Доступність посилання

ТОП новини

Смерть від рук поліції на Миколаївщині: «друга Врадіївка»?


Один із затриманих поліцейських
Один із затриманих поліцейських

Київ – Шістьох поліцейських, підозрюваних у вбивстві на Миколаївщині місцевого жителя, якого вони затримували, судитимуть та притягнуть до відповідальності в найкоротший термін, а весь райвідділок поліції – розформують, запевняють керівники МВС, Національної поліції та Генпрокуратури. Тим часом журналісти й звичайні українці вже знайшли докази того, що затримані поліцейські через суд уникнули атестації, а дехто з них – виступав проти Революції гідності і підтримував підрозділи, членів яких звинувачують у вбивствах на Майдані незалежності у Києві. Між тим правозахисники говорять про системну «хворобу» правоохоронних органів України, для яких захист прав людини не є пріоритетом у роботі, попри процес реформування поліції, який нині триває.

​Житель Кривого Озера Олександр Цукерман загинув у ніч на 25 серпня під час того, як його затримували працівники місцевої поліції. Правоохоронців викликала його дружина, повідомивши, що чоловік напідпитку і чинить дебош. Окрім того, за словами свідків, Цукерман розбив скло в автомобілі таксі, яке підвозило його додому.

Після того, як кривоозерці дізналися про загибель свого земляка під час затримання поліцейськими, кількасот городян блокували райвідділок, доки працівники обласної прокуратури та міліції не взяли під варту шістьох підозрюваних у вбивстві Цукермана.

Весь відділок поліції у Кривому Озері розформований, наказ підписано
Хатія Деканоїдзе

Через цей інцидент голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе прибула до Кривого Озера, щоб змінити керівництво місцевої поліції. Вона висловила співчуття рідним загиблого і заявила, що всі причетні до скоєння злочину будуть покарані, а весь райвідділок у Кривому Озері – розформують.

«Весь відділок поліції у Кривому Озері розформований, наказ підписано. Керівником відділку буде патрульний поліцейський, командир роти з Миколаєва Олександр Горпинич», – стверджує голова Нацполіції.

Весь відділок поліції у Кривому Озері розформований – Деканоїдзе
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00


Заступник прокурора Миколаївської області Степан Божило, який очолив слідство у справі вбивства Олександра Цукермана, координував затримання підозрюваних і паралельно намагався вгамувати розлючених мешканців.

Обіцяю, що слідство триватиме оперативно, справа надійде до суду у найкоротші терміни, і всі винні будуть покарані
Степан Божило

«Я обіцяю, що слідство триватиме оперативно, справа надійде до суду у найкоротші терміни, і всі винні будуть покарані», – запевнив прокурор.

Місцеві ж мешканці погрожували правоохоронцям і прокуророві, що в разі затримок у справі або звільнення підозрюваних, вони влаштують «другу Врадіївку», згадуючи масові заворушення та спалений райвідділок у сусідньому містечку Врадіївка у 2013 році, коли тамтешні міліціонери зґвалтували і спробували вбити місцеву жительку, але вона вижила і дала свідчення.

Коли шістьох підозрюваних заводили до автозака, їх прикривав кордон поліції, але кілька місцевих жителів прорвалися через нього і почали бити затриманих поліцейських.

Пізніше 25 серпні протести продовжилися

Жителі Кривого Озера про конфлікт із поліцією
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00


Загиблого на Миколаївщині взяли в кайданки і стріляли в нього впритул – Луценко та судмедексперти

Судмедекспертиза, що відбулася 25 серпня у Миколаєві, виявила на тілі Цукермана чотири кульові поранення, випущені з травматичного пістолета системи «флобер» упритул. Деякі з цих влучань були смертельними, повідомляє місцевий інформаційний портал novosti-n, який оприлюднив висновок судмедексперта.

Те, що один із поліцейських стріляв у Цукермана після затримання, підтверджує і генеральний прокурор Юрій Луценко. Він наголошує, що чоловіка били і стріляли в нього вже після того, як він був у кайданках.


Миколаївський журналіст Владислав Гнатенко, який розслідує загибель жителя Кривого Озера, опитав свідків сутички правоохоронців і затримання Олександра Цукермана, і відновив перебіг подій за словами очевидців.

«Свідки стверджують, що чоловік був напідпитку і посварився з дружиною. Утім, раніше про нього були непогані відгуки. Коли приїхали поліцейські, він не пускав їх у двір. Але потім пішов спати у гараж. Тобто, вже не чинив ніякого дебошу. Коли приїхала слідча оперативна група – вони увірвалися у двір і все почалося. Свідки, які спостерігали з-за паркану, виразно чули п’ять постілів», – розповів журналіст представникові Радіо Свобода.

Депутат від «Народного фронту» і член Колегії МВС Антон Геращенко наголошує, що принцип кругової поруки у Національній поліції вже не діє, відтак кривоозерські поліцейські, на його думку, не уникнуть відповідальності за загибель місцевого жителя.


Подібну позицію висловив і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. За його словами, слідство та суд мають швидко дати оцінку подіям у Кривому Озері та визначити міру покарання винним. А тим часом, районний відділок поліції розформують повністю, і певні зміни відбудуться в обласному керівництві МВС, написав Аваков на своїй сторінці у facebook.


Тим часом журналіст програми «Наші Гроші» Денис Бігус оприлюднив прізвища всіх поліцейських, що приїхали на затримання Олександра Цукермана, і можуть бути причетними до його вбивства.


Інший журналіст, Дмитро Гнап, стверджує, що стріляв у загиблого поліцейський Денис Ляхвацький. Він написав про це у соцмережах із посиланням на свідчення інших колег поліцейського, затриманих у цій справі.


Тим часом українці у соцмережах, обговорюючи загибель затриманого на Миколаївщині, закликають продовжити переатестацію поліції, але з більш суворими критеріями, щоб унеможливити кумівство в оновленому МВС.


Ольга Худецька, один із членів комісій, які проводили атестацію до лав патрульної поліції, висловила свою думку про те, чому частина правоохоронців оминула цей відбір, і озвучила недоліки формування особового складу поліції у маленьких містах.


Частина дописувачів соцмереж досліджує акаунти поліцейських, які затримували Цукермана, і в одного з них знайшли дописи, спрямовані проти Революції гідності та на підтримку спецпідрозділу «Беркут», бійців якого звинувачують у вбивствах на майдані Незалежності у Києві.


Тим часом миколаївський журналіст Сергій Нікітенко з’ясував, що один із підозрюваних у вбивстві затриманого, Василь Трубаченко, провалив переатестацію у Нацполіції, але 2 червня цього року відновився на посаді через рішення суду.


Те, що поліцейські на Миколаївщині застосували зброю проти затриманого, свідчить, що нехтування правами людини є принциповою проблемою українських правоохоронних органів, яку, до того ж, керівництво МВС навіть не усвідомлює, наголосив у коментарі Радіо Свобода Олександр Букалов, голова ради правозахисної організації «Донецький меморіал».

Держава нічого не робить для навчання поліції, щоб вона вважала пріоритетним у своїх діях права людини
Олександр Букалов

«Є чимало міжнародних документів, які регламентують дії правоохоронних органів. Держава нічого не робить для навчання поліції, щоб вона вважала пріоритетним у своїх діях права людини. Не буде – випадки повторюватимуться. А в заявах посадовців, міністрів бачу, що вони не вважають права людини за пріоритет у своїй роботі. Закономірно, що підлеглі – наслідують їх», – зазначає Олександр Букалов.

Він припускає, що винних у вбивстві мешканця Кривого Озера Олександра Цукермана оперативно судитимуть та покарають, щоб заспокоїти суспільство. Але каталізатором для глибинних змін у Національної поліції, які б унеможливили подібні інциденти, це навряд чи стане, підсумовує правозахисник.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG