негативного – це чинник так званого «закону Савченко», вже сотні тих, хто вийшов, повернулися у тюрму

І тут є кілька чинників. З негативного – це чинник так званого «закону Савченко», за яким, на жаль, десятки тисяч злочинців, десятки лідерів злочинних угрупувань, вбивці, мародери, ґвалтівники, грабіжники, які не мають відношення до того, що в принципі планувалося з огляду на прийняття цього закону, виходять на волю. Більше того, вже сотні тих, хто вийшов, повернулися назад у тюрму.

Закликаємо депутатів Верховної Ради переглянути «закон Савченко»

Тобто це, безумовно, було помилкове рішення в такій редакції. І ми переконані і закликаємо депутатів Верховної Ради переглянути «закон Савченко».

– А такі рухи є у Верховній Раді?

– Безумовно. Я з багатьма депутатами говорив. Наскільки я знаю, що і сама Надія Савченко також сьогодні змінила свою точку зору.

– Вже змінила? Тому що після повернення вона казала, що ні, вона наполягає.

– Я думаю, що сьогодні вона змінює. Я сподіваюся на це.

Довіра до правоохоронної системи також сприяє тому, що реєструється також значно більша кількість злочинів. І це якраз позитивний елемент цього процесу.

Але, як я вже казав, сьогодні для нас найголовніша задача – це підвищувати ефективність розкриття. Справді є проблеми кадрові. Ми це визнаємо. І тому ми сьогодні ми будемо досить активно впроваджувати систему відбору нових кадрів для того, щоб і старі кадри, які на сьогоднішній день є високопрофесійними, могли займатися підготовкою вже нових кадрів. Це процес. Його за спринтерську дистанцію пробігти не можна. І в таких умовах ми сьогодні перебуваємо.

– А в оперативників і слідчих як із зарплатою?

Всім підвищена зарплата. Відчуваємо недофінансування. Необхідно щонайменше кілька мільярдів гривень, це питання національної безпеки

– Всім підвищена зарплата. Наскільки я знаю. І міністр внутрішніх справ наполягає на сьогоднішній день ще на підвищенні. Він вже зробив відповідну заяву стосовно того, що ми на сьогодні відчуваємо недофінансування. Це правда. Сьогодні необхідно щонайменше кілька мільярдів гривень для того, щоб все-таки ефективно профінансувати правоохоронні органи. Бо якщо цього держава не буде здійснювати, ми наражаємося на небезпеку. В принципі це питання національної безпеки.

Популістичне блокування закону про спецконфіскацію. Кошти відібрати у Януковича, повинні піти на оборону, ЗСУ, Нацполіції і соцпроекти

І для мене тут дуже дивним виглядає це таке популістичне блокування закону про спецконфіскацію. Оскільки ті кошти, які ми плануємо відібрати у Януковича, також повинні піти на оборону, на фінансування ЗСУ, Національної поліції і на соціальні проекти. І я ще раз і ще раз закликаю народних депутатів України: будь ласка, включайтеся в процес, робіть правки, корегуйте, але цей закон прийняти необхідно, бо це питання національної безпеки.

І жодні аргументи, які сьогодні висловлюються з якимись пересторогами, що це буде стосуватися всіх, що мова йде не тільки про Януковича, Клименка і таке інше, не витримують жодної критики. Ви – народні депутати, ви маєте абсолютне право додавати якісь свої ініціативи, але цей закон приймати потрібно.

– Пане Шкіряк, напевне, найбільш боєздатним, найбільш монолітним підрозділом серед колишніх вже добробатівців є полк «Азов». Опоненти Арсена Авакова вважають, що це ледь не приватна армія міністра внутрішніх справ – «Азов» на чолі з Білецьким. (Чи не можна називати Андрія Білецького зараз його керівником? Він же ж народний депутат). Що Ви скажете у відповідь?

– Я коментувати «брєд сумашедшего» навіть не хочу. Я знаю, про кого Ви кажете. Я знаю людей, і ми прекрасно розуміємо, хто ставить задачі робити ці фантасмагоричні й ідіотські, вибачте на слові, заяви. І в даній ситуації можу сказати тільки одне, що «Азов» – це насправді один з найбільш підготовлених підрозділів Національної гвардії. Я був поруч з ними на моменті створення «Азову», ще коли все починалося в місті Бердянську в квітні-на початку травня 2014 року. Андрій Білецький – мій друг у житті. Вадим Троян – перший заступник глави Національної поліції. І я не одноразово бачив цих хлопців в бою і на передовій. Вони здійснили, мабуть, одну з найголовніших перемог, яка не дала можливості ворогу розвалити Україну.

Маріуполь?

– Абсолютно вірно. Спільно з нашими побратимами з ЗСУ і з Національної гвардії. Але спецоперація була розроблена. І «Азов» відіграв у цій операції зі звільнення Маріуполя надзвичайно важливу роль, ключову роль. І тому говорити цю дурню про «приватні армії», про те, що є якісь ідеї просто, вибачте, ідіотські, я не хочу. Бо коментувати єресь справа не благодатна.

«Азов» зараз знаходиться на своєму місці. «Азов» сьогодні постійно проводить тренування. «Азов» є підрозділом Нацгвардії. І виконує ті задачі, які йому ставить керівництво країни і командування Нацгвардії.

– Протидія «бурштиновій мафії». Той же Вадим Троян робив заяву, що група людей була затримана, зокрема навіть в Києві кримінальний авторитет «Ушатий». Арсен Аваков анонсував продовження операції на Волині, на Житомирщині. Що буде далі у протидії «бурштиновій мафії»?

Настала довгоочікувана координація дій між силовими структурами

– Будемо максимально бити і знищувати «бурштинову мафію». Нарешті настала довгоочікувана координація дій між силовими структурами в рамках проведення ось таких от спецоперацій.

– Що ж раніше заважало? Попереднє керівництво ГПУ? Чи що?

З прокуратурою Шокіна не складалося ні в кого – ні в НАБУ, ні в СБУ, ні в МВС, ні в Нацполіції

– При прокуратурі Шокіна, на жаль (скажу просто), не складалося у нас з ними. Тому що це, безумовно, була деструктивна структура, ганебно здійснювала процесуальне керівництво у багатьох випадках, коли просто ми не мали можливості заарештувати злочинців. Таких прикладів дуже багато. З приходом Юрія Луценка ситуація значно покращилася.

А з прокуратурою Шокіна не складалося ні в кого – ні в НАБУ, ні в СБУ, ні в МВС, ні в Нацполіції. Це, на жаль, був такий анклав оцієї старої, гнилої, ще пшонкінської системи.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG