Доступність посилання

ТОП новини

Більшість українських підлітків працює нелегально – юрист


Підлітки, які заробляють на мрію (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Підлітки, які заробляють на мрію (відео)

Підлітки в Україні працюють здебільшого неофіційно, зазначають юристи. Через суворі правила роботодавці не хочуть укладати договори з підлітками, платять їм у конверті. Окрім того, часто беруть неповнолітніх на роботу, яку, відповідно до закону, підліткам робити заборонено.

16-річний Андрій з Чернігівщини мріяв полагодити зламаний мопед, але батьки відмовилися давати гроші на нові деталі. Підліток вирішив заробити на ремонт самостійно і влаштувався вантажником у місцевий будівельний магазин. Відповідно до закону, тяжка робота для неповнолітніх заборонена, тож договір з хлопцем не укладали і видавали гроші на руки. Працювати було важко, але за тиждень підліток таки назбирав на бажану деталь.

«Я працював десь тиждень з 9-ї до 17-ї, а іноді – й до 18-ї години. Платили нам в кінці робочого дня від 150 до 200 гривень – залежно від того, скільки було перенесено речей на склад або завантажено на машини. З дому я брав одяг, якого вже було не шкода, рукавиці нам видавали і на заробітну плату це не впливало, так як за день рвалось мінімум 2 пари, обід також був за рахунок власника», – розповідає Андрій.

Я сам почав працювати в 14 років. У 20 років я запустив свій перший бізнес, треба підтримувати молодь
Микита Григорьєв

Працювати школярам краще на легших сезонних роботах, адже це допомагає підліткові відчути власну самостійність і навіть спробувати власні сили у підприємництві, вважає власник пляжного кафе Микита Григорьєв. Його молодша 14-річна сестра допомагає йому і продає морозиво, щоб самостійно назбирати на подарунок татові.

«Я сам почав працювати в 14 років і був дуже задоволений з того, що я сам заробляв, навчався, розвивався. У 20 років я запустив свій перший бізнес. Я вважаю, що треба підтримувати молодь, щоб вони могли розвиватися, рости і готуватися до дорослого життя», – вважає Григорьєв.

Треба змінювати законодавство, щоб працедавці могли брати підлітків на сезонні роботи – юрист

Юристи зазначають, що через досить суворі правила щодо перебування неповнолітніх на роботі працедавці не хочуть їх офіційно влаштовувати. Саме тому в Україні більшість підлітків працює нелегально. Роботодавцеві легше заплатити в конверті, ніж надавати певні умови і створювати собі додаткові проблеми, зауважує юрист Анна Поволокіна.

Добре було б наше законодавство зробити лояльнішим до роботодавця і розширити вікові межі
Анна Поволокіна

«Добре було б наше законодавство зробити лояльнішим до роботодавця і розширити вікові межі, щоб врегулювати всі моменти, коли дітей беруть на роботу. Наприклад, коли діти на літніх канікулах просто хочуть зрозуміти, як заробляють гроші і що таке праця. Тобто якісь м’якші сезонні роботи врегулювати в іншому розрізі», – говорить юрист.

Чинне законодавство України передбачає працевлаштування дітей від 14 років з дозволу батьків, з 16 років підліток може вирішувати це самостійно. Окрім того, заборонено працювати у навчальний час, в небезпечних умовах та понаднормово. Термін оплачуваної відпустки становить 31 день, а тривалість робочого тижня для працівників від 14 до 16 років – 24 години, від 16 до 18 років – 36 годин. Зарплату робітникам-підліткам мають платити, як дорослим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG