Доступність посилання

ТОП новини

Полювання на водіїв в «ДНР»


Фото автора: «Лада» з наклейкою «прапора» «ДНР» на українському прапорі на номері
Фото автора: «Лада» з наклейкою «прапора» «ДНР» на українському прапорі на номері

Вздовж узбіччя дороги Донецьк – Луганськ, яка з’єднує ніким невизнані «ДНР» та «ЛНР», стоять авто різних розмірів та типу: від старенького пошарпаного «Москвича» до сучасного потужного ваговоза «Рено». На всіх красуються за склом таблички з написами «продаю» та номерами телефонів.

Люди стараються продати автотехніку з різних причин: від скрути до неможливості пройти «технічний огляд» на окупованих територіях. Цивілізованого ринку з продажу та купівлі авто нема. Автосалони розгромлені та розкрадені бойовиками. Автомобілі віджаті найманцями Кремля, розбиті п’яними «відпускниками», вивезені спритними командирами в величезних фурах в Російську Федерацію.

Минуло два роки хаосу та мародерського свавілля, і після того, як все, що можна, вкрали та вивезли, ватажки терористичних угруповань «республік» взялися за «наведення порядку»

Минуло два роки хаосу та мародерського свавілля, і після того, як все, що можна, вкрали та вивезли, ватажки терористичних угруповань «республік» взялися за «наведення порядку». Виконуючи вказівки кураторів з Кремля, жителів окупованих територій приголомшили звісткою про «обов’язкову реєстрацію» транспортних засобів пересування та отримання нових «номерів».

Минуло два місяці. Зараз вже вересень, але на дорогах авто з «номерами» угруповання «ДНР» майже не видно

Для того, щоб не створювати ажіотажу та черг біля міжрайонних «автоінспекцій», а їх на всю «ДНР» лише п’ять, була вигадана схема: спочатку проходять «перереєстрацію» в 2016 році авто парного року випуску та місяця реєстрації ДАІ України. У 2017 році повинні пройти «перереєстрацію» авто непарного року випуску та відповідно до місяців реєстрації в ДАІ України. Так як «рішення» про «обов’язкову перереєстрацію» авто в «ДНР» «набуло чинності» 22 липня 2016 року, власникам авто парного року випуску та місяцями з січня по липинь відвели два місяці на проходження «перереєстрації» та отримання «номеру»! Це майже чверть автотранспортних засобів? Минуло два місяці. Зараз вже вересень, але на дорогах авто з «номерами» угруповання «ДНР» майже не видно.

Сучасна фура з емблемою «ДНР», але з українськими номерами
Сучасна фура з емблемою «ДНР», але з українськими номерами

Не поспішають міняти «номери» і власники автобусів: міських маршруток та міжнародного сполучення, ваговозів, фургонів, ваговозів, бензовозів і навіть машин швидкої допомоги. Юридичним особам, які перебували на окупованій території на момент «набуття чинності» «постанови», встановили строк обов’язкової «перереєстрації» до 31 грудня 2016 року. Але ніхто не поспішає міняти «номери», незважаючи на невелику суму – 765 рублів (380 рублів – сама «реєстрація», 349 рублів – вартість «номеру», 17 рублів – «реєстрацій бланк», 20 рублів – «ламінаційний пакет»). Експлуатуватися транспортний засіб на окупованих територіях повинен тільки з «номерами» угруповання «ДНР» після проходження «реєстрації». Тому факт того, що на дорогах переважно їздять авто з українськими номерами, можна поясними тим, що люди не хочуть виконувати нелегітимну «постанову» ніким невизнаної «республіки».

Мабуть, саме тому, з екранів шістьох «республіканських» каналів лунають заклики до «свідомих» прихильників «республіки» проявляти ініціативу та показати приклад всім іншим в заміні українських номерів

Мабуть, саме тому, з екранів шістьох «республіканських» каналів лунають заклики до «свідомих» прихильників «республіки» проявляти ініціативу та показати приклад всім іншим в заміні українських номерів. Закликають всіх керівників підприємств, власників бізнесу, «членів» сепаратистських «партій» та організацій пройти «перереєстрацію» своїх транспортних засобів. Дехто з шанувальників «ДНР» саме з цих «волань» почув про те, що проводиться «перереєстрація». Проте і вони не спішать відривати наклейки з прапором «ДНР», які закривають прапор України, та отримувати «номерний знак» «омріяної» «республіки».

Вантажна «Газель» з «номерами» «ДНР»
Вантажна «Газель» з «номерами» «ДНР»

Власників автотранспортних засобів в «ДНР» приголомшили ще однією новиною – «проходженням технічного огляду» до кінця 2016 року

Як говорять, біда не приходить одна. Власників автотранспортних засобів в «ДНР» приголомшили ще однією новиною – «проходженням технічного огляду» до кінця 2016 року та «отриманням технічного талону», який повинен з’явитися на лобовому склі. В Україні технічний огляд скасували в 2011 році і планують поновити в 2018 році, як одну з умов інтеграції в Європу – на це відводиться 5 років. А «тут» відвели півроку! Перед власниками авто в «сірій зоні» окупованих територій постає питання приведення своїх автомобілів в «належний технічний стан» – від закупівель аптечок і вогнегасників до зимових покришок та поршневих кілець. Питання знову впирається в гроші – де їх брати, коли і так люди ледь виживають при захмарних цінах та відсутності джерел доходів? Якщо до цього додати «обов’язкове автострахування», то виходить те, що легше авто тримати у гаражі.

Старий «Москвич» з «прапором» «Новоросії», виставлений на продаж, – на узбіччі дороги Донецьк-Луганськ
Старий «Москвич» з «прапором» «Новоросії», виставлений на продаж, – на узбіччі дороги Донецьк-Луганськ

Жителі окупованих територій втомились від зухвалих спроб найманців Кремля залізти в їх гаманці та імітувати державотворчу діяльність – від «паспортів» до автомобільних «номерів». Ну нема «ДНР» та «ЛНР» навіть в мінських домовленостях, то задля чого витрачати власні гроші?

Мирослав Тямущий, пенсіонер, м. Торез

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org

XS
SM
MD
LG