Доступність посилання

ТОП новини

«Кавказ-2016»: Росія репетирувала повномасштабну війну з Україною?


Російські військові навчання «Кавказ-2016» в окупованому Криму, 9 вересня 2016 року
Російські військові навчання «Кавказ-2016» в окупованому Криму, 9 вересня 2016 року

Росія серйозно готується до масштабного військового конфлікту, одночасно намагаючись залякати сусідів своєю військовою міццю. Про це свідчать масштабні військові навчання «Кавказ-2016», які днями завершилися в південноросійських регіонах та в окупованому Криму. За словами військових оглядачів, агресивна поведінка Кремля змушує українське державне та військове керівництво до подальших структурних реформ української армії.

«Кавказ-2016»: Росія репетирувала повномасштабну війну з Україною?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Експерти по-різному оцінюють агресивність намірів Кремля. За словами російського військового експерта Павла Фельгенгауера, навчання «Кавказ-2016» свідчать про «безпосередню підготовку до локальної повномасштабної війни».

Натомість колишній заступник голови СБУ Олександр Скибінецький вважає, що подібні навчання насамперед є елементом зовнішньополітичної гри російського керівництва.

Це було більше залякування і гра на підкріплення своїх переговорних позицій, ніж підготовка до повномасштабного вторгнення в Україну
Олександр Скибінецький

«Це та велика шахова гра, в яку грає Путін на світовій арені. Він то висуває якісь фігури, то відкликає їх назад. Думаю, що це було більше залякування і гра на підкріплення своїх переговорних позицій, ніж підготовка до повномасштабного вторгнення в Україну», – вважає він.

Особливості командно-штабної географії

Хоча офіційно навчання «Кавказ-2016» були названі «командно-штабними», в них були задіяні численні авіаційні, військово-морські та сухопутні підрозділи. Ці маневри російської армії стали одними з найбільш масштабних після розвалу СРСР. За словами Павла Фельгенгауера, у російському генштабі не приховують, що насправді у навчаннях задіяли вдесятеро більше людей, ніж офіційно задекларовали напередодні.

В навчаннях задіяли понад 120 тисяч. Це гігантська чисельність. В принципі, це таке угруповання, яке потрібне для війни з Україною
Павло Фельгенгауер

«В навчаннях задіяли понад 120 тисяч. Це гігантська чисельність. В принципі, це таке угруповання, яке потрібне для війни з Україною», – наголошує російський військовий експерт.

Він зазначає, що південно-західний регіон – поблизу кордону України – для проведення таких масштабних маневрів обрали не випадково.

Український військовий оглядач Юрій Бутусов також наголошує на тому, що подібні навчання проводяться саме поблизу українського кордону та в окупованому Криму.

«Противник нам демонструє готовність у будь-який момент перейти до масштабної агресії. Це демонстрація розрахована на те, щоби ми не спробували силою змінити статус-кво, який склався на даний моменту Донбасі та в Криму», – розповів Юрій Бутусов в інтерв’ю Радіо Свобода.

Україна в пошуках асиметричної відповіді

За словами експерта, заслуговує на увагу не так чисельність російських військ задіяних у навчанні, скільки продемонстрована ними якість взаємодії різних родів військ. Утім, навчання за російським сценарієм не надто актуальні для українських військових.

У нас різні ресурси і різне співвідношення сил, а тому не треба бути схожими на «маленьку Росію»
Юрій Бутусов

«У нас різні ресурси і різне співвідношення сил. Тому саме таких навчань, які проводить Росія, нам робити не треба. У нас інша концепція бойового застосування, а тому не треба бути схожими на «маленьку Росію», – вважає Юрій Бутусов.

Натомість, з огляду на агресивну поведінку Кремля та відповідну підготовку російської армії, перед українським керівництвом постає питання не лише про модернізацію та посилення озброєнь, але й про оптимізацію структури української армії.

«Зараз у нас структура організації Збройних сил, фактично, представляє собою погіршену радянську модель. Тому що кількість проміжних ланок управління зросла, а рівень комплектації військ – набагато слабший», – каже Юрій Бутусов.

Затверджена рік тому нова редакція Воєнної доктрини України визначає актуальною загрозою збройну агресію з боку Росії.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG