Доступність посилання

ТОП новини

Складно чекати від «Мінська» до «Мінська», а новин знову немає – дружина полоненого танкіста


Акція протесту родичів українських полонених біля Адміністрації президента, Київ, 8 серпня 2016 року
Акція протесту родичів українських полонених біля Адміністрації президента, Київ, 8 серпня 2016 року

Київ – Родичі полонених українців, які з 8 серпня голодували під Адміністрацією президента у Києві, заявили про припинення акції, хоча потрапити на зустріч із президентом Порошенком їм так і не вдалося. Тим часом, депутат Надія Савченко, за словами сестри, продовжує голодувати з вимогою активізації переговорів щодо обміну. Після попередньої зустрічі у Мінську переговорники від України заявили про певний поступ у діалозі щодо полонених. Деякі волонтерські ініціативи, однак, висловлюють незадоволення роботою представників української влади у цьому напрямку.

Акція була спрямована на те, щоб привернути увагу політиків до людей у полоні, розповіла Радіо Свобода одна із учасниць голодування Вікторія Пантюшенко. За її словами, загалом долучилось п’ятеро людей, вони майже увесь час перебували під Адміністрацією президента, декому за три дні ставало погано, а припинили голодування після того, як представники Адміністрації президента до них вийшли і сказали, що зустріч із главою держави, про яку вони просили, наразі неможлива.

Ми нагадали про себе – основну таку місію ми виконали
Вікторія Пантюшенко

«Скажімо так, ми нагадали про себе – основну таку місію ми виконали. Тому що нам дуже складно сидіти і щодня чекати від «Мінська» до «Мінська» – а новин знову немає. Це потрібно пережити, щоб розуміти наш стан. Останньою краплею, до речі, до цього мітингу стало те, що їх перевели в СІЗО, і з ними перервався зв’язок», – говорить жінка.

Вікторія каже, що чекає з полону чоловіка-танкіста із січня минулого року. За її словами, одразу після затримання він подзвонив, сказав, що перебуває у полоні «казаків» на Донеччині, потім кілька місяців не виходив на зв’язок і офіційно вважався зниклим безвісти, а тоді вони потрапили у полон до угруповання «ДНР» й іноді мали можливість подзвонити рідним. Нещодавно полонених відвідувала місія ООН, обіцяли передати листи звідти родичам, але ще не передали, розповідає Вікторія Пантюшенко.

Народний депутат Надія Савченко і родичі українських полонених на мітингу біля Адміністрації президента України, 8 серпня 2016 року
Народний депутат Надія Савченко і родичі українських полонених на мітингу біля Адміністрації президента України, 8 серпня 2016 року

Між тим, депутат Надія Савченко зараз продовжує оголошене раніше голодування, розповіла Радіо Свобода її сестра Віра.

Це теж такий маневр – привернути увагу, але не президента Порошенка, а світової спільноти
Віра Савченко

«Це теж такий маневр – привернути увагу, але не президента Порошенка, а світової спільноти. Воно (голодування – ред.) трохи резонанс спричинило у світових ЗМІ, і може, європейські політики згадають, що люди гниють в підвалах, в полонах, не виконується «Мінськ», не міняють людей, не віддає Росія людей», – зазначає Віра Савченко.

Представниця гуманітарної підгрупи на переговорах у Мінську Ірина Геращенко похвалила у Facebook родичів полонених за припинення голодування і обіцяла надати звіт щодо діяльності після того, як бранці будуть на волі.

Раніше вона заявляла, що у полоні сепаратистів на Донбасі перебуває 107 людей: із них 64– це українські військові, решта – цивільні громадяни.

Свавілля відбувається з обох боків лінії розмежування – Веремієнко

На думку координатора ініціативи «Prisoners of war UA project» Олега Веремієнка, ці цифри можуть бути занижені, оскільки частина людей може перебувати у полоні безпосередньо у польових командирів сепаратистів, частина, за інформацією активістів ініціативи, переведена до однієї з колоній суворого режиму зовсім без можливості спілкування із зовнішним світом.

Невраховані затримані можуть бути і в української сторони, заявив Веремієнко.

На жаль, дуже поширена зараз практика тримання людей взагалі без жодних правових підстав
Олег Веремієнко

«Звіти Amnesty international також говорять про те, що, на жаль, дуже поширена зараз практика тримання людей взагалі без жодних правових підстав: не відбувається жодних слідчих дій, не надається адвокат, не повідомляється про підозру. Я вважаю, що це неприпустимо, і можливо, це одна із причин того, що наших заручників не віддають. Тобто це – дзеркальна ситуація: що там свавілля відбувається, що у нас відбувається свавілля», – говорить він.

Щодо домовленостей про обмін у форматі «50 на 25», про який давно Україна просить і який начебто був обговорений, виникла проблема: із півсотні людей, про які просила протилежна сторона, дванадцятеро просто не існує – Україна цих людей не утримує, розповідає Анна Мокроусова, керівник громадської організації «Блакитний птах», що опікується цивільними полоненими і зниклими безвісти. За її даними, загалом на непідконтрольних Україні територіях Донбасу налічується близько 500 заручників та зниклих людей, інформації про них – дуже мало, особливо – щодо тих, кого утримують представники угруповання «ЛНР».

«На цей момент є новий голова центру зі звільнення полонених і новий склад, який дуже багато робить для проведення переговорів. Але ситуація, на жаль, така, що «ДНР» (бо «ЛНР» фактично не йде на такі переговори, у нас дуже мало інформації із Луганська) просто невигідно міняти людей», – каже Мокроусова.

На її думку, таким чином сепаратисти бояться втратити засіб тиску на Україну.

Росія втрачає контроль над ситуацією на Донбасі – Безсмертний

Радник голови СБУ Юрій Тандіт зазначив нещодавно в ефірі Радіо Свобода, що минулої середи у Мінську вдалося конструктивно обговорити деталі подальшого обміну. Між тим, 10 серпня російський президент Володимир Путін зробив заяву про те, що Україна не шукає шляхів переговорів, а «переходить до терору», також зазначивши, що проводити саміт у «нормандському форматі» за таких умов безглуздо.

Заява Путіна адресована не Україні, а канцлеру Німеччини і президенту Франції, вважає колишній представник України на переговорах у Мінську Роман Безсмертний. Однак, на його думку, це є свідченням того, що ситуація на сході виходить з-під контролю Росію, через що Україні теж варто було б насторожитись.

Зверніть увагу, як заліг на дно Захарченко
Роман Безсмертний

«Стан справ, який виник після замаху на Плотницького, як би там не намагались показати одні, що це робота українських спецслужб, а інші – що це вигідно Росії, насправді – це розборки внутрішні. І вони є свідченням того, що ситуація там погана. Не краща ситуація і в Донецьку. Зверніть увагу, як заліг на дно Захарченко», – зазначає Безмертний.

Також він висловлює гіпотезу, що своїми діями і заявами Володимир Путін намагається тримати в напрузі російський електорат перед тамтешніми парламентськими виборами. Що ж до слів Тандіта, експерт зауважує, що «відновити конструктивний діалог» і «досягти домовленостей» – це різні речі.

Окрім полонених у зоні конфлікту на Донбасі, за даними правозахисних організацій, близько 30 українських громадян сьогодні затримано або ув’язнено у Росії і в анексованому Криму із політичних мотивів. Четверо людей, ув’язнених раніше, вийшли на волю.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG