Доступність посилання

ТОП новини

Грудному вигодовуванню заважають міфи та реклама?


В Україні, за статистикою ЮНІСЕФ, лише 20% матерів годують дітей до шести місяців виключно грудним молоком. А кожна друга мама, дотримуючись непрофесійних рекомендацій чи піддаючись рекламі, вводить в раціон немовляти воду, різні трав’яні чаї, соки або відразу починає годувати сумішшю. Відтак, щоб нагадати про користь і необхідність маминого молока в житті маляти, в різних містах України провели вже шістнадцятий Тиждень підтримки грудного вигодовування, який у світі щороку відзначають з 1 по 7 серпня.

#ПишаюсьМатеринством – під таким хештегом сотні українських жінок цілий тиждень публікували свої історії годування грудьми й ділилися фотографіями цього процесу.


Втім, на заклик поділитись досвідом годування грудьми відгукнулись і ті, хто його не має або ж зовсім не пишається. Нерідко траплялись історії, в яких жінки просили не ототожнювати грудне вигодовування з материнством.

«Неправильно сформульований щодо проблеми (чи то неправильно зрозумілий жінками) хештег змушує жінок, які вигодовують дітей штучно, відчувати неприємний осад у душі. Материнство і грудне вигодовування не синоніми, це споріднені поняття, проте перше значно ширше», – написала мама однорічної Кіри, львів’янка Марія Верлинська.

Годувати можуть усі, та не хочуть?

Майже кожна жінка, яка виносила й народила дитину, може успішно вигодувати її своїм молоком, переконують спеціалісти з лактації. А негативні історії спричинені неправильними практиками і вірою у поширені міфи, пояснює директор «Національного руху в підтримку грудного вигодовування «Молочні ріки України» Ксенія Соловей.

Виключно грудне вигодовування дітей до шести місяців практикують приблизно 20% українських жінок
Ксенія Соловей
Насправді 97% жінок можуть вигодувати дитину природно
Ксенія Соловей

«Згідно з найсвіжішою статистикою ЮНІСЕФ за 2013 рік, виключно грудне вигодовування дітей до шести місяців практикують приблизно 20% українських жінок. Це золотий стандарт і так повинно бути в кожній сім’ї. Є й інша статистика нашого МОЗ. Вони рахували всіх, хто годує півроку грудьми, але з допоюванням водою чи догодовуванням сумішшю, і там вийшло 50%, – оперує цифрами Ксенія Соловей. – Така погана тенденція зберігається через те, що багато жінок вірять у міф, що є молочні мами, а є немолочні. Насправді 97% жінок можуть вигодувати дитину природно. І якби вони знали основні правила, що треба годувати часто, за вимогою, що потрібно правильно прикладати, не використовувати соски, пляшечки, накладки на груди, що потрібно годувати вночі, то цифри були б набагато кращі».

Правильному прикладанню дитини до грудей повинні навчити матір у жіночій консультації. Допомогу мають надати також і в пологовому будинку. Однак без моральної підтримки зберегти грудне годування самій жінці не завжди вдається, розповідає психолог, психотерапевт, автор і ведуча тренінгів для батьків Олена Макаренко.

З молоком дитина отримує не лише базу для фізичного розвитку, це ще й міцний психологічний зв'язок
Олена Макаренко

«Відомо, що після пологів деякі жінки переживають післяпологову депресію. Але потрібно пам’ятати, що з молоком дитина отримує не лише базу для фізичного розвитку, це ще й міцний психологічний зв'язок. Дитині мама потрібна з перших секунд життя і тілесний контакт, коли маля під час годування відчуває шкіру, чує серцебиття, дихання, запах, дає їй можливість заспокоїтись. Дитина краще спить, їсть, розвивається емоційно і психологічно. Мені теж багато говорили, що в нашій сім’ї ніхто грудьми не годував і я не буду, та в мене була чітка установка, що я це зроблю і це потрібно моїй дитині. Що ж до психологічної допомоги, то прохання про неї повинне йти від жінки, а не з ініціативи, скажімо, бабусь чи дідусів новонародженого. Якщо допомогу нав’язують, від неї треба якнайшвидше відмовлятись. Користі від неї не буде», – радить психолог.

Поряд з міфами про недостатню кількість молока на заваді годуванню грудьми міцно стоїть і комерція. Сьогодні в медичних закладах часто можна побачити плакали і буклети з логотипами компаній чи зразками безкоштовних сумішей, додає Ксенія Соловей. І це в той час, коли дотримання Міжнародного зведення правил маркетингу замінників грудного молока є обов’язковим для всіх медичних закладів України, що надають допомогу матерям і дітям.

«Реклами сумішей дуже багато: на телебаченні, в спеціалізованих журналах, у поліклініках. І якщо мама засумнівалась у своїх силах, а в неї уже є трохи суміші на пробу, то вона швиденько розмішає і дасть дитині, тим самим замінюючи і витісняючи своє, набагато цінніше, молоко. Тому найбільша на сьогодні проблема в непоінформованих матерях і тих, що схильні сумніватися», – каже вона.

Відтак, за словами фахівців, батькам необхідно зрозуміти, що які б привабливі рекламні повідомлення не були написані у рекламних матеріалах – це всього лиш сухе коров’яче молоко з додаванням олій, вітамінів, мікроелементів і біологічних добавок, що не робить їх анітрохи «наближеними» або «подібними» до грудного молока. Будь-які твердження, що суміші сприяють розвитку чи зміцнюють імунітет, спрямовані перш за все на отримання прибутку, всіляко наголошують у міжнародній організації ЮНІСЕФ та ВООЗ. Крім того, за даними ЮНІСЕФ, сухі молочні суміші не є стерильним продуктом і можуть містити шкідливі бактерії, що при порушенні умов зберігання або готування швидко розмножуються і можуть викликати серйозні захворювання чи навіть смерть дитини.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG