Доступність посилання

ТОП новини

«Людину – за пару ящиків тушонки»: про що говорили на мітингу Савченко на Банковій?


Пікет під Адміністрацією президента. 8 серпня 2016 року
Пікет під Адміністрацією президента. 8 серпня 2016 року

Київ – Родичі полонених на Донбасі та ув’язнених у Росії українців пікетували будівлю Адміністрації президента з вимогою отримати звіт про стан переговорів щодо обміну. Відповідного листа із підписами учасників мітингу передали на Банкову. Ця акція, анонсована напередодні депутатом Надією Савченко, викликала багато критики, зокрема і деяких колишніх політв’язнів. Одна із причин – підтримка мітингу з боку деяких російських пропутінських активістів. Між тим представники від України на переговорах у Мінську кажуть про певний прогрес щодо обміну полоненими.

​Люди мене просто викрали звідти, говорить у мегафон колишній полонений військовий Юрій Лазарьонок.

«Хоча можна було мене викупити за пару ящиків тушонки, – згадує чоловік. – У Стаханові тоді було дуже складно з їжею – взимку 2014-2015-го. Їм там їсти нічого було».

Він прийшов на акцію під Адміністрацію президента у Києві на підтримку полонених і ув’язнених у Росії українців, яку напередодні анонсували сестри Савченко.

За словами депутата від «Батьківщини» Надії Савченко, її обурило, що президент Петро Порошенко вважається єдиним переговорником щодо обміну полоненими, а сам процес, на її думку, став занадто політизованим.

Надія Савченко
Надія Савченко

«Коли були гарячі бої, комбати самі говорили за те, щоб наших хлопців визволяти. І можна було робити будь-які обміни – це витягало людей звідти. Коли це перевели у стадію закону, вийшло так, що всіх сепаратистів посадили в СІЗО, почали судити. Тепер, щоб їх поміняти на когось, потрібно «відбілити і відмити». І це дуже довга процедура, контрольована президентом, ведеться довго СБУ, судами й прокуратурою. Це все затягує час», – стверджує Надія Савченко.

Її сестра – активістка Віра Савченко – натомість зазначила, що прийшла на Банкову не критикувати владу, а привернути увагу до проблеми повернення додому полонених українців і підтримати їхніх рідних.

Зв’язку з ними немає вже приблизно два місяці – мати полоненого

На акцію зібралося кілька десятків людей, частина з них мала з собою плакати або фотографії полонених родичів.

Людмила, що приїхала з Кропивницького (колишній Кіровоград), тримає плакат із фото двох молодих хлопців, один із них – її брат Сергій. Він у полоні 540 днів. За словами дівчини, понад місяць від Сергія та його побратимів немає жодної звістки.

А ще одна Людмила, з Кривого Рогу, розповідає, що чекає сина з полону вже півтора року.

«Зараз зв’язку з ними вже майже два місяці немає, ніхто з них не віддзвонюється. Ми не знаємо, де вони. Ми хочемо зустрічі з президентом, хочемо, щоб він пояснив, де наші діти, врешті-решт, і коли вони будуть вдома», – говорить жінка.

На мого сина чинять тиск у в’язниці – мати Валентина Вигівського

Підтримати родичів полонених прийшли також мати ув’язненого у Чечні українця Станіслава Клиха та батьки фігуранта однієї зі «шпигунських справ» Валентина Вигівського.

Три місяці від Валентина не надходить листів, родичі пишуть у порожнечу, говорить Галина Вигівська.

«Зараз на мого сина чинять тиск, він сидить в одиночній камері. А це для людини найстрашніше, що може бути. Ви уявляєте: людина, яка сидить, 24 години (на добу – ред.) не може ні з ким розмовляти», – каже вона.

Тамара Клих говорить про погіршення стану здоров’я Станіслава, через що його теж ізолювали від інших засуджених. За словами жінки, вона ходить на всі акції, пов’язані з підтримкою українських в’язнів, щоб про справу сина не забували.

Одна з учасниць мітингу. Київ, 8 серпня 2016 року
Одна з учасниць мітингу. Київ, 8 серпня 2016 року

Між тим, один із нещодавно звільнених українських політв’язнів – фотограф Геннадій Афанасьєв, якого судили в Росії разом із Олегом Сенцовим, Олександром Кольченком та Олексієм Чирнієм, – напередодні виступив проти анонсованої Савченко акції на Банковій. Він заперечує заяви про те, що влада і дипломати нічого не роблять, і вказує на підтримку акції з боку пропутінських активісток, деякі з яких оголосили про проведення солідарних акцій у Москві.


Дійсно, помічниця депутата Держдуми Росії і активістка пропутінського руху «НОД» Марія Катасонова опублікувала у Facebook фото свого одиночного пікету із закликами до українських матерів вимагати відставки президента Петра Порошенка. Раніше вона писала про підготовку до цієї акції і закликала долучатись.


Минулої середи у Мінську вдалося обговорити деякі деталі обміну – Тандіт

Тим часом радник голови СБУ Юрій Тандіт зазначив в ефірі Радіо Свобода, що минулої середи у Мінську вдалося обговорити деталі подальшого обміну.

Юрій Тандіт
Юрій Тандіт

«Ми готуємо певні заходи, що відбуватимуться в рамках домовленостей за принципом «всіх на всіх». І ми зробимо все, аби найближчим часом наші люди були звільнені, для нас це дуже важливо», – наголосив переговорник.

Одна із представників України на переговорах у Мінську Ірина Геращенко заявила, що станом на сьогодні у полоні сепаратистів на Донбасі перебуває 107 людей: із них 64– це українські військові, решта – цивільні громадяни.


За її словами, минулого тижня до них вперше за два роки допустили місію ООН.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG