Доступність посилання

ТОП новини

«Гройсман, відкрий очі на наші проблеми» – переселенці


Під Кабміном вимагали звернути увагу на проблеми переселенців (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

У звіті уряду за 3-місячний період роботи, серед досягнень вказали «розблокування соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам (ВПО), спрощення ведення обліку ВПО та вдосконалення системи призначення і здійснення соціальних виплат». Але, як зазначають активісти, що вийшли мітингувати під Кабмін, багатьом переселенцям соціальні виплати досі не відновили.

Громадські активісти зробили власний альтернативний звіт уряду за 100 днів роботи у сфері внутрішньо переміщених осіб. Також перед Кабміном виставили імпровізований стенд для перевірки зору, як символ того, що держава не помічає проблем переселенців. Правозахисники передали прем’єр-міністрові книгу, в якій зібрали 100 реальних історій і фотографій переселенців, які постраждали від політики держави, розповіла Радіо Свобода юрист громадської ініціативи «Крим-SOS» Вікторія Савчук.

Ці історії суперечать словам прем’єр-міністра про те, що всі проблеми вирішені і доступ до соціальних виплат є вільним
Вікторія Савчук

«Ці історії суперечать словам прем’єр-міністра про те, що всі проблеми вирішені і доступ до соціальних виплат є вільним. Але ні – ми бачимо, що новий уряд не вирішив проблем, які були, і навіть погіршив ситуацію. І ці історії доводять, що навіть базові права, як-то на житло, на роботу, на здоров’я та освіту порушуються, не кажучи вже про соціальне забезпечення та свободу пересування тощо», – зазначає Савчук.

Переселенку з Луганська Людмилу звістка про обстріли та вибухи в місті застала у відрядженні два роки тому. З однією сумкою, в якій було лише кілька футболок, жінка вирішила не їхати додому і з тих пір так до Луганська і не повернулася. Розповідає, що прийшла на мітинг, бо більше не може терпіти такого ставлення держави до переселенців.

«Мене до глибини душі обурює те, що наші пенсії перетворили в соціальні виплати. Це не соцвиплати, я особисто пропрацювала майже 40 років, я цю пенсію заробила. І мене обурює те, що зараз якась комісія, якісь чиновники мають мене перевіряти і вирішувати – платити мені пенсію чи не платити», – обурюється Людмила.

Наразі в управлінні соціального захисту дійсно склалася дуже непроста ситуація, пояснює заступник міністра соціальної політики Віталій Мущинін. За його словами, своєчасне виконання нової постанови уряду про призначення соціальних виплат перебуває в межах компетенції місцевих органів влади. Але через зменшення кількості людей, які здійснюють прийом в управлінні соціального захисту, є певні труднощі, адже потрібно за короткий час відновити виплати переселенцям.

Віталій Мущинін
Віталій Мущинін

Всі виплати будуть здійснені після того, як буде перевизначено, що дійсно людина є внутрішньо переміщеною особою
Віталій Мущинін

«Що стосується виплат, хочу сказати: всі виплати будуть здійснені після того, як буде перевизначено, що дійсно людина є внутрішньо переміщеною особою. Якщо є довідки, що були чинними до набуття чинності цієї постанови, всі виплати мають бути здійснені за цими довідками. І вони будуть виплачені», – говорить Мущинін.

8 червня 2016 року уряд ухвалив постанову №365 про порядок призначення або відновлення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам та порядок здійснення контролю за проведенням таких виплат за місцем фактичного проживання чи перебування.

Тепер для того, щоб призначити чи відновити соціальну виплату, структурний підрозділ з питань соціального захисту населення має перевірити інформацію про фактичне місце проживання внутрішньо переміщеної особи, а вже за результатами цієї перевірки складають акт обстеження матеріально-побутових умов сім’ї – цей акт повинні підписати всі повнолітні члени сім’ї ВПО та представники органів соціального захисту.

Постанова викликала багато критичних зауважень правозахисників, на їхню думку, вона порушує права і свободи переселенців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG