Доступність посилання

ТОП новини

Я нікому не говорив, що змінюю громадянство – Беленюк


Українського спортсмена Жана Беленюка, який став срібним призером з греко-римської боротьби у вазі до 85 кілограмів на Олімпіаді у Ріо-де-Жанейро, судили нечесно, вважає один з його тренерів Олексій Добровольський, а також міністр молоді та спорту України. Окрім того, після поразки спортсмена у фіналі мережею поширилися чутки, що Жан Беленюк хоче змінити громадянство, але сам він ці чутки спростовує.

​25-річний український борець Жан Беленюк поступився в Ріо-де-Жанейро росіянину Давітові Чакветадзе з рахунком 2:9.

Один із тренерів Беленюка – срібного призера Олімпіади – Олексій Добровольський сказав у коментарі Радіо Свобода, що вважає нечесним суддівство у фінальному змаганні з греко-римської боротьби.

«Коли тільки назвали хто бореться, і хто судить, вже було недобре передчуття, тому що грузин судив грузина, це просто некоректно з точки зору спортивної етики», – зауважує Добровольський.
Зрозуміло було, що будуть шукати найменшу можливість, щоб «зламати» хід сутички, і так воно й сталося, додає тренер.

«Три рази його поставили в партер дуже швидко і в партері протримали його загалом понад півтори хвилини. Такого взагалі не буває у нас у боротьбі. Партер – ну 10-15, ну 20 секунд. А тут мало того, що поставили, побачили якесь порушення, якого не було... Вважаю, що несправедливо це було», – говорить Добровольський.

У Жана Беленюка вкрали заслужене «золото» Олімпіади
Ігор Жданов

Нечесною поразку Жана вважає і міністр молоді та спорту Ігор Жданов, він написав про це на своїй сторінці у Facebook.

«Я вважаю, що у Жана Беленюка вкрали заслужене «золото» Олімпіади. Так йому особисто і сказав по телефону після завершення поєдинку. Для нас Жан Беленюк – справжній чемпіон! А те, що вкрадене у нечесній спортивній боротьбі, не може вважатися перемогою на Олімпійських іграх».

Про «роботу над помилками» і «зміну громадянства»

Перший тренер Беленюка Віталій Киселиця розповів Радіо Свобода, що бої свого вихованця в ефірі умисно не дивиться. Переглядає їх уже трохи опісля і не сам. Дивитися бій до нього приходить сам Жан, який вважає тренера своїм названим батьком.

«Він приїжджає з медаллю, показує мені медаль, кілька фото на пам’ять зі спортсменами в залі, а потім ми сідаємо і переглядаємо, і обговорюємо, робимо висновки, що, де, як і чому так вийшло. Звісно, це мені дуже приємно, думаю, будь-кому було б приємно, що про нього не забувають», – говорить Киселиця.

Після фінального бою у мережі з’явилися чутки, що Жан Беленюк після того, як поступився росіянину в фіналі Олімпіади в Ріо, задумався про зміну громадянства.

Чутки обурили спортсмена, про що він заявив на своїй сторінці у Facebook.

«Я нікому не говорив, що змінюю громадянство! На запитання журналістки: «Ми всі знаємо, що в Україні погані умови для спортсменів, і чи не замислювався ти про перехід в іншу збірну?» ,– я відповів: «Поживемо – побачимо». Тепер це трактується як сенсаційна заява про зміну громадянства! Чим українські ЗМІ відрізняються від російських?!», – написав Беленюк.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG