Доступність посилання

ТОП новини

Прийде час і Росія платитиме Україні контрибуцію – Тетерук


Тетерук про Держбюджет-2017: найголовніше – обороноздатність
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:52 0:00

Тетерук про Держбюджет-2017: найголовніше – обороноздатність

Гості передачі «Ваша Свобода»: народні депутати Віктор Кривенко і Андрій Тетерук.

Віталій Портников: У парламенті прем’єр-міністру Володимиру Гройсману довелося вже відповідати на критику окремих депутатів щодо проекту держбюджету. Давайте подивимося.

Ваша Свобода | Чого чекати від держбюджету-2017?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00

Володимир Гройсман: Питання підвищення соцстандартів, мінімальних зарплат і зарплат в цілому – це пріоритет нашої діяльності. В проекті бюджету на 2017 рік ми передбачили такі зростання. Що стосується соцстандартів, то передбачили на рівні 10%. І я розумію, що це є зараз недостатньо. Але ми маємо це співвідношення до росту національної економіки. З іншого боку, ми визначили пріоритизацію щодо інвестицій в розвиток інфраструктури і національної економіки. І з іншого боку, ми визначили пріоритет – зарплата вчителю, лікарю, забезпечення ліками українців.

Зробіть свою справу – прийміть рішення про спецконфіскацію! 40 мільярдів! Ми можемо взяти і це зробити відразу. Прийміть рішення, які дозволять нам наповнювати бюджет, не збільшуючи тиск на український бізнес. Ми будемо мати джерела, і ми будемо це робити обов’язково.

– Ну от! Скажіть мені, як в цій штуці знайти соцстандарти? Ну, от як?

Віктор Кривенко: Легко.

– Ваш комітет вже…

Віктор Кривенко: Будемо показувати на сторінках?

– Так.

Віктор Кривенко: У нас з понеділка починають засідати наші профільні підгрупи. І ми хочемо зробити такий майданчик для обговорення з галузевими асоціаціями, з профільними комітетами і відповідними міністерствами.

Тому що ситуація цікава. З одного боку, міністри проголосували саме за цей проект бюджету. Тепер кожне з міністерств приходить до нас і каже: мені мало. Ми запитуємося: а ви піднімали руку на засіданні уряду, чи ви висловили окрему думку, записали її? Ні-ні, ми проголосували одноголосно, щоб направити закон про держбюджет…

Віктор Кривенко
Віктор Кривенко

Зараз підуть дискусії. Тому що по профільній діяльності ми – колеги. Вперше в житті ми вийшли на 5% від ВВП на оборону. Зрозуміло, що сумна причина – війна. Але я 10 років провів у ВПК, то ми ніколи й не мріяли про такі цифри. При цьому всьому на Міноборони має 3% з цих 5%, а запропоновано 2,5%. Замість 77,5 мільярдів 64-и.

І ця дискусія буде. Будуть дискусії по інструментах розвитку, будуть дискусії і по соціальних питаннях. Головне – це те, щоб той, хто пропонує якісь зміни, щоб він відразу пропонував і джерела.

Утримання всього космічного агентства коштує 22 мільйони гривень! Держкінематографу півмільярда, бізнес підписався, на кожну гривню дадуть ще по 5. Всі телекомпанії підписалися українські. 14 мільйонів гривень утримання на рік
Віктор Кривенко

Я був на ефірі два дні тому. І одна людина каже: я знаю, як на 200 мільярдів гривень видатки скоротити. Я кажу: добре, можна я запишу? І в прямому ефірі ми писали. 90 мільярдів він брався зекономити на скороченні утримання органів влади. Я кажу: я розумію, що це прекрасно звучить, що людям це дуже подобається, як ви виступаєте. Знаєте, скільки коштує утримання всього космічного агентства? 22 мільйони гривень! Знаєте, скільки коштує утримання Держкінематографу? Тим паче, що ми прийняли закон за авторства Княжицького. Дамо півмільярда грошей – нарешті у нас з’явиться в ефірі наш продукт, співфінансування, бізнес підписався, що вони на кожну гривню дадуть ще по 5 гривень. Всі телекомпанії підписалися українські. 14 мільйонів гривень – все утримання на рік з відрядженнями, з участю у конференціях.

Беріть підвищені зобов’язання, йдіть у поля і працюйте, збирайте кошти. Не треба нам приносити закони про підвищення податків, які в пакеті пропонуються
Віктор Кривенко

Тому треба зупиняти цей популізм. Де є гроші, де реально є гроші… І це буде наша дискусія з урядом пана Гройсмана. Нас не дуже влаштовує такий підхід, що є 100 гривень – живемо на 100 гривень. У вас є 100 гривень, але… Всі кажуть: і підприємці, і депутати, і консультанти міжнародні, і Ви кажете, що на митниці лежить ще, як мінімум, 100 мільярдів. Оцих 100 мільярдів ми вам впишемо у план доходів. І під них ми випишемо і по обороні, і по соціальних питаннях, і по інструментах розвитку видатки. Безумовно, наш Мінфін почне захищатися міжнародними партнерами, які скажуть, що цього ще немає. Але, будь ласка, беріть підвищені зобов’язання, йдіть у поля і працюйте, збирайте кошти. Не треба нам приносити закони про підвищення податків, які зараз йдуть в пакеті і пропонуються.

– А не вийде така ситуація, що цей баланс між розходами на оборону і розходами на соціальну сферу ми не втримали, що, бачите, в нас війни як такої немає, на армію ми гроші витрачаємо, а люди у нас зубожіють? Це, я думаю, буде одним із головних рефренів обговорення бюджету.

Андрій Тетерук: Саме головне, при тому всьому гарячому обговоренні, яке зараз точиться не тільки в Кабміні, але у парламенті, розуміти, що всі наші мрії виконати бюджет впираються рівно в одне – це обороноздатність нашої країни. Або ми втримаємо оборону від агресії Кремля і будемо далі мріяти будувати нашу країну, або ми цього не зробимо – прийдуть росіяни і за допомогою своїх ставлеників вони вже так розпишуть бюджет, що Голодомор 1933 року нам буде здаватися реальністю.

Я хотів би поправити свого колегу. Він сказав, що ми вперше вийшли на цифру 5%. На жаль, він помилився, тому що уряд Яценюка розпочав платити на бюджет оборони, нацбезпеки 5%. І саме через це ми на сьогодні маємо достатньо гарну ситуацію з грошовим забезпеченням наших військовослужбовців, які почали отримувати майже в 2,5 рази більшу зарплату.

Андрій Тетерук
Андрій Тетерук

На цей рік дійсно ми продовжуємо те, що розпочав Яценюк зі своїм урядом. Зараз Володимир Гройсман розуміє важливість забезпечення обороноздатності країни. І під час нашої розширеної колегії нашого Комітету з питань нацбезпеки і оборони і колегії Міноборони ми оговорювали, яким чином забезпечити захист тих 2,3% або 3%. Ми будемо ще рахувати. Але ось ці 64 027 мільйонів, що виділяються персонально на Міноборони, повинно вистачити не тільки на виплату зарплати, не тільки на підвищення зарплати тим, хто знаходиться на самому гострому, на нулі, ті, хто безпосередньо ведуть бойові дії, не тільки на розвиток військової техніки і озброєння, а й на ті інновації, яких потребує наша армія. Тому що ми зазвичай маємо техніку, яка нам дісталася у спадок. Дуже важливо розуміти цей баланс.

На дороги заплановано 14 мільярдів. Це чудово! На біса будуть ті дороги, якщо по них будуть їздити російські танки
Андрій Тетерук

І ще раз кажу, що найголовніше – це забезпечення обороноздатності країни. На дороги заплановано 14 мільярдів. Це чудово! І ми всі зараз бачимо, що дійсно в Україні зараз потужно будуються дороги. Але, вибачте, на біса будуть ті дороги, якщо по них будуть їздити російські танки? Тобто найголовніше – забезпечити діяльність не тільки ЗСУ, а й Нацгвардії, СБУ, які, на мій погляд, якісно працюють і унеможливлюють проведення терористичних актів і діяльність агентів і впливу, і ФСБешних агентів на території України. Всі ці органи повинні бути забезпечені на 100%, тому що вони боронять нашу країну.

Віктор Кривенко: Справді, по-моєму, у тому році ми вийшли на 4,8% від ВВП, але там була проблема у 7,7 мільярдів від спецконфіскату. Всього-на-всього цього року на оборону зі спецконфіскату йде. Питання державних гарантій. Тому питання зараз в тому, що цей напрямок у нас забезпечений коштами. І в 2014 році ніхто…

Андрій Тетерук: Так. Ми щиро сподіваємося, що у парламенті немає різної позиції. Тому що ми розуміємо, що це є наша безпека.

Віктор Кривенко: Так, тут є консенсус. І тут питання, що туди входить і суттєве збільшення фінансування МВС. Тому що ми бачимо, що фактично знищена розшукова діяльність, бачимо, яке зростання злочинності. І тут одна історія – це помилки у реформуванні, які, можливо, є. А друга і основна – банально низькі зарплати. Ну, не буде ловити за 3 тисячі гривень під кулями опер злочинців.

Понад 90% бюджету – це статті: «оборона», «держборг і обслуговування», «освіта і медицина» і соціальне
Віктор Кривенко

Далі. В нас зараз фактично на кожну область вийшли по 2 тисячі тих, хто утримувався в СІЗО по так званому «закону Савченко». І тут треба укріплювати. І те, що додаткове фінансування виділене на зарплати МВС, то це теж дуже важливо.

Розумієте, дискусія навколо бюджету буде дуже простою. Всі розуміють, що понад 90% бюджету – це статті: «оборона», «держборг і обслуговування», «освіта і медицина» і соціальне, тобто пенсії…

– Це тоді бюджет виживання, а не бюджет розвитку.

Йде шоста спроба створення експортно-кредитного агентства! Не потрібне агросировинним олігархам, які 25 років керують державою – або руду викопали, або вугілля, або на газі сидять
Віктор Кривенко

Віктор Кривенко: Оце ключова дискусія. І мій виступ під час представлення до прем’єр-міністра: де експортно-кредитне агентство? Зараз йде шоста спроба створення експортно-кредитного агентства! З 1994 року ми намагаємося його створити. Є в 70 країнах світу. Але воно потрібне високотехнологічним компаніях. Воно не потрібне агросировинникам і агросировинним олігархам, які в нас 25 років керують державою – або руду викопали, або вугілля, або на газі сидять. Тобто там, де немає високої додатної вартості, немає високої зайнятості у людей.

Словаки. З агротуристичної держави, яка вино робила і туристів запрошувала, за 25 років стали країною №1 по виробництву автомобілів на душу населення. А нам розповідають, що в Україні ніколи не буде автопрому!
Віктор Кривенко

Де видатки на компенсації по залученню інвестицій? Добре, що ми почали і продовжується трошечки, але дуже мало по енергозбереженню. Литва – 40% від суми технічного переоснащення приватному бізнесу держава компенсує. Словаки – 50% за два роки повертають різними інструментами від суми інвестицій в нове виробництво. А до нас приїжджає пан Міклош і починає нам давати поради: вам не треба індустріальні парки! А ми кажемо: а у вас 71 індустріальний парк, ви з агротуристичної держави, яка вино робила і туристів запрошувала, за 25 років стали країною №1 по виробництву автомобілів на душу населення. А нам розповідають, що в Україні ніколи не буде автопрому! Бразилія локалізувала 58 автовиробників. І в усьому світі бореться з такими гігантами, як «Боїнг». Турки – 40 автовиробників локалізувалося.

– Це, до речі, якраз переконливий приклад економік, що розвиваються.

Віктор Кривенко: Звичайно. У 3,5 рази за 10 років зросло ВВП. Можна собі уявити? Просто, турки, беріть і копіюйте, нічого не видумуйте. А до нас приїжджає один парубок і розповідаю те, що він не робив, і приїжджає пан з Польщі, тільки не розповідає нам про 21 вільну економічну зону, не розповідає про те, як вони затягували LG , як вони затягли «Боїнг»…

– Ну, вони перед цим провели реформи.

Маємо запитання додзвонювачів.

Додзвонювачка: Я хочу сказати, що ця влада нічого не зробить для країни, ніякий бюджет. Все це буде мильна бульбашка. Тому що будуть крадіжки, крадіжки і крадіжки.

І те, що для військового відомства, теж розкрадається. У мене в родичів онук служить у Дніпрі. Годують погано. Форму другу літню сказали купити, якщо ви не хочете у брудному ходити. 700 гривень! І так далі. І навіть пропонують «добровільно»: хто піде служити на генеральську дачу? Як було в радянський час, так все і лишилося в армії! Поки не зміниться, поки ми не замінимо цю владу, то нічого не буде.

Віктор Кривенко: Скажіть, будь ласка, а яку Ви владу хочете? Кого до влади треба привести? За кого Ви голосували?

Додзвонювачка: За Порошенка не голосувала!

Віктор Кривенко: Ні. А за кого голосували?

Додзвонювачка: За Гриценка.

Віктор Кривенко: Гаразд.

Друге питання. Що Ви особисто готові зробити для змін у державі? Ваш внук, я так розумію, морально-етично вихований на такій патріотичній людині, як Ви. Він напише конкретно звернення, заяву? Я і, думаю, Андрій Тетерук гарантуємо йому захист від будь-яких утисків. Тобто ми з ним зустрінемося, він напише заяву, а ми її доведемо до правоохоронних органів.

Бо в нас всі спеціалісти порадити, а потім тікають у кущі, коли доходить справа працювати. Якщо готовий – будь ласка. Віктор Кривенко. Є на сайті мої контакти. І я є у «Фейсбук». Відповідаю, пишу сам. Андрій Тетерук. Сприймається така позиція?

Андрій Тетерук: Абсолютно.

Віктор Кривенко: А Вами сприймається?

Андрій Тетерук: Я ще хотів би додати зустрічне питання. А Ви дивилися за тим, як генпрокурор Юрій Луценко доповідав про стан військової агресії Росії проти України? Була у нас відкрита колегія Комітету з питань національної безпеки та оборони. І генпрокурор доповідав про стан розкрадання ЗСУ міністрами. І Ваш обранець, пан Анатолій Гриценко зайняв абсолютно перше місце за об’ємом і кількістю розпроданого військового майна і техніки та озброєння. Чи не є тут морального дисонансу між тим, що Ви заявляєте, і тим, кого Ви обираєте?

Додзвонювачка: Я хочу сказати, що ми ж не знаємо деталей, потім дізнаємося.

Але хоча б не олігарх, принаймні! Розумієте? А що цей мільярдер? Він знищує Україну! Він знищить…

Віктор Кривенко: Добре, по Гриценку визначилися.

А по Вашому онуку. Він же ж український патріот, пішов служити. Він готовий? Ви переговоріть з ним, якщо готовий, то хай виходить на нас. Тільки у мене відчуття, що 90%... Будемо у вас на ефірі, не забудьте запитати, чи хтось виходив, чи не виходив. Ми кожного дня спілкуємося з людьми, які перед Верховною Радою стоять, виходимо на кожен мітинг, щоб поговорити. Так і тут. Щоб у нас не були це просто слова. Але 99% людей…

Андрій Тетерук: А в якій частині він служить?

– Та вже немає додзвонювачки. Але вона може з Вами зв’язатися, якщо скажете…

Андрій Тетерук: Дуже дивно. Тому що за останній рік значно посилилися і якість харчування, і забезпечення речовим майном.

– Слухайте, бувають, по-перше, окремі частини…

Андрій Тетерук: Тому я хотів спитати, в якій частині проходить службу цей хлопчина.

Віктор Кривенко: Нехай виходить. Так…

– Це важлива річ, до речі. Це, дійсно, залежить від військового бюджету. А якщо військовий бюджет існує, якщо контролюється у тому числі і Вашими комітетами, то це призводить, скажемо так, до нормального рівня…

Віктор Кривенко: Можна приклад? У тому році зміни у бюджет. І так воно вийшло, що пані Яресько не могла пройти через наш комітет і вдалося нам її переконати, хоча вона казала, що це неможливо, але ми виділили 300 мільйонів гривень на закупівлю квартир для сімей загиблих, інвалідів першої і другої категорії, щоб кожна сім’я знала, що якщо йде на війну, а 20 років тягалася по полігонах і по гуртожитках за батьком, щоб і 200 мільйонів гривень на військову освіту.

Знаємо, за скільки купили в одній із областей? Я зараз написав заяву у прокуратуру, в СБУ. По 13 300 гривень за метр купила місцева влада! Тому що ми все на області віддали. А знаєте, по чому висять біг-борди у цьому місті? 7 900, 8 200, 8 500 із ключами…

Андрій Тетерук: То замануха.

– Це результат, так би мовити, дестабілізації. Треба бути чесним у цій ситуації.

Віктор Кривенко: Тому зловживання ще є. Подивіться на Широкий Лан.

– Запитання ще одного додзвонювача.

Додзвонювачка: Народні депутати, зараз обговорюється держбюджет України…

Питання таке. Коли ж будуть думати за народ Донбасу, ті, що хати розбиті, жінки…?

– До речі, це важливе питання.

Андрій Тетерук: Я безпосередньо сам приймав участь, захищаючи весь український народ на передовій свого часу. І наступить день… Я Вас дуже прошу чекати цього дня, коли ми звільнимо нашу землю від російських окупантів і від тих бойовиків, які за гроші Росії і за допомогою тієї зброї вбивають.

– Я так розумію, що слухачка говорить про ті будинки, які на лінії зіткнення.

Андрій Тетерук: Ми будемо відновлювати всю ту інфраструктуру, яка зруйнована російськими військами і тими найманцями, які під її керуванням руйнували всю інфраструктуру, вивозили цілі підприємства. Цей день прийде.

І я вважаю, що світ нам допоможе відновити і будівлі, і інфраструктуру, щоб люди поверталися до своїх районів і жили новим життям, будували, вірили в те, що в них не буде вже тієї жахливої ситуації, яка штовхнула їх до такого заклику: «Путін, введи війська!». Тому що дійсно населення було просто під впливом пропаганди і дійсно творило такі речі, які ми зараз вирішуємо всім суспільством, парламентом і запрошуємо міжнародну допомогу. Це дуже важливо.

– Слухайте, я не розумію, що це питання грошей на ці територіях, які сьогодні Україна контролює…

Андрій Тетерук: Я думаю, що Росія свого часу ще буде платити контрибуцію. І ми будемо очікувати і справедливо розраховувати на міжнародну допомогу, тому що потерпають всі українці, які постраждали, і зараз є переселенці…

Пошкоджений багатоповерховий будинок в Авдіївці. Квітень 2016 року
Пошкоджений багатоповерховий будинок в Авдіївці. Квітень 2016 року

Віктор Кривенко: У тому числі і через невиконання Будапештського меморандуму.

Андрій Тетерук: Це дуже важливо. Тому що Віктор піднімає дуже важливе питання щодо того, що ми не є аграрною країною. Ми є високоіндустріальною країною. І ми могли б використовувати свій потенціал.

Космічна програма. Вибили 100% фінансування. На наступний рік виділили 29 мільйонів, а 196 скоротили! Руйнуємо космічну галузь і стаємо аграрною країною
Андрій Тетерук

Я буду піднімати питання. І сподіваюся, що мене будуть підтримувати. Тому що, наприклад, ми можемо отримувати високий коефіцієнт податку на додану вартість, реалізуючи космічну програму. І в цьому році ми вибили повністю 100% фінансування. І лише в серпні місяці ми почали отримувати кошти на цю програму. Але, на мій великий подив, на наступний рік виділили 29 мільйонів, а 196 мільйонів скоротили! Тобто цим повністю руйнується космічна програма України. Ми руйнуємо нашу космічну галузь і стовідсотково стаємо аграрною країною. Куди це? Хто це приймав таке управлінське рішення?! Я щиро сподіваюся, що в Кабміні ми знайдемо того, хто руйнує наші потужності.

– На цьому знакові питанні поставлю крапку у нашій дискусії.

Віктор Кривенко: Я підняв питання перед паном Кубівим, а він пообіцяв, що це врегулює. Каже, що це помилка.

Андрій Тетерук: Я щиро на це сподіваюся.

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG