Доступність посилання

ТОП новини

Зміцнення українсько-польської співпраці є гарантією безпеки у регіоні – експерти 


©Shutterstock
©Shutterstock

Львів – Після саміту НАТО у Варшаві від України очікують реальних кроків, особливо у подоланні корупції і реформуванні Збройних Сил, про це говорили військові експерти у Львові на польсько-українському стратегічному форумі. Вони обговорювали рекомендації для польського та українського урядів у сфері геополітики і безпеки в регіоні після саміту. А українсько-польське співробітництво вважають важливим щодо загальної безпеки країн Балтійсько-Чорноморського регіону.

Суперечки і нагнітання ситуації у Польщі упродовж двох останніх місяців довкола теми Волинської трагедії перекреслили довголітню працю різних українських і польських середовищ щодо зміцнення відносин поміж двома державами, наголосив Радіо Свобода Адам Лельонек, представник фонду «Науково-дослідний центр Польща-Україна». Відтак, каже, сьогодні необхідно від початку налагоджувати порозуміння і спільно працювати, бо без цього не можна почуватись безпечно, ані у Польщі, ані в Україні чи загалом в Європі.

Скільки політиків в Україні спеціалізуються сьогодні на питанні Польщі? А ми – стратегічні партнери. Скільки політиків знають польську мову, а радники політиків, які можуть багато зробити задля співпраці? Ми таких людей не можемо знайти
Адам Лельонек

«І Росія про це дуже добре знає. Є багато випадковостей, не все є стратегічно заплановано і зреалізовано російською спецслужбою. Бо є суспільне напруження щодо якоїсь проблеми, достатньо лиш кинути камінчик і вже з цього виникає шквал гніву, на це і розраховує Росія. Тому перед нами дуже багато роботи, треба працювати і мають бути люди. Скільки політиків в Україні спеціалізуються сьогодні на питанні Польщі? А ми – стратегічні партнери. Скільки політиків знають польську мову, а радники політиків, які можуть багато зробити задля співпраці? Ми таких людей не можемо знайти. У Польщі є переконання, що українські політики, як раніше, так і сьогодні, не вельми переймаються українсько-польською співпрацею», – говорить Адам Лельонек.

Україна і Польща мають посилювати як військову співпрацю, так економічну, культурну, освітню, інформаційну задля безпеки регіону. Експерти переконані, що потрібно налагоджувати контакти поміж українськими та польськими громадськими організаціями, урядами, простими людьми. Оскільки чим більше буде поінформованості, тим складніше у таких умовах буде працювати російській пропаганді і провокаторам, дії яких скеровані на погіршення відносин поміж сусідніми державами. Як приклад співпраці аналітики назвали той факт, що на Яворівський полігон на вишкіл прибудуть польські військовослужбовці, які тренуватимуться поруч з українськими бійцями і обмінюватимуться досвідом. У сусідній державі сформовано українсько-польсько-литовський батальйон. Польща готова купувати в Україні військове обладнання.

Співробітництво у форматі НАТО дозволить Україні отримати безцінний досвід щодо розвитку системи управління, діяльності штабів, планування
Михайло Самусь

«Курс на вступ до НАТО повинен залишатись однією з головних стратегічних цілей розвитку України, а на практичному рівні маємо зрозуміти, що маємо сфокусуватись на конкретних напрямках співробітництва, які мають стосуватись реформування Збройних сил і сектору безпеки в цілому. Це вихід на рівень кращих Збройних сил Канади, США, Німеччини, Франції, у тому числі і Польщі. Співробітництво у форматі НАТО дозволить Україні отримати безцінний досвід щодо розвитку системи управління, діяльності штабів, планування, а це те, що нам зараз потрібно, щоб обороняти нашу державу від Росії», – наголосив Михайло Самусь, представник Київського науково-дослідного центру армії, конверсії, роззброєння.

Корупція – найбільша проблема України

Для того, щоб Захід, зокрема НАТО, допоміг Україні модернізувати Збройні сили, мусить бути довіра, впевненість, що надані гроші будуть ефективно використані чиновниками Міноборони, а не за корупційними схемами, наголошували міжнародні аналітики. Подолання корупції і реформування Збройних сил є найбільш важливими чинниками у співпраці України і Альянсу, переконаний польський експерт з питань українсько-польської співпраці Войцех Якубик.

Польські інвестори були б зацікавлені численними проектами в Україні, але за умови відсутності корупції, щоб їм були зрозумілі правила гри
Войцех Якубик

«Захід, Європа очікують на реальні кроки з боку України. Польські інвестори були б зацікавлені численними проектами в Україні, але за умови відсутності корупції, щоб їм були зрозумілі правила гри. Нам потрібно покращувати контакти поміж собою, між аналітичними групами, мають відбуватися регулярні зустрічі, щоб ми могли обмінюватись інформацією», – каже Войцех Якубик.

Польща підтримує України на шляху інтеграції до НАТО, бо, зрозуміло, що їй важливо якомога далі відсунути Росію від свого кордону. Відтак чимало польських середовищ зацікавлені у налагодженні співпраці з українськими колегами, створенні спільних організацій. Також експерти звернули увагу на те, що НАТО має допомогти українським військовослужбовцям у вивченні англійської мови, що значно полегшить спілкування і порозуміння між українськими та натівськими військовослужбовцями. Всі пропозиції у сфері геополітики і безпеки в регіоні учасники дискусії скерують обом урядам.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG