Доступність посилання

ТОП новини

Високі штрафи для п’яних водіїв: чи поменшає смертей на дорогах? 


Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Київ – В Україні в кілька разів зростають штрафи за водіння в нетверезому стані: тепер водія штрафуватимуть на суму від 10 до 40 тисяч гривень, і одночасно позбавлятимуть права керувати транспортним засобом на кілька років. Відповідний закон, ухвалений Верховною Радою, підписав президент Петро Порошенко. І у МВС, і в експертному середовищі цей закон називають важливим, але недостатнім кроком. Фахівці наголошують, що паралельно влада має подбати про поліпшення стану доріг та транспортної інфраструктури в цілому. Самі ж автомобілісти стверджують, що штрафи мають бути однаковими для всіх, від пересічного українця до президента. І додають, що дозволений рівень алкоголю в крові є нижчим, ніж у багатьох країнах ЄС.

Донедавна, коли поліція зупинила п’яного водія, все обмежувалося або штрафом у розмірі 3400-5950 гривень, або ж позбавленням права керувати автомобілем протягом двох років. Однак тепер штрафи починаються від 10 200 гривень, і позбавлення права водити авто стало обов’язковим для того, хто сів за кермо напідпитку. Відповідний закон №4373 підписав президент України Петро Порошенко. Документ передбачає посилення адміністративної відповідальності за керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння. Законопроект 26 липня з’явився у газеті «Голос України», і набирає чинності з дня, наступного після його публікації.

Глава держави порівняв статистику смертей через агресію Росії на сході України та через п’яне водіння: на його думку, ці цифри є співмірними.

«Кожну п’яту дорожньо-транспортну пригоду у нас скоюють нетверезі водії», –заявив президент.

Глава держави впевнений, що завдяки підписаному закону значно розшириться інструментарій правоохоронців для наведення порядку на дорогах.

Зокрема, коли водій вперше притягається до відповідальності за нетверезе водіння, він сплачуватиме штраф 10 тисяч 200 гривень (600 неоподаткованих мінімумів) і буде позбавлений права керування автівкою на один рік.

Якщо спіймали вдруге, штраф складе вже 20 тисяч 400 гривень, а заборона сідати за кермо – сягне трьох років. Якщо ж впродовж 5 років інцидент повториться – водій не матиме права сідати за кермо протягом десяти років і заплатить державі більше 40 тисяч гривень.

Головні причини ДТП – це якість доріг і легковажне ставлення людей до свого і чужого життя – радник міністра

Цей крок є важливим, але не єдиним елементом державної стратегії зі зменшення смертності на дорогах, пояснив Радіо Свобода радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко.

«Цей закон вплине на ситуацію на автошляхах, але лише разом з іншими заходами, які вживає держава. Це, зокрема, і превентивні заходи. Адже суспільство має стати здоровішим і більш нетерпимим до пияцтва за кермом. Великий відсоток смертей пов’язаний саме з цим порушенням. Ми ведемо роз’яснювальну роботу, привчаємо не лише водіїв, а й усіх громадян, що сідати за кермо треба тверезим, – розповідає радник очільника МВС. – Головні причини ДТП – дві: це якість доріг, і це легковажне ставлення людей для свого життя та життя інших. Законопроект (про збільшення штрафів за водіння у нетверезому стані) – це лише один з моментів, який змусить водіїв бути більш відповідальними».

Коли людина сідає за кермо п’яна – її друзі мають не закривати на це очі, а зробити все, щоб не допустити цього
Іван Варченко

На думку Івана Варченка, покарання за нетверезе водіння має бути невідворотним, однак цього неможливо не досягти репресивними заходами. Радник міністра стверджує, що суспільство має розуміти, що пиячити за кермом неприпустимо. «Коли людина сідає за кермо п’яна – її друзі мають не закривати на це очі, а зробити все, щоб не допустити цього», – визнає Варченко. Він анонсує також встановлення близько 50 тисяч відеокамер по всій Україні, які забезпечуватимуть автоматичну фіксацію порушень, і дадуть змогу швидко реагувати на неадекватну поведінку водіїв на дорозі.

За останні півроку в Україні сталося 72 208 дорожньо-транспортних пригод, це на 20% більше, ніж за попереднє півріччя, свідчить офіційна статистика МВС. У них загинуло 1417 людей, це на 14% менше, ніж у другій половині 2015 року.

Керування в нетверезому стані є другою за поширенням головною причиною ДТП, її частка за півроку зросла на 26%. На першому місці залишається перевищення швидкості, на третьому – порушення правил маневрування.

На безпеку на дорогах впливає низка чинників, і пияцтво – одна з основних, але не єдина серйозна причина аварійності, визнав у коментарі Радіо Свобода директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк. Він схвально оцінив закон про збільшення штрафів за нетверезе водіння.

Звісно, реформування шляхового господарства – це справа довша, складніша і дорожча, ніж ухвалення закону про відповідальність за пияцтво за кермом. Але цю велику роботу все одно треба виконувати
Сергій Вовк

«Це правильний крок, його можна вітати. Але одного цього кроку – недостатньо. Адже головним чинник безпечного руху є відповідність автодорожнього комплексу стандартам України і ЄС. Адже понад 90% доріг не відповідають навіть українським нормам. Звісно, реформування шляхового господарства – це справа довша, складніша і дорожча, ніж ухвалення закону про відповідальність за пияцтво за кермом. Але цю велику роботу все одно треба виконувати».

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, який ініціював програму комплексного ремонту українських доріг, звітує тим часом, що на це вже виділили 6,5 мільярдів гривень з 19 запланованих. Прем’єр визнав, що в автодорожній галузі залишається проблема розкрадання коштів, і він доручив Державній фіскальній службі та Державній аудиторській службі перевірити, наскільки ефективно витрачаються кошти, виділені на ремонт доріг в Україні. Про це він заявив на нараді щодо стану виконання дорожніх робіт, повідомляє урядовий портал.

Зараз потрібно відновлювати дорожнє господарство, і тут дуже важливо, щоби кожна гривня, що виділена на ці цілі, була ефективно використана
Володимир Гройсман

«Зараз потрібно відновлювати дорожнє господарство, і тут дуже важливо, щоби кожна гривня, що виділена на ці цілі, була ефективно використана, – наголосив прем’єр-міністр. – І там, де є зловживання, я хочу знати прізвища, хто за цим стоїть, хто це «кришує», скільки коштів було витрачено неправильно і які збитки нанесли державі. Якщо це є, то ми маємо бути принциповими і люди мають понести покарання».

Аварійність більше залежить не від стану доріг, а від рівня людської дурості та рівня відповідальності – екс-міністр транспорту

Йосип Вінський, екс-міністр транспорту в Україні позитивно оцінив рішення про збільшення суми штрафів за нетверезе водіння. Він припустив, що нові норми стануть об'єктивною перевіркою якості роботи поліції.

Виявляється, що коли дорога стала кращою після реконструкції, по ній швидше їдуть, і на ній більшає смертельних випадків. Це виявилося, наприклад, коли ми реконструювали дорогу Харків – Дніпро. Отже, прямої залежності від якості дороги немає
Йосип Вінський

«Якщо поліція працює нормально, а правопорушень на дорогах побільшало, то повинно, відповідно, через штрафи надходити більше коштів. І саме через критерій підвищення штрафів українці зможуть оцінити, як працює нова поліція. Звісно, в разі підвищення стягнень мають зрости надходження до бюджету, однак це не є головною метою,– констатує Вінський. – Смертність у ДТП пов'язана не лише з алкоголем, а й зі станом доріг. Іноді виявляється, що коли дорога стала кращою після реконструкції, по ній швидше їдуть, і на ній більшає смертельних випадків. Це виявилося, наприклад, коли ми реконструювали дорогу Харків – Дніпро. Отже, прямої залежності від якості дороги немає. Є залежність від рівня людської дурості та рівня відповідальності», – стверджує Йосип Вінський.

Водії хочуть однакової відповідальності для всіх – «від безхатченка до президента»

Автолюбителі, професійні автомобілісти та експерти, яких опитало Радіо Свобода, головною проблемою на українських дорогах вважають не розмір штрафів за порушення, а однакову міру відповідальності для всіх людей, незалежно від їхніх статків.

Так, автогонщик та автомобільний експерт Олексій Мочанов наголосив, що боротися з нетверезими водіями треба було починати не з розміру штрафів.

Важливо, щоб штраф був однаковим для всіх: від «бомжа» до президента. Бо в нас одні платитимуть підвищені штрафи, інші – не платитимуть нічого
Олексій Мочанов

«Я неодноразово повторював: треба не просто збільшувати штрафи. Важливо, щоб штраф був однаковим для всіх: від «бомжа» до президента. Бо в нас одні платитимуть підвищені штрафи, інші – не платитимуть нічого. Проблема комплексна: чому тих, хто випив за кермо, ми штрафуємо, а дорожніх працівників, які погано працюють – ні?», – каже Мочанов.

Окрім того, автоексперт закликав підвищити дозволений рівень алкоголю в крові до європейських стандартів, а лише після цього посилювати відповідальність за перевищення цих норм.

«Спершу треба розібратися з вмістом алкоголю в крові. Так, у Литві дозволений вміст алкоголю в крові – менше 0, 32 проміле, а ми в Україні ледве домоглися кілька років тому, щоб запровадили норму 0,2 проміле. Треба зрозуміти: головна причина ДТП – це переоцінка водієм своїх можливостей і перевищення розумної швидкості для певної ділянки. Водій, який випив – часто переоцінює себе, і тому перевищує швидкість», – визнає автоексперт.

Екс-міністр транспорту Йосип Вінський так само виступає за приведення українських норм про алкоголь у крові до стандартів ЄС.

«Візьміть параметри в Німеччині чи в Швеції і переведіть на Україну. Люди ж одинакові, фізіологія німця і українця не відрізняються, тому не треба винаходити велдосипед», визнає Вінський.

Для порівняння, в Німеччині та ще в кількох країнах Євросоюзу водієві заборонено сідати за кермо, якщо кількість алкоголю у крові дорівнює або перевищує 0,5 проміле. Автомобільний портал drive-news повідомляє, що німецькі алкотестери, якими користується українська поліція, показують рівень алкоголю менше, ніж заборонений для українських водіїв через півгодини після того, як чоловік вагою понад 70 кілограмів випив третину літра світлого пива, або ж 50 грамів коньяку. В жінок такі дози викликали перевищення допустимої норми алкоголю.

Для порівняння, в Німеччині допустимі рівні вживання спиртного є вищими у два з половиною рази. Однак головна проблема, що навіть трохи випивши, людина може втратити почуття міри, визнають українські експерти.

Після реформування патрульної поліції в Києві було кілька резонансних випадків затримання нетверезих водіїв, іноді, коли вони намагалися втекти від правоохоронців, поліцейські навіть застосовували зброю. Утім, випадки, коли нетверезий винуватець ДТП уникає відповідальності – так само мають місце.

Так, 9 січня одна людина загинула і одна опинилася в лікарні, коли автомобіль з донецькими номерами вилетіла на тротуар і протаранила піцерію біля метро «Лівобережна» у Києві. За кермом був Станіслав Толстошеєв син успішного бізнесмена з Дружківки на Донеччині, який, пізніше заявив, що в нього був епілептичний напад, і він втратив свідомість за кермом. Його адвокати надали відповідну довідку від лікарів, і Апеляційний суд випустив Толстошеєва під заставу розміром 137,8 тисяч гривень, попри протести прокуратури.

Водночас журналіст Дмитро Гнап зібрав інформацію про Толстошеєва у соцмережах, і виявилося, що там він не приховує того, що вживає наркотичні речовини разом з алкоголем. Частина свідків події припускали, що водій був напідпитку, сам він це заперечує.

Одне з останніх резонансних ДТП у Київській області – коли п’яний водій у Василькові 4 червня цього року збив на смерть двох дівчат, які їхали на велосипеді. Поліцейські ледве врятували водія від самосуду. Пізніше він визнав свою провину.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG