Доступність посилання

ТОП новини

Кому платити за електрику – Ахметову чи угрупованню «ДНР»?


Фото автора: підстанція Кисєльова, що витримала окупацію Німеччини, але не витримала окупації Росією
Фото автора: підстанція Кисєльова, що витримала окупацію Німеччини, але не витримала окупації Росією

В окупованому Росією Торезі, якому українці повернули назву Чистяково, гостро постала дилема перед кожним мешканцем. Кому платити за спожитий електричний струм та напругу: РЕС ДТЕК Ахметова чи «республіканському» підприємству «Регіональна енергопостачальна компанія»?

Шість телеканалів і купа різних за виглядом та однакових за змістом газет – лякають мешканців відключеннями від електромереж

Засоби масової інформації ніким не визнаної «народної республіки» – шість телеканалів і купа різних за виглядом та однакових за змістом газет – лякають мешканців відключеннями від електромереж, якщо населення не буде сплачувати за поставлену електроенергію через рахунки в «Центральному республіканському банку». Більш того, населення повинно заключити нові договори на постачання електроенергії з нелегальною компанією, створеною в невизнаній ніким у світі, навіть самою країною-агресором – Росією – «республіці».

Це породило справжній ажіотаж серед пенсіонерок. Вони кинулися займати черги, двом стареньким стало зле, довелося викликати карету швидкої допомоги

Це породило справжній ажіотаж серед стареньких пенсіонерок, які і до цього вже сплачували за електрику у відділеннях «Центрального республіканського банку», розташованих у віджатих бойовиками приміщеннях «Ощадбанку». Вони кинулися займати черги у Торезькому РЕС, спричинили тисняву на сонці, і двом стареньким стало зле, вони знепритомніли і довелося викликати карету швидкої допомоги.

Фото автора: старий трансформатор, відкритий вітрам та зливі
Фото автора: старий трансформатор, відкритий вітрам та зливі

Вражає перелік того, що треба для оформлення: не дивно те, що старенькі втратили свідомість, почувши всі ці вимоги!

У самій Торезькій РЕС, яка і досі належить юридично Ахметову, не в захваті від того, що втратять роботу в Україні з відрахуваннями у пенсійний фонд, соціальними внесками, а отримають нелегітимну роботу з низьким заробітком у рублях у «ДНР». Може тому працівники місцевих відділень ДТЕК і не поспішають з оформленням нових договорів? Вражає перелік того, що треба для його оформлення: ксерокопії паспорту, ідентифікаційного коду, будинкової книги, показники лічильника, номер лічильника і навіть номер пломби на ньому. Не дивно те, що старенькі втратили свідомість, почувши всі ці вимоги!

Якість виробленого струму впала, почастішали перепади напруги, в людей горять телевізори, комп’ютери, пральні машини, холодильники

Постає питання у законності влаштованої «націоналізації», того, що загарбникам ніколи не належало. Не вклавши жодної копійки в заміну дерев’яних опор на бетонні, заміну дротів, трансформаторів,встановлення нових лічильників, терористичне утворення вирішило отримувати гроші від населення у власний «бюджет». Якість виробленого струму впала, почастішали перепади напруги, в людей горять телевізори, комп’ютери, пральні машини, холодильники. Чи розуміють «націоналізатори» те, що перед ними стоїть завдання не тільки збирати гроші, а сплачувати за втрачене людьми майно, лагодити електромережі та підтримувати в них якісну напругу та струм?

Фото автора: нові бетонні опори і старі дерев’яні біля підстанції
Фото автора: нові бетонні опори і старі дерев’яні біля підстанції

Нещодавно, під час грози від попадання блискавки згорів трансформатор на підстанції. Цілу добу його міняли, мешканцям ремонтники сказали гірку правду: «Це останній – більше на складі нема. Якщо не підійде, то людям доведеться збирати гроші і їхати купувати новий до Ростовської області РФ».

Молодші за віком люди платили і платять за спожитий електричний струм власнику в Україну з банківських карток за допомогою web-банкінгу чи сплачували готівкою в самі РЕС

Молодші за віком люди платили і платять за спожитий електричний струм власнику в Україну з банківських карток за допомогою web-банкінгу чи сплачували готівкою в самі РЕС. Так рекомендували самі контролери, які знімали показання лічильників. Тепер на них в «ДНР» оголосили своєрідне полювання. У разі закликів – не сплачувати за спожитий струм у «Центральний республіканський банк», утриматися від сплати чи платити з карток у банки України, представники «ДНР» пропонують телефонувати на 102 ( «поліція ДНР») чи на номер гарячої лінії «міністерства вугілля і енергетики ДНР» і повідомляти про такі факти «протиправного розповсюдження недостовірної інформації».

Тому зараз контролери мовчки знімають показники лічильників і не в захваті від ініціативи бабусь- пенсіонерок написати листа голові «ДНР» Захарченку з проханням, щоб той змусив контролерів носити нові «договори» по оселях.

Обидві сторони – ДТЕК Ахметова і «республіканське» підприємство «Регіональна енергопостачальна компанія» – лякають людей невизнанням сплачених рахунків тій чи іншій стороні

Обидві сторони – ДТЕК Ахметова і «республіканське» підприємство «Регіональна енергопостачальна компанія» – лякають людей невизнанням сплачених рахунків тій чи іншій стороні. Нелегітимна структура «ДНР» улещує населення тим, що тарифи в них не підіймалися і платити в них менше ніж в легітимній компанії, діючій у правовому полі України.

Здоровий глузд більшості населення підказує поки що не платити ні тим, ні іншим. Як аргумент наводять Крим, який став на папері частиною РФ, але сплачувати за взяті кредити в Україні довелось та ще з відсотками. Тому, коли прийде час, і легітимна влада України звільнить окуповані Росією території Донбасу, розумні люди сплатять свої рахунки власникам, а не крадіям – «націоналізаторам».

Мирослав Тямущий, пенсіонер, м. Торез

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org

XS
SM
MD
LG