Доступність посилання

ТОП новини

Українські міста «битимуться» за «Євробачення» в телеефірі


Київ – Яке саме українське місто прийматиме пісенний турнір «Євробачення» наступного року – у середу в прямому телеефірі обговорюватимуть організатори конкурсу, урядовці, експерти, а також керівники та мешканці міст-претендентів. В цьому ефірі, який вже охрестили «битвою міст», змагатимуться Київ, Харків, Дніпро, Одеса, Львів і Херсон. На думку прем’єра Володимира Гройсмана, не уряд а саме українці мають вирішити, де саме проводити музичний конкурс. Думки експертів та представників місцевої влади щодо місця проведення «Євробачення» – розділилися, хоча найбільш імовірним претендентом називають українську столицю. Частина експертів не виключає, що етапи конкурсу можуть розділити між різними містами. Крапку в цьому питанні Україна має поставити до першого серпня.

Для проведення «Євробачення» в Україні, окрім державного фінансування, потрібна вже готова транспортна, туристична інфраструктура у місті, де проходитиме пісенний конкурс. І найголовніше – сцена, яка би відповідала всім вимогам «Євробачення», заявив Радіо Свобода музичний оглядач Юрко Зелений.

Велике «збочення», що всі масштабні події, всі грошові, культурні та медійні потоки в Україні концентруються у столиці. Та ж Німеччина, до прикладу, роззосереджує такі заходи в різних містах
Юрко Зелений

«Потрібна вже діюча інфраструктура: від міжнародного і міського транспорту та готелів – до концертних майданчиків. Однак в Україні, де у великих містах є більш-менш достатня кількість клубів на 200-300 осіб, концертних майданчиків на 2 тисячі глядачів і більше – бракує. Вони є хіба що в Києві й один-два – у Львові. Для музичних заходів на 10 тисяч глядачів і більше – «підганяють» спортивні палаци. Але, наприклад, НСК «Олімпійський» у столиці – відпадає: там дуже важко забезпечити звук потрібної якості, «визвучити» стадіон. Однак передовсім треба розглядати Київ як місце проведення конкурсу. Адже має два летовища, і власну сформовану глядацьку аудиторію. До того ж, Київ уже приймав «Євробачення» у 2005 році, у Палаці спорту. Утім, це є велике «збочення», що всі масштабні події, всі грошові, культурні та медійні потоки в Україні концентруються у столиці. Та ж Німеччина, до прикладу, роззосереджує такі заходи в різних містах», – визнає експерт.

Водночас у Палаці спорту Києва на той самий період, що й «Євробачення-2017», заплановане проведення чемпіонату світу з хокею. Відтак Українська федерація хокею надіслала листа на адресу прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням врахувати під час планування пісенного конкурсу, що хокейні змагання відбуватимуться у Палаці спорту 22-28 квітня 2017 року, і що перенести їх в інше місце або на інший час неможливо.

У Мінфіні «рахують гроші» на «Євробачення»

Зі свого боку, міністр фінансів Олександр Данилюк невдовзі після перемоги української кримськотатарської співачки Джамали у фіналі «Євробачення» наголосив, що головна проблема у проведенні музичного конкурсу в Україні – вільні кошти, яких, за підрахунками експертів, треба близько мільярда гривень.

Він закликав уряд та українців зважити всі плюси і мінуси від проведення в Україні пісенного конкурсу, і нагадав випадки, коли держави-переможці відмовлялися від його проведення, як-от Франція у 1960 році. Тоді країна передала права на організацію музичного турніру Великобританії. Ці та інші міркування Олександр Данилюк навів у своїй колонці на «Економічній правді».

Закликаю тверезо оцінити можливості і вигоди Євробачення і нагадую, що проект повинен бути фінансово обґрунтованим. Один мільярд гривень, у який вартість події оцінили експерти – це величезна сума
Олександр Данилюк

«Через специфіку своєї роботи я повинен думати про бюджет. Я закликаю тверезо оцінити можливості і вигоди Євробачення і нагадую, що проект повинен бути фінансово обґрунтованим. Один мільярд гривень, у який вартість події оцінили експерти – це величезна сума. Зрештою, світ знає п'ять прикладів передавання права на проведення конкурсу», – зауважив Данилюк.

Водночас голова комітету економістів України Андрій Новак уточнює, що подібні міжнародні заходи зазвичай є не лише витратними, а й прибутковими для держави, яка їх приймає.

Україна залишається «містичною країною» для Європи, їй треба ширше себе показувати – експерти

Водночас генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія не виключає, що «Євробачення» можуть приймати кілька українських міст одразу.

Зураб Аласанія наголосив у ефірі Радіо Свобода, що «битва міст» у телевізійному ефірі буде не остаточним відбором переможця, який проводитиме пісенне свято, а скоріше видовищною презентацією потенціалу кожного міста. За його словами, крапку поставить оргкомітет, який проінспектує міста-претенденти та ухвалить рішення до 1 серпня.

Найімовірніше, так і буде – «Євробачення» прийматимуть два або три міста. Але остаточно будуть обирати інспектори з числа організаторів
Зураб Аласанія

«Це не буде змагання, це нагода, щоб вся країна побачила презентації міст: на що вони розраховують, що вони можуть запропонувати цьому конкурсу. Найімовірніше, так і буде – «Євробачення» прийматимуть два або три міста. Але остаточно будуть обирати інспектори з числа організаторів. Утім, проводити одночасно в декількох містах – це складно, бо дуже дорогою буде сцена і все те, що буде на ній. Її легше змонтувати в одному місті, перевозити – таких варіантів немає. Або доведеться робити двічі одну і ту ж сцену у двох містах», – каже Аласанія.

У соцмережах вже з’являються кадри процесу підготовки «битви міст» на «UA:Першому».

Україна має всі можливості, щоб якісно провести «Євробачення», у цьому з Зурабом Аласанією погоджується культуролог Наталія Мусієнко. Тому вона радить Україні зосередитися на тому, щоб скористатися нагодою і якнайповніше показати своє культурне різноманіття.

Україна ж до сьогодні залишається маловідомою «містичною країною» для багатьох європейців. Потрібно показувати її нові міста і місця
Наталія Мусієнко

«Україна має відкривати себе ширше, і крім вже відомих культурних сторінок, їй потрібно показати, що вона – велика країна. Україна ж до сьогодні залишається маловідомою «містичною країною» для багатьох європейців. Потрібно показувати її нові міста і місця. У цьому аспекті є дуже цікавою презентація міста, яке щойно поміняло назву – Дніпра. Саме тут варто було би провести пісенний конкурс», – переконана культуролог.

Наталія Мусієнко також схвально оцінює ідею зробити символом «Євробачення -2017» петриківський розпис – характерне українське народне мистецтво, яке бере початки на Дніпропетровщині.

Київ, Львів, Одеса чи …Херсон? Думки розділилися

За право приймати у себе міжнародний пісенний конкурс нині конкурують Харків, Дніпро, Одеса, Львів, українська столиця з населенням близько трьох мільйонів і 300-тисячний обласний центр Херсон.

Сама ж переможниця цьогорічного «Євробачення» Джамала днями на прес-конференції з нагоди початку Одеського кінофестивалю заявила, що найкращим містом для проведення подібного пісенного конкурсу міжнародного значення, на її думку, є Одеса.

Джамала після перемоги на «Євробаченні-2016», Стокгольм, Швеція, 14 травня 2016 року
Джамала після перемоги на «Євробаченні-2016», Стокгольм, Швеція, 14 травня 2016 року

Представники ж команди Джамали також називали Київ та Львів найприйнятнішими для проведення музичного конкурсу в Україні

Львів, одне з найбільш туристично привабливих міст України, яке свого часу приймало частину футбольних матчів «Євро-2012», нині теж доводить своє право приймати пісенний конкурс. Аргументи на користь Львова озвучив Радіо Свобода заступник міського голови Ярослав Москаленко. Але додав, що ця подія буде визначною для України, яке б місто для неї не обрали.

Ми висунули Львів на конкурс, зважаючи на досвід проведення подібних міжнародних заходів, на неповторну атмосферу міста, яке є дуже важливим для України. Окрім того, у Львові живуть чудові, гостинні люди
Ярослав Москаленко

«Право на проведення «Євробачення» – це велика перемога для України, в якому би місті цей пісенний конкурс зрештою не відбувся. Ми підтримаємо будь-яке рішення оргкомітету з цього приводу. Однак ми висунули Львів на конкурс, зважаючи на досвід проведення подібних міжнародних заходів, на неповторну атмосферу міста, яке є дуже важливим для України. Окрім того, у Львові живуть чудові, гостинні люди. Тому ми долучилися до конкурсу на проведення «Євробачення», – пояснив свою позицію Москаленко.

Зі свого боку, міський голова Дніпра Борис Філатов каже, що в разі проведення «Євробачення» наступного року в його місті, міський бюджет може виділити на це близько півмільярда гривень (близько половини від суми всіх витрат). Позаштатний радник Філатова з питань культури Євген Гендін наводить й інші аргументи на користь Дніпра.

Для нас (Дніпра – ред.) це буде хороший «копняк», нагода підтягти, розпочаті інфраструктурні проекти. Так, це витратно. Але в нас – креативний міський голова і чи не найбільша єврейська діаспора в Україні
Євген Гендій

«Дніпро зміг стати форпостом України. І фестиваль теж зможе прийняти. Ми перетворимо «Євробачення» в «Дніпробачення», бо ми зможемо запропонувати своє унікальне бачення цього пісенного конкурсу. Ми – толерантне, міцне, близьке до Європи місто. Навіть у Львові «Марш рівності» розігнали, в нас подібне пройшло без проблем. Проводити в Києві – це вже банально. А для нас це буде хороший «копняк», нагода підтягти, розпочаті інфраструктурні проекти. Так, це витратно. Але в нас – креативний міський голова і чи не найбільша єврейська діаспора в Україні. І невже ми таки не зможемо не лише витратитися, а й заробити завдяки «Євробаченню» трохи грошей для України?!», – каже Гендін.

Херсон став шостим містом в Україні, що заявило про бажання прийняти «Євробачення-2017». Це є особистою ініціативою міського голови Володимира Миколаєнка. У середу під час битви міст він має намір сам озвучити аргументи на користь Херсона.

Міністр культури Євген Нищук вже відреагував на цей крок херсонської влади: «Я вітаю те, що Херсон сміливо подається на конкурс, адже це говорить про розуміння того, що потрібно розвивати свою інфраструктуру і логістику. Але найбільша кількість проблем виникне у Херсона», – визнав Нищук.

Прем'єр Володимир Гройсман наголошує, що не уряд, а самі українці шляхом публічного обговорення мають визначати, в якому місці проводити «Євробачення».

Після обговорення, до 22 липня оргкомітет розгляне заявки міст і визначить фіналістів, про яких повідомить Європейському мовленнєвому союзу. І вже з 22 липня до 1 серпня інспекція у складі українських і західних експертів оцінить готовність кожного міста до проведення «Євробачення».

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG