Доступність посилання

ТОП новини

Українська «Мрія» може стати китайською?


Український АН-225 «Мрія», найбільший у світі вантажний літак
Український АН-225 «Мрія», найбільший у світі вантажний літак

Київ – Підприємство «Антонов» спростовує повідомлення в медіа про те, що угода з китайською компанією щодо літака Ан-225 «Мрія» передбачає повну передачу авторських прав на проект та єдиного діючого літака китайській стороні. В українській компанії уточнюють, що йдеться передовсім про спільну добудову другого літака цієї моделі в Україні. Утім, частина експертів та чимало українців побоюються, що українсько-китайська угода про спільне будівництво найбільших у світі літаків означатиме, що зрештою виробництво «Мрії» повністю перенесуть до Китаю. Фахівці, які знайомі з проектом, наголошують, що Україна виграє від кооперації і фінансово, і стратегічно, оскільки без закордонних інвестицій недобудована «Мрія» стояла в цехах від радянського часу.

Українське державне підприємство «Антонов», яке входить у концерн «Укроборонпром», спростувало інформацію про продаж китайській стороні прав власності на єдиний діючий екземпляр найбільшого у світі літака-транспортера.

«Інформація про продаж китайській компанії прав власності на АН-225 не відповідає дійсності. Ми Батьківщину не продаємо», – заявили у прес-службі Державного підприємства «Антонов».


Про суть угоди, підписаної днями між ДП «Антонов» і китайською компанією Aerospace Industry Corporation of China (AICC), українське підприємство поінформувало в себе на сайті та в соцмережах.

«Сторони висловили наміри у довгостроковому співробітництві, яке передбачає на першому етапі побудову другого модернізованого екземпляру літака Ан-225 «Мрія» в ДП «Антонов» і поставку компанії AICC та створення на другому етапі спільного серійного виробництва Ан-225 у Китаї за ліцензією ДП «Антонов», – заявляють у державному підприємстві.

На ДП «Антонов» уточнили, що і добудова другого екземпляру «Мрії» в Україні, і виробництво подальших літаків у Китаї відбуватиметься за окремими контрактами, які ще тільки планують підписати. Тексту загальної угоди в офіційних джерелах наразі немає.

Однак на сторінці китайського телеканалу CCTV у Facebook з’явилося повідомлення про цей контракт, із уточненням, що «до Китаю переходить право власності на гігантський літак-транспортер АН-225, включно з використанням креслень і специфікацій літака». У CCTV додають, що «літак існує в єдиному екземплярі».


Експерт: Україна 15 років намагалася добудувати другу «Мрію» – не виходило

Ідеться про недобудований зразок літака, в який інвестуватиме китайська сторона, а добудовуватимуть його у Києві, пояснює Радіо Свобода економіст Андрій Блінов, керівник проекту конкурентоспроможності Київського міжнародного економічного форуму.

Блінов визнає, що тактично українське авіабудування від цього виграє, а стратегічно – створить собі конкурента в ніші найбільших транспортних літаків.

Маємо інформацію від китайського телебачення і від ДП «Антонов», і вона різна!
Андрій Блінов

«Маємо інформацію від китайського телебачення і від ДП «Антонов», і вона різна! Попередні угоди з авіабудівниками Ірану, Китаю та інших країн теж починалися зі спільного виробництва, але потім призводили до того, що повний цикл виробництва запускали в іншій країні. Літак Ан-225 «Мрія» був потрібен для радянської космічної програми «Буран», у тому числі як стартовий майданчик для космічного «човника». Тобто найбільше зацікавлені у його виробництві країни з космічними амбіціями, і Китай серед них, – пояснює експерт. – Україна 15 років намагалася добудувати другу «Мрію» самостійно, але не виходило. Ми розуміємо, що ДП Антонов розглядає угоду з китайцями як можливість отримати замовлення, кошти для підприємства і можливість розвиватися. Ми знаємо, в якому становищі українське підприємство. Але ми усвідомлюємо, що в перспективі самостійне виробництво «Мрії» налагодять у Китаї. Китай уже заявляє про заплановане будівництво першої суто китайської машини цієї моделі у 2019 році».

Вихід для України економіст бачить у створенні власної авіаційної або космічної програми, яка допоможе Україні зберегти монополію з обслуговування специфічних великогабаритних перевезень у світі. І навіть створити потужну фінансово-промислову групу, яка надаватиме такі послуги Але у світі цей ринок досить вузький, і тому така програма може бути вигідна тій країні, яка має великий власний ринок внутрішніх авіаперевезень. В Україні цей ринок не є значним, підсумовує Блінов.

Ця угода нині має дуже різні інтерпретації. Коментувати суть угоди зарано, бо нині невідомо, що там в ній насправді написано
Йосип Вінський

Екс-міністр транспорту Йосип Вінський, зі свого боку, закликає почекати з оцінками українсько-китайської авіаційної угоди до появи її тексту.

«Китай здатен виробляти великі літаки, це правда. Але ця угода нині має дуже різні інтерпретації. «Антонов» говорить, що йдеться про добудову другого літака за участі Китаю, без передачі інтелектуальних прав власності. Китайські медіа говорять зовсім про інше. Тому коментувати суть угоди зарано, бо нині невідомо, що там у ній насправді написано», – каже екс-міністр.

Радіо Свобода поспілкувалося з льотчиком-випробувачем Олександром Галуненком, який першим сів за штурвал АН-225 «Мрія». Він вважає українсько-китайську угоду про будівництво наступних таких літаків позитивною новиною для українського авіапрому.

Навколо «Мрії» завжди було і є багато ажіотажу. Про продаж китайцям всіх прав на проект – це, мабуть, фейк
Олександр Галуненко

«Навколо «Мрії» завжди було і є багато ажіотажу. Про продаж китайцям усіх прав на проект – це, мабуть, фейк. Я переконаний, що йдеться не про продаж усього проекту до Китаю, а передовсім про добудову другого екземпляра. Агрегати й деталі другого літака «Мрія» багато років зберігаються на підприємстві «Антонов», і самостійно Україна не може добудувати його. І якщо знаходиться інвестор, готовий це профінансувати (в даному разі – Китай) – це дуже добре для підприємства», – вважає перший пілот «Мрії».

Ан-225 «Мрія», розроблений київським конструкторським бюро імені Антонова, наразі є найбільшим і найпотужнішим транспортним літаком у світі. Нині Україна почала надавати послуги з перевезень великих та нестандартних вантажів цим літаком.

Один із останніх своїх рейсів «Мрія» здійснила до Австралії, куди доправляла потужний генератор із Чехії. В австралійському аеропорті «Перт» приземлення українського літака викликало ажіотаж: перед прибуттям «Мрії» декілька тисяч глядачів зібралися на спеціальних оглядових майданчиках і біля огорожі аеропорту.

​Після цього президент України Петро Порошенко доручив ДП «Антонов» вивчити попит на літаки у світі й добудувати другий Ан-225 «Мрія».

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG