Доступність посилання

ТОП новини

Потрібно провести дипломатичну атаку на вибори до Держдуми в окупованому Криму – експерт


Агітаційний білборд в окупованому Сімферополі. 27 серпня 2016 року
Агітаційний білборд в окупованому Сімферополі. 27 серпня 2016 року

Київ – Вибори до Державної думи Росії, заплановані на 18 вересня, є першими виборами з часу анексії Росією українського Криму, і вони, на думку Кремля, мають «легітимізувати» цю анексію, адже Москва наполягає на цілковитій їхній «законності», оскільки вважає «питання Криму» «закритим».

Україна натомість заявляє, що вибори до Державної думи Росії можуть бути не визнані взагалі, й закликала своїх громадян, які перебувають в анексованому Криму, не брати участі у виборах депутатів Держдуми. Також Київ просить міжнародне співтовариство не визнавати результатів нелегітимних, на його думку, виборів.

Крім того, спостерігачі ОБСЄ, як заявив голова місії, не стежитимуть за голосуванням до Держдуми Росії в Криму.

Народні депутати України 8 вересня звернулись до парламентів іноземних держав та міжнародних організацій із проханням – утриматися від участі у спостереженні за виборами до Держдуми Росії в анексованому Криму, а також закликали за будь-яких обставин не визнавати їхні результати.

Крім того, українські народні обранці попросили іноземних колег-парламентарів оприлюднити офіційні заяви про нелегітимність визнання результатів виборів до Держдуми Росії через їхнє проведення у Криму.

Президент Петро Порошенко доручив очільнику МЗС України Павлові Клімкіну поінформувати Москву про неможливість проведення російських виборів на території України.

​Під час зустрічі з послами країн «Великої сімки» (12 вересня) Порошенко закликав не визнавати легітимність виборів до Держдуми 18 вересня, які Росія намагається провести на «українській території, що перебуває в тимчасовій окупації», зазначив Порошенко.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін позицію України щодо проведення Росією виборів до Держдуми в анексованому Криму висловив в інтерв’ю російській радіостанції «Ехо Москви».

Павло Клімкін
Павло Клімкін

Вважаю вибори в Росії нелегітимними, тому що вони відбуваються на території окупованого Криму
Павло Клімкін

«Я вважаю вибори в Росії нелегітимними, тому що вони відбуваються на території окупованого Криму. Причому ці вибори не є легітимними ні в політичному, ні в правовому сенсі», – наголосив Павло Клімкін.

Влада у Києві у питанні щодо проведення Росією парламентських виборів в анексованому нею Криму покладається на положення Конституції України (згідно з якою Крим є невід’ємною частиною України), не визнання Криму територією Росії та на міжнародно-правові акти, зазначають експерти-міжнародники.

Наміри Росії провести вибори в окупованому Криму нелегітимні – Меджліс

Росія, у свою чергу, не має наміру відмовлятись від проведення виборів на анексованому нею півострові. Тим більше, що та ж Україна не планує наразі радикальних антиросійських заходів після проведення виборів 18 вересня. Так, за словами Павла Клімкіна, Україна не має наміру розривати дипломатичні відносини з Росією, пояснюючи це необхідністю підтримувати українську діаспору в Росії.

В інтерв’ю австрійському виданню Der Standart Клімкін наголосив, що Київ підтримує «дипломатичні відносини, незважаючи на російську агресію. У нас – мільйони українців у Росії, про яких ми повинні піклуватися».

Лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав кримчан бойкотувати вибори до російської Держдуми. Наміри Росії провести вибори в окупованому Криму Чубаров назвав «незаконними та злочинними» і заявив, що «жодної порядної людини на дільниці не буде».

Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

«Російська Федерація … планує використати сам факт проведення виборів як нового пропагандистського аргументу, що нібито підтверджує «результати» й «законність» кримського «референдуму», імітованого Росією 16 березня 2014 року. Без сумніву, усі спроби Росії змусити міжнародне співтовариство та Україну визнати «російський статус» окупованого нею Криму приречені на провал», – наголосив Чубаров.

​Серед російських політичних сил хіба що опозиційна «Партія народної свободи»

(ПАРНАС) вирішила відмовилися від передвиборної агітації в анексованому Росією Криму. Про це було повідомлено на сторінці краснодарського регіонального відділення цієї партії в соціальній мережі «ВКонтакте».

Нелегітимність Держдуми Росії Україна має підтверджувати в судах – експерти

Фахівці з міжнародного права зазначають, що Україна повинна більш жорстко діяти на «російському напрямку» зовнішньої політики. Київ має постійно нагадувати, інформувати, наголошувати на різних рівнях міжнародної дипломатії та політики: Крим був і залишається невід’ємною частиною України, кажуть експерти.

Міністр закордонних справ України (з грудня 2007 до березня 2009 року) Володимир Огризко вважає, що вибори 18 вересня – це шанс для України нагадати світові про порушення Росією норм міжнародного права, про незаконну анексією росіянами Криму та порушення прав людини на півострові. Тож українські чільні політики, парламентарі, дипломати, громадські активісти, журналісти повинні розпочати інформаційну кампанію проти Кремля, зазначив Огризко у коментарі для Радіо Свобода.

Володимир Огризко
Володимир Огризко

Треба на весь світ ще раз сказати: панове, відбувається грубе порушення міжнародного права, ці російські вибори у Криму не мають жодної юридичної сили
Володимир Огризко

«Нам треба на весь світ ще раз сказати: панове, відбувається грубе порушення міжнародного права, ці російські вибори у Криму не мають жодної юридичної сили і не матимуть жодних юридичних наслідків. Ми мусимо зробити дуже серйозну дипломатичну атаку по всіх міжнародних структурах, щоб наші партнери ще раз збагнули: Росія вчергове поводиться абсолютно неадекватно», – наголосив фахівець.

Повністю нелегітимною визнати думу можна, але вона потім все одне ухвалюватиме рішення, не зважаючи на те, чи визнала Україна її легітимність, чи ні
Андрій Єременко

А громадський активіст і блогер Андрій Єременко в ефірі «EspresoTV» зауважив, що, усупереч побажанням Києва і міжнародної спільноти, вибори до Держдуми в окупованому Криму відбудуться, і Центральна виборча комісія Російської Федерації їх визнає. Для позбавлення легітимності результатів цих виборів Київ може вдатись не лише до дипломатичних заяв, а до судових апеляцій.

«Повністю нелегітимною визнати думу, звичайно, можна, але вона потім все одне ухвалюватиме рішення, не зважаючи на те, чи визнала Україна її легітимність, чи ні. І далі це відкриє цікавий простір для міжнародних судів щодо оскарження деяких рішень Держдуми. Думаю, що під час ухвалення окремих рішень думи почнуться дуже серйозні судові справи», – каже експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG