Доступність посилання

ТОП новини

«Це тому, що ти зомбі»: чи відповість Грем Філіпс за грубість до українця?


Грем Філіпс та Наталія Поклонська в окупованому Криму. Травень 2016 року
Грем Філіпс та Наталія Поклонська в окупованому Криму. Травень 2016 року

Київ – Двоє полонених українців – Володимир Жемчугов та Юрій Супрун – у суботу повернулись додому. Представники угруповань «ДНР» і «ЛНР» озвучили готовність до подальшого обміну «всіх на всіх», поклавши відповідальність за затримки у процесі на українську сторону. Українські експерти пов’язують це із нещодавніми заявами, озвученими міністрами закордонних справ Німеччини і Франції, про «новий алгоритм врегулювання ситуації на Донбасі».

Я – найчесніший у світі журналіст.

Бачив я твої відео.

Я висвітлюю тільки правду.

Все я бачив.

Це тому, що ти зомбі. Хто тебе зомбував? Кому ти потрібен, безрукий?

Діалог у швидкій між відеоблогером Гремом Філіпсом і тяжкопораненим на Донбасі українцем Володимиром Жемчуговим під час обміну полоненими можна вважати катуванням останнього, вважає юрист Національної спілки журналістів Тетяна Котюжинська.

За її словами, насамперед, потрібно з’ясувати, як Філіпс потрапив на цей обмін. Як повідомлялось раніше, його було депортовано з України без права в’їзду на три роки ще 2014-го, коли Філіпс працював на Russia today.

​«Принаймні, незалежна медіапрофспілка вимагала того, щоб органи держави Україна реагували на кожен факт незаконного перетину кордону іноземними громадянами, що стосується окупованих територій. Якщо хтось в’їжджає на окуповані території Донбасу не з території України, а з території Росії, то має бути відповідна заява», – наголошує Котюжинська.

Грем Філіпс
Грем Філіпс
Якщо він діяв як журналіст Russia Today, то можна з Russia Today посудитись, але знову ж таки – у Лондоні
Олег Веремієнко

Ситуація, яка склалася, лежить швидше у площині етики, вважає юрист, координатор проекту «Prisoners of war UA» Олег Веремієнко. На його думку, Філіпсу можна було б інкримінувати «поводження, яке принижує людську гідність», але притягнути до відповідальності цю особу було б юридично досить складно.

«Це хіба наймати адвокатів і десь там у Лондоні судитись, де Грем Філіпс прописаний, він же британець, – зауважує Веремієнко. – Або якщо він діяв як журналіст Russia Today, то можна з Russia Today посудитись, але знову ж таки – у Лондоні. Які адвокати за це візьмуться?»

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Питання щодо поведінки Грема Філіпса комітет ПАРЄ зі свободи слова розглядав у понеділок на засіданні у Києві, повідомив член цього комітету депутат Володимир Ар’єв.

Після звільнення іншого полоненого – співробітника ООН Юрія Супруна – угруповання «ДНР» оприлюднило заяву, у якій назвало його співробітником української Служби безпеки і зазначило, що «керівництво СБУ, використовуючи міжнародні організації, вживає заходів для просування у згадані структури чинних співробітників спецслужб».

Прес-служби СБУ та ООН коментувати цю заяву відмовились.

Хто блокує обмін полоненими?

Керівник робочої групи з питань обміну полоненими угруповання «ЛНР» Ольга Кобцева та омбудсман угруповання «ДНР» Дар’я Морозова під час обміну заявили про готовність обмінювати «всіх на всіх».

«Питання заблоковане з вини тільки української сторони. Тобто одне політичне рішення може за три дні звільнити всіх», – сказала Морозова, уточнивши, що йдеться про амністію для їхніх представників.

Останні півроку українська сторона пропонувала просто неймовірні варіанти для обміну, зауважує Анна Мокроусова, координатор громадської організації «Блакитний птах», яка займається допомогою полоненим.

«Щодо Жемчугова велись перемови ще з того моменту, як він потрапив у полон, – каже активістка. – Тому, знаючи, скільки варіантів обміну ми пропонували і скільки з них було відкинуто, я сприймаю ці заяви як якийсь такий абсурд і заїжджену пластинку».

На її думку, блокування обміну пов’язане з небажанням тієї сторони втратити важіль впливу на українських і європейських політиків.

Заяви у процесі обміну полоненими з боку представників угруповання, яке контролює нині частину Донбасу, пов’язані із нещодавніми заявами міністрів закордонних справ Німеччини і Франції щодо розробки нового алгоритму врегулювання конфлікту, який би порушував порядок виконання взаємних зобов’язань, передбачений Мінськими угодами, вважає експерт-міжнародник Григорій Перепелиця.

Григорій Перепелиця
Григорій Перепелиця

«Закладається принцип синхронності, створюється пілотні зони припинення вогню при одночасній розробці законопроекту щодо проведення місцевих виборів на окупованих територіях і наданню спецстатусу», – говорить експерт.

Троє євродепутатів у понеділок разом із представницею від України в гуманітарній підгрупі у Мінську Іриною Геращенко відвідали декілька міст на Донеччині неподалік від лінії розмежування. Під час візиту, як повідомляють «Новости Донбасса» чеський євродепутат Яромир Штетина заявив, що єдиний спосіб завершення конфлікту в Україні – це постачання військового озброєння.

Григорій Перепелиця, однак, вважає, що ці заяви у підсумку не матимуть ваги, оскільки вирішальну роль у переговорному процесі, зокрема і щодо звільнення полонених, матиме саме «нормандський формат», куди Чехія не входить.

Як заявила напередодні віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко, за уточненими даними СБУ, в полоні бойовиків на окупованих територіях перебуває 115 громадян України, майже половина з яких військові. Також, за її даними, ще 498 людей вважаються зниклими безвісти.

На 21 вересня заплановане наступне засідання Тристоронньої групи у Мінську. За попередніми повідомленнями, обмін полоненими буде одним із ключових питань зустрічі.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG