Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині за роки Незалежності зруйнували військову авіабазу «Черляни»


Львів – 25 років тому, коли була проголошена Незалежність України, розпочався процес руйнування авіабази «Черляни» Військово-повітряних сил України, що розташовувалась на Львівщині. Що сьогодні залишилось від одного з найпотужніших в СРСР військового аеродрому, відтак і військового містечка?

25 років тому проїхати у військове містечко, не кажучи про військовий аеродром, без спеціальної перепустки було нереально. 25 років тому розпочалась нова історія Черлянської військової частини – розкрадання і руйнування.

Це був третій за потужністю військовий стратегічний аеродром у колишньому СРСР, розташований за 30 кілометрів від Львова. На цій території, площею понад 500 гектарів, де було поле і ставки, понад 60 років тому побудували злітно-посадкову смугу і військовий гарнізон. Тут злітали і сідали СУ-24 з ядерними боєголовками, демонстрували і випробовували військові літаки, сюди привозили гостей зі світу, показуючи досягнення радянської авіації.

Олександр Артьомов, колишній прапорщик, служив на аеродромі у 1976-1983 роках. Він розповідає, що літаки вилітали чотири рази на тиждень: «Життя було тут справді налагоджене, нормальне військове містечко, всі умови для проживання, ремонтні майстерні».

Олександр Артьомов
Олександр Артьомов

Олександр Гишко з болем дивиться на зруйновані приміщення, в яких він ремонтував літаки. «Востаннє було 30 літаків, був один полк», – каже чоловік.

Олександр Гишко провів екскурсію територією військового містечка: від колишнього Будинку офіцерів залишилась руїна. А це було просторе приміщенні, на два поверхи, де були численні гуртки для дітей та молоді. Понад дві тисячі людей, які проживають тут, мають сьогодні потребу в культурній установі. Вже не відновити десятки казарм, три офіцерські готелі, велику їдальню. І це у час, коли тисячі військовослужбовців-учасників АТО не мають житла, ані грошей його придбати.

Олександр Гишко
Олександр Гишко

Коли у 2000 році військову авіабазу розформували, звідси вивозили все, що можна, розкрадали все, що продавалось, пригадують місцеві жителі. Тоді Міноборони передало майновий комплекс Городоцькій райраді і її «господарювання» та Городоцької міськради і Угрівської сільради – сьогодні очевидне.

«Повний розвал, все розвалили, все, що можна, роздали підприємствам. Корупційна складова, тут вона мала місце завжди і буде мати. Маєм, що маєм…», – каже Олександр Гишко.

Земля – сільради, будинки – міста

Будинки колишнього військового містечка на вулиці Авіаційній належать Городоцькій міській раді. Мешканці створили ОСББ, впорядковують житло і прибудинкові території кожен на власний розсуд і можливості. Але парадокс у тім, що колишня земля військового містечка належить Угрівській сільській раді. І від 2007 року понад 500 гектарів землі обіцяють передати у власність громади. Але досі цього не зроблено, бо є комерційні зацікавлення депутатів, переконаний депутат Городоцької міськради Михайло Ковбасюк.

Михайло Ковбасюк
Михайло Ковбасюк

«Тоді продавали звідси все. Плити продали на базари у Львові «Шувар» і «Південний», всі наші плити, все тодішня районна рада продала. Люди сьогодні стараються утримувати свої будинки самі, роблять ремонти і впорядковують територію. Нам нічого не дали, для колишніх Черлян нічого не зробили. Все вивозили», – розповів житель колишнього військового містечка Михайло Ковбасюк.

Голова Городоцької районної ради Володимир Більовський пояснює, що райрада склала карту і розмежувала на сьогодні землі, частина яких належить їй, інша – Угрівській сільській раді (до якої належить село Черляни).

«Зараз ще доведеться розмежувати землі між райрадою і Городоцькою міськрадою. І буде все нормально. Підприємства, які є на території військового аеродрому, а це колишній технопарк, на землях Угрівської сільради. Городоцька міськрада добилась, що їй передали будинки військового містечка, а це вулиця Авіаційна. Вийшов такий казус, бо логічно і ті будинки, і вся ця територія мала б належати Угрівській сільській раді, бо це все поруч. А так виходить, що одна вулиця ізольована. Всі ці казарми, Будинок офіцерів мають власників, які чомусь не зацікавлені в цих об’єктах. Було таке скрізь первинне нагромадження капіталу», – говорить Володимир Більовський.

Торік Львівська облрада зверталась до Міноборони з проханням про необхідність зберегти військовий аеродром у Черлянах. Але частину території аеропорту вже віддали у приватні руки. Новий власник збудував тут новий приватний аеродром «Ягеллон», де в одному з новеньких ангарів стоїть приватний літак.

«Аеродром взяв під оренду на роки Коломойський, зродили містечко для своїх цілей. А так усе стоїть у руїнах», – зауважує депутат Михайло Ковбасюк.

Кажуть, що це Коломойського, голови правління «Приватбанку». Так тут усі кажуть. А чи насправді воно так, не знаю достеменно
Олександр Гишко

«Ягеллон», кажуть, це Коломойського, голови правління «Приватбанку». Так тут усі кажуть. А чи насправді воно так, не знаю достеменно», – Олександр Гишко.

«Це взяли в оренду, коли я ще не був головою райради. Керує там депутат Городоцької райради Богдан Кремса («Народний контроль» – ред.), а хто первинний власник, то мені важко сказати, бо фірма, яка забрала землю в райради, там прізвище Коломойського не фігурує», – наголосив Володимир Більовський.

Громада колишнього військового містечка Черлян об’єдналась в організацію, бо іншого виходу не бачить, як самостійно тут наводити лад. Передусім добиваються передачі землі, а ще сподіваються, що Рада нацбезпеки та оборони підніме всі документи і оприлюднить імена тих, хто 25 років поспіль руйнував і розкрадав військову авіабазу. Ця територія дуже приваблива своїм розташуванням – неподалік польський кордон і обласний центр.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG