Доступність посилання

ТОП новини

Росія розбудила в європейцях страх перед війною – Тарас Чорновіл


Військові курсанти в історичних одностроях на параді у Москві, 5 листопада 2014 року
Військові курсанти в історичних одностроях на параді у Москві, 5 листопада 2014 року

Західні держави закликають Росію та Україну уникати ескалації довкола Криму та не провокувати розвиток конфлікту. Із заявами такого змісту виступили зовнішньополітичні відомства Канади та Німеччини. Крім того, канадський міністр закордонних справ Стефан Діон наголосив на відсутності «доказів тих обвинувачень, які висуває Росія». Про те, чим пояснити такий поміркований тон заяв та про подальші перспективи врегулювання кримського питання в інтерв’ю радіо Свобода розповів експерт-міжнародник Тарас Чорновіл.

Росія розбудила в європейцях страх перед війною – Тарас Чорновіл
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– З огляду на примирливі заяви західних держав щодо загострення ситуації довкола Криму, виникає питання: на яку допомогу може розраховувати Україна, в разі конфронтації конфлікту?

– Перше: достатньо чітко на міжнародному рівні заявили, що всі заяви Путіна є відвертою брехнею. Звісно, щодо ядерної держави слово «брехня» вживається вкрай рідко – стараються висловлюватися обережніше. Але на всіх рівнях, включно із закритим засіданням ради безпеки ООН, на рівні НАТО та ЄС було сказано, що Росія не надала доказів, які б підтвердили її версію. Тобто, заяви про українські розвідувально-диверсійні групи, про теракти не сприйняті ніким у світі.

Заяви про українські розвідувально-диверсійні групи, про теракти не сприйняті ніким у світі
Тарас Чорновіл

Другий момент: у зв’язку із цими подіями практично усі провідні західні держави поновили, скажімо так, свої заяви про те, що вони ніколи не визнають анексії Криму, що півострів має бути українським. До того ж, окремі держави, в тому числі й США, заявили, що санкції з Росії можуть бути зняті навіть не після врегулювання на Донбасі, а виключно після повернення Криму Україні. Фактично Росія здобула тут результат протилежний тому, на який вона очікувала.

Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл

А тепер про третій аспект, який для України дійсно є негативним. Фактично Росія розіграла карту, яка би мала збудити страхи європейських громадян і європейських політиків. Частково їй це вдалося – страх з’явився. І заяви про те, що не провокуйте, уникайте гострих кутів – є наслідком цього моменту: вони збудили в європейцях страх перед тим, що може початися третя світова війна.

– Путін не лише звинуватив Україну, але й закликав, як він сказав, «наших західних партнерів» натиснути на Україну. Чи є підстави говорити, що Захід дослухався й натиснув?

– Ні, абсолютно ні. Захід чітко відповів, що провокація не спрацювала – російська інформація нічим не підтверджена. У цьому плані – стопроцентна відмова.

– До останнього загострення про Крим практично забули. Адже Мінські домовленості Криму не стосуються жодним чином. Які перспективи врегулювання кримської проблеми? Чи не складається враження, що з кримською проблемою Україна лишилася наодинці?

– На відміну від Донбасу, де можна на щось сподіватися, де можна вести переговори про особливості повернення – адже Росія не назвала його своїм, не визнала «ЛНР-ДНР» незалежними державами – із Кримом набагато складніше. Вони формально заявили, що Крим їхній і ввели його до складу Росії. Тепер повернення Криму – це пряма війна проти Росії.

Тепер повернення Криму – це пряма війна проти Росії. Хтось готовий сьогодні цю війну вести?
Тарас Чорновіл

Хтось готовий сьогодні цю війну вести? Хтось готовий кинути свої війська проти ядерної держави? Україна теж не готова. Тому ми лише добиваємося, щоби ціна окупації Криму була максимально великою. А також, щоби санкції з приводу Криму,а це окрема група санкцій, не були зняті.

Ціна окупації Криму для Росії повинна постійно зберігатися. Оце є логіка України та інших країн. Тому що забрати Крим поки що неможливо. Це може відбутися тільки одним шляхом – після смерті Путіна, після дуже серйозних процесів у Росії. Якщо там відбудеться не спокійний перехід до нового керівництва, а з якимись серйозними катаклізмами, і новим керівникам доведеться шукати підтримку у Заходу.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG