Доступність посилання

ТОП новини

Данія очолить боротьбу ЄС із корупцією в Україні


Крістіан Єнсен. Архівне фото
Крістіан Єнсен. Архівне фото

Данія очолить програму ЄС із боротьби з корупцією в Україні. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповів данський віце-прем’єр, міністр закордонних справ Крістіан Єнсен. За його словами, йдеться про програму тривалістю 3 роки й обсягом 16 мільйонів євро. В українському офісі Transparency International кажуть, що важливо тепер налагодити прозору систему витрати цих коштів на антикорупційну діяльність в Україні.

№1 в антикорупційному рейтингу Transparency International – Данія – очолить боротьбу Євросоюзу з корупцією в Україні. Очікується, що відповідна програма розпочнеться з 2017 року. За ефективний розподіл 16 мільйонів євро впродовж 3 років у Києві відповідатиме спеціальний офіс.

Цього тижня до Києва прибув віце-прем’єр, міністр закордонних справ Данії Крістіан Єнсен, який відкрив у столиці чергову зустріч «Ялтинської європейської стратегії» (YES). Радіо Свобода з’ясувало у міністра, як Данія і ЄС планують допомогти Україні побороти корупцію.

Три складові для боротьби

Данський урядовець уникає відповіді на запитання, які сфери в Україні він вважає найбільш корумпованими. «Я – не той, хто мав би вказувати на таке», – усміхається він. У такому разі, просимо, скажіть із прикладу Данії, які сфери є визначальними для успішної боротьби з корупцією.

Відкриття форуму YES. Гроші на боротьбу з корупцією та обіцянки безвізового режиму
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

«Поліція, податкова і судова системи», – каже він.

«Саме в цих трьох сферах треба бути упевненим, щоб мати ефективну систему боротьби з корупцією. Те саме кажуть у бізнес-середовищі», – додає Крістіан Єнсен.

За словам данського міністра, Євросоюз упродовж тривалого часу напрацьовував порядок денний антикорупційної програми для України. Яким чином розподілятимуться кошти і куди, Єнсен наразі не деталізує. Він розповів, що у Києві якраз створюють офіс програми.

«Він допомагатиме уряду України імплементувати необхідні процедури, зміцнити інституції, переконатися в тому, що зміни тривають також у судовій системі, що необхідно для боротьби з корупцією», – зазначив Крістіан Єнсен.

Він розповів, що офіс програми у Києві напрацює механізм, щоб кошти громадян ЄС розподілялися на необхідні для боротьби з корупцією напрямки прозоро і ефективно.

Данія у топі антикорупційного рейтингу Transparency International. Це завдяки активному і відкритому громадянському суспільству, що пильно стежить за політиками і держслужбовцями».
Крістіан Єнсен

«Потрібно, щоб усе було відкрито, – наголошує він. – Данія впродовж тривалого часу – у топі антикорупційного рейтингу Transparency International. Все це завдяки двом моментам. По-перше, нашим інституціям і тому, як усе регулюється. По-друге, це завдяки активному і відкритому громадянському суспільству, що пильно стежить за політиками і держслужбовцями».

«Від України також потрібна інвестиція»

«16 мільйонів євро – хороша сума для початку, – каже міністр Єнсен. – Але й від України потрібна інвестиція – змусити все запрацювати».

Україна й далі залишається у категорії дуже корумпованих країн: минулого року у рейтингу сприйняття корупції згаданої Transparency International вона була на 130 місці зі 168. Від Данії, яка в останні роки могла спускатися в цьому рейтингу хіба до третього місця, Україну фактично відділяє прірва.

Виконавчий директор «Transparency International Україна» Ярослав Юрчишин вважає, що принципово важливим для ефективної боротьби з корупцією на гроші ЄС в Україні буде налагодження максимально відкритої системи розподілу цих коштів.

Ярослав Юрчишин
Ярослав Юрчишин

Потрібен контроль як з боку міжнародної спільноти, так і громадськості та ЗМІ»
Ярослав Юрчишин

«Якщо брати нові інституції – Національне антикорупційне бюро чи Спеціальну антикорупційну прокуратуру – тут можна бути більш упевненим, що кошти витратять адекватно і за призначенням. Якщо ж говорити про старі інституції, тут є великі питання, і потрібен контроль як з боку міжнародної спільноти, так і громадськості та ЗМІ», – вважає він.

Експерт нагадує, що Данія вже долучилася до боротьби з корупцією в Україні, а саме – вклала кошти в підготовку системи е-декларування.

6 вересня, під час виступу зі щорічним посланням до Верховної Ради, президент України Петро Порошенко заявив що в Україні почалося «справжнє полювання на

корупціонерів». Водночас, за його словами, боротьба з корупцією – це тривалий процес, який «не варто зводити лише до каральних методів».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG