Доступність посилання

ТОП новини

У справі «Торнадо» допитують жінок, які «зазнали статевого насильства»


Затримані «торнадівці» під час засідання суду у Києві. 16 серпня 2016 року
Затримані «торнадівці» під час засідання суду у Києві. 16 серпня 2016 року

Потерпілі у справі проти бійців роти «Торнадо» визнали, що стали жертвами сексуального насильства, стверджують представники прокуратури за підсумками вівторкового засідання Оболонського районного суду Києва. Цей суд розглядає звинувачення проти бійців роти одразу за декількома кримінальними статтями. Водночас адвокати обвинувачених доводять, що свідчення потерпілих суперечливі, та говорять про ознаки того, що сексуального насильства з боку «торнадівців» не було. Незалежні експерти, зі свого боку, визнають, що істину у цій справі встановити важко через чималий час, який минув з моменту подій, та через те, що події відбувалися в умовах реальної війни, тоді як в Україні діють закони мирного часу.

​Оболонський районний суд Києва після засідання у вівторок вирішив продовжити розгляд справи щодо колишніх бійців роти спеціального призначення МВС України «Торнадо» 31 серпня.

Як розповів журналістам військовий прокурор Руслан Кравченко, під час засідання суд допитав одну з трьох потерпілих, яка засвідчила, що стала жертвою сексуального насильства з боку декількох «торнадівців».

«Сьогодні дає покази одна потерпіла, вона повністю підтвердила обвинувачення щодо бійців «Торнадо», про те, що мало місце задоволення статевої пристрасті у неприродний спосіб», – визнав Кравченко.


Руслан Кравченко також зазначив, що на засіданні 31 серпня планують допитати ще двох потерпілих.

У суді наголошують, що розгляд цього кримінального провадження проводиться у закритому режимі, оскільки обвинувачення містить злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості потерпілих. Адвокати та самі бійці – вимагають зробити суд відкритим і прискорити розгляд.

Адвокат: Чи було статеве насильство, якщо потерпіла упродовж місяця вільно виходила з частини і сама верталася?

Вона заявляє, що її змушували, скажімо, торкатися до тіла чоловіків. Але чому вона не поїхала, або не поскаржилася до поліції одразу?
Володимир Якимов

Зі свого боку, адвокат бійців «Торнадо» Володимир Якимов наголошує, що потерпіла плутається у своїх свідченнях. Тому адвокат висловлює сумнів у тому, що статеве насильство мало місце.

«Потерпіла півтора місяці жила разом з бійцями, вільно виходила з розташування. Їздила в лазню з дівчатами тощо. Вона заявляє, що її змушували, скажімо, торкатися до тіла чоловіків. Але чому вона не поїхала, або не поскаржилася до поліції одразу? На уточнююче запитання вона сказала, що їй пропонували статевий акт, але вона відмовилася, і акту не відбулося. Чи це насильство?» – сумнівається адвокат.


За даними Генпрокуратури, групу колишніх бійців роти «Торнадо» підозрюють у скоєнні злочинів за понад десятьма статтями Кримінального кодексу України, серед яких створення злочинної організації, катування, задоволення сексуальних потреб у неприродний спосіб, доведення особи до замаху на самогубство.

У 2015 році міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підписав наказ про розформування роти патрульної служби особливого призначення МВС України «Торнадо».

Від моменту розформування роти «Торнадо» минуло більш ніж півтора роки, і через це судові дедалі складніше встановити істину за кожним із епізодів, за яким звинувачують бійців, наголосив у коментарі Радіо Свобода Андрій Діденко, експерт Харківської правозахисної групи.

Може відбуватися тиск на потерпілу або інші кроки з боку захисту, щоб виправдати підсудних
Андрій Діденко

«Для суду зараз стає складно довести ці факти, бо минуло багато часу, і позиція учасників подій може змінюватися. Може відбуватися тиск на потерпілу або інші кроки з боку захисту, щоб виправдати підсудних. Сказати, що, мовляв, цих дій не було, або ж вони були, але в інший спосіб. Тому судові буде доволі важко аргументовано довести провину бійців, або ж визнати, що вони невинуваті», – каже правозахисник.

Але загалом, за словами Андрія Діденка, міжнародні правозахисні організації фіксували численні порушення прав людини під час бойових дій на Донбасі як з боку угруповань «ДНР» та «ЛНР», так і з боку українських вояків.

Водночас, за словами Діденка, невизначеність українського законодавства щодо воєнної операції українських військ на Донбасі ставить бійців у неоднозначне становище, як-от у випадку звинувачення бійців «Торнадо» в триманні громадян під вартою без рішення суду.

«На жаль, в Україні не визнаний юридично факт війни, і тому оцінювати дії вояків складно. Адже вони діють за законами воєнного часу. До прикладу, за логікою мирного часу суд може притягти до відповідальності будь-якого бійця добровольчого батальйону лише за те, що він взяв до рук зброю», – констатує експерт.

Восени 2015 року роту «Торнадо», яка була підрозділом МВС, розформували через численні звинувачення її бійців у порушеннях закону, катуваннях громадян та в сексуальному насильстві. Нині за цими звинуваченнями судять 13 колишніх бійців підрозділу, серед яких і його командир Руслан Онищенко.

Один із «торнадівців», Юрій Шевченко, на одному з попередніх засідань визнав свою провину, стверджують представники прокуратури. Захист бійців, зі свого боку, говорить, що Шевченко підтвердив частину висунутих йому обвинувачень, і що він був на місці подій недовго і не міг знати, наприклад, чи у законний спосіб інші бійці затримували людей, яких перевіряли на причетність до сепаратизму.


Третього серпня засідання у цій справі перенесли на 9 серпня у зв’язку з неможливістю доставки до суду обвинувачених. А перед цим засідання суду у справі колишніх членів роти «Торнадо» 2 серпня закінчилося сутичками. Тоді поліція відкрила два кримінальні провадження проти протестувальників. Мітингувальники під судом вимагали, щоб засідання було відкритим, а також закликали до прискорення розгляду справи.

Відтоді приміщення суду під час кожного засідання охороняють та блокують понад сто правоохоронців.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG