Доступність посилання

ТОП новини

«Стипендія є важливим мотиваційним чинником для дітей, які навчаються» – міністр освіти


Київ – З нового року Міністерство фінансів України планує перевести студентів на нову систему нарахування стипендій і навіть збільшити стипендіальний фонд. Згідно з планом, стипендії отримуватимуть не 80% студентів, як зараз, а лише ті, яким необхідна матеріальна підтримка, і ті, які демонструють високі досягнення у навчанні. На це планують виділити понад п’ять мільярдів гривень «стипендіального фонду», з яких понад 2,5 мільярди отримає фонд академічних стипендій і приблизно 3 мільярди гривень – фонд соціальних стипендій. Цьому рішенню уряду передували дискусії за участю представників влади, освітян, студентських організацій про те, як в умовах кризи зберегти бодай мінімальне фінансування студентів.

У Міністерстві освіти систему студентських виплат пропонують налагодити таким чином, щоб стимулювати найбільш талановитих студентів або ж щоб підтримати студентів з незаможних родин, які демонструють бажання вчитись.

Міністр освіти Лілія Гриневич роз’яснила новації наступним чином: за її словами, стипендії повинні отримувати лише ті студенти, хто їх потребує (соціальні виплати) або ж хто добре навчається і має певні наукові досягнення (академічні виплати).

Лілія Гриневич
Лілія Гриневич

«Ми вважаємо, що стипендія є важливим мотиваційним чинником для дітей, які навчаються.

По-друге, ми вважаємо, що сьогодні загальний рівень життя населення такий, що для нас дуже важливо зберегти стипендії, також як і той чинник, який допомагає студентам.

Обов’язково залишаться соціальні стипендії
Лілія Гриневич

Обов’язково залишаться соціальні стипендії. Це перше. Для того, щоб ті, кому найбільш потрібно, отримали стипендії. Але умови для отримання академічної стипендії мають бути жорсткішими. Сьогодні вона дається кожному з «трійкою». А зараз ми вважаємо, що тільки ті, хто добре навчається, повинні отримувати академічні стипендії», – пояснила Гриневич в ефірі Радіо Свобода.

В Україні катастрофічно зменшується кількість дітей - Гриневич
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:06 0:00

Стипендії в Україні і зараз отримують не всі студенти: так, студенти з високим балом за складену сесію («відмінно») можуть отримати стипендію у розмірі приблизно 900 гривень. Ті, хто «закрив» сесію з середнім балом («добре»), – отримають приблизно 830 гривень. Загалом, за оцінками аналітичного центру CEDOS, академічну стипендію зараз отримують приблизно 640 тисяч із 810 тисяч студентів-бюджетників, тобто 80 відсотків з українського студентства.

Студенти-сироти та студенти, які залишилися «без батьківського піклування», отримують від держави підвищені стипендії. Складена сесія на «відмінно» – це стипендія у розмірі понад 1900 гривень; запис «добре» у заліковій книжці –приблизно 1860 гривень. Кількість студентів з соціальними стипендіями не перевищує 5 відсотків від загальної кількості українського студентства – до 50 тисяч осіб.

На нинішній момент питання стипендіальної політики в Україні залишилось на рівні 25-річної давнини: фактично, стипендія не носить стимулюючої ролі
Сергій Марченко

Тим часом, як зазначив заступник міністра фінансів України Сергій Марченко, на сьогодні не більше ніж 25 відсотків студентів справді потребують стипендій. Про це він повідомив в ефірі телеканалу «Громадське ТБ».

«Ми даємо право Міністерству освіти самостійно визначати свою політику в цій сфері. Міністерство ж фінансів вважає, що на нинішній момент питання стипендіальної політики в Україні залишилось на рівні 25-річної давнини: фактично, стипендія не носить стимулюючої ролі», – каже Марченко.

Стипендія як стимул

Багато коментаторів інтерпретували нову систему виплат стипендій, як їхнє скасування. Але це не так, запевнив президент Петро Порошенко, пообіцявши підтримувати студентів, які у вишах здобувають знання, а не просто «корочки» дипломів. Порошенко навіть заявив, що не схвалить державний бюджет на 2017 рік, якщо у ньому скасують стипендії або державне фінансування навчання на магістратурі.

«До речі, я особисто не пропущу бюджет на наступний рік, в якому буде скасування стипендій або скасування державного фінансування навчання на магістратурі або будь-які інші подібні експерименти», – заявив Порошенко, виступаючи з щорічним посланням у Верховній Раді 6 вересня.

Серед українських студентів наразі немає єдиної оцінки запропонованих урядом «стипендіальних новацій»: більшість студентів вважають, що систему нарахування стипендій варто змінити, врахувавши при цьому прописані у законі про вищу освіту правила. Студенти Київського політехнічного університету імені Сікорського, відповідаючи на запитання кореспондента Радіо Свобода, зауважили: стипендіальну політику держави потрібно змінювати таким чином, щоб стимулювати студентів добре вчитись і щоб підняти матеріальний рівень студентського життя.

«Маємо 800 гривень, з них 500 ми будемо сплачувати за гуртожиток. А якщо ці гроші заберуть, то у нас не буде можливості добре вчитись, потрібно буде шукати роботу. А суміщати навчання з роботою буває тяжко, особливо на перших курсах», – пояснила свою позицію одна із студенток КПІ.

Що студенти КПІ думають про можливе скасування стипендій? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Дехто із студентів зауважує, що варто скоротити кількість тих, хто отримує стипендії, це дозволить підвищити рівень забезпечення студентів до прожиткового мінімуму.

Талановитих студентів готові підтримати меценати

Тим часом серед вищих навчальних закладів України збільшується кількість таких, де залучають меценатів для підтримки талановитих студентів. Так, свій досвід співпраці з жертводавцями має Український католицький університет

(УКУ). Влітку цього року під час фольклорного балу «Перелаз-2016», організованого УКУ, було зібрано понад три мільйони благодійних коштів і засновано понад 40 стипендій від 250 запрошених на бал меценатів. Засновані ними стипендії допомагають талановитим студентам та студентам із соціально незахищених родин. Такі стипендії на поточний навчальний рік отримали приблизно двісті студентів – це понад 60 відсотків студентів УКУ. Про це Радіо Свобода повідомила керівник відділу розвитку університету Ольга Зарічинська.

«Є студенти, котрі отримують академічну стипендію – це автоматично так стається, коли вони вступають до університету з високими балами. І вони таким чином автоматично претендують на державну стипендію й отримують її. Якщо ці студенти у наступні роки підтверджують свої високі бали у навчанні, то вони продовжують отримувати академічну стипендію. Інша категорія студентів – це ті, хто навчається і потребує стипендії з різних соціальних причин.

У нас є стипендійна комісія, її члени вирішують, кому призначати стипендію
Ольга Зарічинська

У нас є стипендійна комісія, і, відповідно, її члени вирішують, кому призначати стипендію чи по потребі, чи по певних заслугах і здобутках студентів», –

роз’яснила Зарічинська стипендіальну політику УКУ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG