Доступність посилання

ТОП новини

У Верховній Раді буде гаряча осінь через бюджет і тарифи – експерти


©Shutterstock
©Shutterstock

Київ – Формування державного бюджету, дискусія щодо комунальних тарифів і продовження реформ – цим питанням Верховна Рада приділятиме найбільшу увагу під час сесії, яка починається сьогодні, стверджують експерти, опитані Радіо Свобода. Свої пропозиції щодо державних пріоритетів роботи на наступні місяці має озвучити президент України Петро Порошенко під час виступу в парламенті. У порядку денному Верховної Ради можна побачити низку антикорупційних законопроектів та пропозицій щодо соціального захисту українців, зокрема – учасників бойових дій. Утім частина експертів очікує, що саме погіршення соціального становища громадян та ескалація збройного конфлікту на Донбасі можуть паралізувати роботу парламенту та стати причиною політичної нестабільності, аж до перевиборів парламенту, на яких наполягатиме частина політичних сил у Верховній Раді.

Український парламент починає нову сесію з модернізації: зокрема, запрацювала електронна система «Погоджувальна рада». За словами спікера Андрія Парубія, який презентував цю новацію на погоджувальній раді у понеділок, відтепер законопроекти не губитимуться у підрозділах уряду і парламенту. І кожен депутат зможе побачити стан процедур щодо кожного законопроекту та яким є рішення кожного комітету щодо нього.

Електронну «Погоджувальну раду» запроваджують в рамках внутрішньої реформи парламенту, яка триває за сприяння Ради Європи. Нині паперова і електронна системи діють паралельно, поки депутати навчаються користуватися новими технологіями, пояснює Парубій.

Спікер Верховної Ради зробив анонс щодо першого робочого дня нової сесії.

До парламенту звернеться президент України, це буде на початку нашої роботи, а також складуть присягу сім народних депутатів
Андрій Парубій

«До парламенту звернеться президент України, це буде на початку нашої роботи, а також складуть присягу сім народних депутатів. Окрім того, (і я сподіваюся, що 6 вересня вже буде рішення комітету з правоохоронної політики та правосуддя), розглянемо резонансне питання щодо судді Дніпровського районного суду в місті Києві Миколи Чауса».

Парубій має намір ініціювати звернення парламенту до правоохоронних органів, щоб ті пояснили, яким чином підозрюваний у злочинах суддя Чаус, який прославився тим, що закопував отримані хабарі у скляних банках у себе на городі, зміг втекти від правосуддя.

Рада може завтра позбавити недоторканності суддю Чауса – Парубій (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Під час погоджувальної ради не обійшлося без суперечок. Так лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко звинуватила провладні фракції в роботі на шкоду українським інтересам упродовж минулої сесії. Тимошенко закликала парламент у першу чергу розглянути можливість зниження комунальних тарифів для українців та розпочати «загальнонаціональний круглий стіл» щодо того, як саме співпрацювати з Міжнародним валютним фондом.

Країну вбивають некомпетентністю, продажністю, корупцією та маріонетковим керуванням ззовні
Юлія Тимошенко

«Тарифи – це взагалі смішно. Вони вже вдвічі вищі навіть за ціну на імпортний газ. Країну вбивають некомпетентністю, продажністю, корупцією та маріонетковим керуванням ззовні. Або ми сідаємо за стіл переговорів і говоримо про стратегічні речі, або Україна зникає з мапи світу. А цього допустити не можна», – стверджує Тимошенко.

В цілому таку позицію «Батьківщини» підтримав лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко.

Зі свого боку, керівник фракції «Народного фронту» Максим Бурбак закликав депутатів об’єднатися перед обличчям зовнішньої загрози, нагадавши про російські військові навчання біля українських кордонів. Які, на його думку, можуть за кілька годин перетворитися у реальні військові дії.

За словами політолога Вадима Карасьова, такі заяви свідчать, що частина політичних сил зацікавлена у протестах українців та перевиборах парламенту, частина – у «протестах без перевиборів», щоб мати підстави зміцнювати державну вертикаль та діяти за концепцією «сильної руки».
Виходом з політичної кризи, на думку Карасьова, можуть стати або перевибори та прихід нових людей до законодавчого органу, або ж заміна уряду, якщо чинний Кабмін «не впорається», а Банкова буде готова пожертвувати ним.

У попередньому порядку денному Верховної Ради на тиждень є низка законопроектів щодо соціального захисту українських бійців, учасників урядової воєнної операції проти проросійських сепаратистів та російських підрозділів на Донбасі. Також парламент має намір законодавчо врегулювати виробництво етилового спирту та видобуток і обіг бурштину, щодо вдосконалення механізму субсидій малозабезпеченим та щодо добровільного об’єднання сільських і міських територіальних громад. Утім найбільшою в порядку денному є частка законопроектів, пов’язаних з наповненням та перерозподілом бюджету на наступний рік.

Уряд намагатиметься форсувати бюджет, а опозиція – атакувати уряд і парламент за допомогою теми тарифів – експерти

Цьогорічна політична осінь обіцяє бути спекотною, через намагання уряду порушити багаторічну традицію і сформувати бюджет вчасно в умовах, коли опозиція розкручуватиме питання зниження тарифів, припускає політолог Володимир Фесенко.

Деякі політсили спробують підняти людей і атакувати парламент і уряд – заради перевиборів. Більш імовірною є криза неплатежів як наслідок тарифів. Судова реформа і боротьба з корупцією – теж будуть на порядку денному
Володимир Фесенко

«Парламентська осінь традиційно – це бюджет. Його ухвалення – непростий процес. Уряд, на відміну від попередників, спробує раніше запустити бюджетний процес. Чи вдасться йому це – побачимо, – визнає політолог. – Друга проблема – тарифна. Деякі політсили спробують підняти людей і атакувати парламент і уряд – заради перевиборів. Більш імовірною є криза неплатежів як наслідок тарифів. Судова реформа і боротьба з корупцією – теж будуть на порядку денному. І чим ефективнішими будуть антикорупційні дії, тим гарячішим буде політичне протистояння у парламенті. Осінь спокійною не буде».

Депутатам під час нової сесії треба думати не про піар а про «нудну рутинну роботу», яка дасть змогу подолати наявні проблеми, стверджує в ефірі Радіо Свобода голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк.

Щоб стабілізувати політичну ситуацію, треба ухвалити закон про вибори до Верховної Ради на пропорційній основі з відкритими списками і «не пертися» на дострокові вибори
Олег Березюк

«Політикам хочеться жити весь час у «феєрверках». Й іноді, коли в парламенті налагоджується робота рутинна, завжди довга і нудна, то журналісти кажуть: «ну щось сьогодні нецікаво». Політики, законодавці, юристи, можновладці, члени уряду мають в рутині виконувати задачі для того, щоб стабілізувати економіку (а для цього її треба просто демонополізувати), для того, щоб стабілізувати політичну ситуацію. А для цього треба ухвалити закон про вибори до Верховної Ради на пропорційній основі з відкритими списками і «не пертися» на дострокові вибори в парламенті. Бо це зруйнує дуже хитку, кульгаву балансову ситуацію, яка зараз є в парламенті. І під час війни вибори проводити не можна, бо зазвичай перемагають вороги», – пояснює свою думку Березюк.

За його словами, заспокоїти людей може тільки стабільна робота і чесні повідомлення влади. «Проїхавшись Україною протягом літа, хочу сказати, що людей не дуже турбує тариф, адже більшість з них розуміють, що вони отримають субсидії. Вони й так знають, що не зможуть заплатити за ті тарифи, навіть якщо не було б субсидії. Їх цікавить, що вони не можуть вижити, скажімо, якщо це самотні люди – на 940 гривень. Якщо влада оголосить, що до пенсії 1400 гривень додасть ще 300 – це буде крок назустріч», – впевнений політик.

Про те, що влада має детально пояснювати українцям свої дії, говорить і волонтер та політолог Денис П’ятигорець. За його словами, якщо Банкова і Кабмін донесуть до українців, що, наприклад, зарплати та пенсії зрештою підвищать всім, але почали з українських бійців та з малозабезпечених – це може зменшити соціальну напругу.

Парламент в умовах війни: перебіг конфлікту диктуватиме порядок денний?

Найскладніше в роботі Верховної Ради та взагалі у політичному сезоні розпочнеться у другій половині осені, припускає політолог Сергій Таран.

За його прогнозом, у цей момент збігатимуться два фактори нестабільності незадоволення українців високими тарифами і спроба частини політиків зіграти на цьому, і з іншого боку – намагання Росії зняти з себе санкції. Кремль намагатиметься синхронізувати з можливими тарифними протестами свої зусилля для дестабілізації ситуації в Україні, щоби переконати Захід в тому, що вона є недієздатною державою, припускає Сергій Таран.

Не думаю, що з початку роботи Верховної Ради буде багато каменів спотикання. Найцікавіше почнеться у другій половині осені
Сергій Таран

«Не думаю, що з початку роботи Верховної Ради буде багато каменів спотикання. Найцікавіше почнеться у другій половині осені, коли розкручуватиметься тарифна позиція, і певні сили в парламенті й за його межами спробують вивести людей на вулиці. Плюс Україну чекатимуть складні переговори щодо врегулювання українсько-російського конфлікту. В цей період Росія спробуватиме зняти з себе санкції, користуючись проблемами всередині ЄС та виборами у США. Росія спробує представити світові Україну як недієздатну державу, і зростання політичної та соціальної напруги всередині України восени може цьому сприяти. Тому ці два чинники треба розглядати у взаємозв’язку»,– наголошує Таран.

Українському парламенту восени доведеться вирішувати питання перерозподілу бюджету з урахуванням політики децентралізації та в умовах відсутності великих надходжень від приватизації та від зовнішніх позичальників, подумати про компенсацію негативного суспільного ефекту високих тарифів, подбати про забезпечення армії й допомогу вимушеним переселенцям, озвучує той спектр проблем, які має вирішувати український парламент восени, політолог Андрій Єрмолаєв. Однак головним, лімітуючим чинником для українського політичного життя він вважає перебіг українсько-російського конфлікту, зменшити інтенсивність якого, попри анонсовані переговори, буде непросто.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG