Доступність посилання

ТОП новини

Вбивство поліцейських. В Україні хочуть запровадити «презумпцію правоти» поліції


Дніпро – У Дніпрі попрощались із загиблими при виконанні службових обов’язків патрульними. Загибель від куль двох поліцейських – це перші бойові втрати нової патрульної поліції в Україні. Підозрюваний у вбивстві – також колишній співробітник правоохоронних органів, екс-службовець спецроти МВС «Торнадо». За даними МВС, він понад рік перебував у розшуку через тяжкі злочини, і при цьому, за даними журналістів, зміг отримати статус учасника бойових дій та посвідчення. Як саме? І це не єдине питання без відповідей у цій справі. Хто відповість за трагедію і які виклики ставить вона перед українським суспільством? Чи готове воно до запровадження «презумпції правоти» поліцейського, про яке заявляють високопосадовці правоохоронних органів?

Убитих злочинцем патрульних поліцейських Артема Кутушева та Ольгу Макаренко у Дніпрі називають героями. Попрощатись із ними на громадянську церемонію до театру імені Горького прийшли тисячі людей. За даними поліції, тільки особиста мужність співробітників дала можливість швидко й за гарячими слідами затримати вбивцю: куля, яку встиг випустити патрульний, не дала злочинцеві втекти далеко й надовго – поранений сам звернувся до лікарні, коли відчув, що є загроза його життю.

Нагородження Валерія Тимоніна. Дніпро, 26 вересня 2016 року
Нагородження Валерія Тимоніна. Дніпро, 26 вересня 2016 року

Як геройський розцінюють посадовці МВС, патрульної поліції, прокуратури й місцевої влади і вчинок 62-річного водія маршрутного таксі Валерія Тимоніна. Ризикуючи життям, він намагався заблокувати авто злочинця. У понеділок чоловіка нагородили пам’ятною медаллю, іменними годинником та пістолетом. Сам скромний шофер говорити про свій вчинок не захотів. Лише з болем у голосі сказав: «На моїх очах розстріляли дітей.

«Презумпція правоти» полісмена: затримали – підкорись, а вже потім оскаржуй

Інцидент із патрульними поліцейськими є уроком для українського суспільства, заявляють високопосадовці правоохоронних органів. Голова МВС Арсен Аваков у понеділок, зокрема, зазначив, що цей випадок показав: в Україні назріло запровадження «презумпції правоти» поліцейських.

«Підкоряйся, а потім оскаржуй» – так міністр сказав про належну поведінку громадянина при затриманні поліцейськими.

Що означатиме на практиці «презумпція правоти» полісмена, міністр докладно не пояснив, зауваживши лише, що до кінця тижня будуть вироблені засади таких законодавчих змін. Ймовірно, українським поліцейським дозволять застосовувати зброю без попереджень, а також користуватись електрошокерами, сказав Аваков. Як приклад для наслідування він назвав систему, що діє в США.

«Якщо простою мовою, що таке презумпція правоти поліцейського? США. Сенатори й конгресмени виходять на вулицю з якимось пікетом, перекривають рух. Підходить поліцейський, вдягає наручники і веде конгресмена до відділку. Там встановлюють особу, що це сенатор, і відпускають його через недоторканність. Оце називається «презумпція правоти». Тобто поліцейський спершу має зафіксувати, а потім вже є механізми, ти можеш оскаржити… Це фундамент порядку. Імовірно, ми змінимо інструкцію щодо застосування зброї для поліцейських.

Закон про національну поліцію дозволяє, зокрема, і застосування електрошокерів
Арсен Аваков

Закон про національну поліцію дозволяє, зокрема, і застосування електрошокерів, які поки що в практиці не використовуються. Ситуація неприємна, але кожен має знати, коли що… Ми готуємо закупівлю першої партії електрошокерів», – заявив у Дніпрі Арсен Аваков.

Позицію голови МВС Арсена Авакова підтримав генпрокурор України Юрій Луценко. «Держава має мати монополію на насильство», – сказав він.

«Доводити, що ти не верблюд»

Водночас українські правозахисники ставлять під сумнів необхідність запровадження в державі «презумпції правоти» поліцейських. Дніпровський правник Василь Сухов зауважує: «презумпція правоти» правоохоронця вступає в конфлікт із презумпцією невинуватості, якою користуються громадяни, зокрема, під час затримання. Законодавчі зміни, які анонсував Арсен Аваков, зауважує він, можуть призвести до того, що частину статей Конституції «доведеться викинути на смітник».

У нас і сьогодні права людини й так не дотримуються, а тоді їх просто не буде
Василь Сухов

«У нас і сьогодні права людини й так не дотримуються, а тоді їх просто не буде. І можна розділ другий Конституції України, де йде мова про права людини, просто викинути. Зараз правоохоронці в суді мають довести провину людини, особливо в кримінальних справах, а тоді людині самій доведеться брати на себе тягар і доводити, що вона не верблюд. Це призведе до зловживань з боку правоохоронців. Я категорично проти. Є закон, за яким поліцейський має певні права й повноваження. Там сказано, що перш за все поліцейський має представитись, показати документи, а тоді вже вимагати якісь документи від громадянина. Але закон обумовлює, в яких випадках полісмен має «приставати» до людини: якщо на людину є орієнтування, якщо її дії злочинні чи неадекватні і так далі. Але говорити про те, що людина не має права здійснювати спротив… Я зараз не говорю про цей резонансний випадок у Дніпрі, це не та ситуація. Але наших поліцейських ще часто треба вчити професійній культурі, як поводити себе з громадянами, не забувати про їхні права», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Василь Сухов.

Між тим у справі щодо вбивства двох поліцейських у Дніпрі ще багато запитань без відповідей. Підозрюваний у вбивстві – співробітник правоохоронних органів, екс-службовець спецроти МВС «Торнадо». В МВС визнали, що він понад рік перебував у розшуку через тяжкі злочини, і при цьому, за даними журналістів, якимось чином зміг отримати статус учасника бойових дій та посвідчення.

Відповідаючи на запитання журналістів про те, чому чоловіка, що перебував у розшуку, не могли затримати раніше, у понеділок голова МВС України Арсен Аваков сказав: «Ми живемо не в ідеальному суспільстві».

Чи можна за кілька місяців створити нову поліцію?

Дніпровський політолог Андрій Золотарьов вважає, що трагедія, яка сталась, має поставити питання про кадрову політику в добровольчих підрозділах, які формувались не без підтримки місцевого бізнесу й під патронатом МВС, і про кадрову політику та підготовку співробітників у самій патрульній поліції.

«Один, «народжений революцією», перестріляв інших, народжених революцією… Фактично дискурс перейшов уже в площину – а хто ж випустив на волю цих скажених собак?

Питання до Авакова, Коломойського, Корбана, Філатова, адже під їхнім дахом був створений «Шахтарськ» (пізніше – «Торнадо»),
Андрій Золотарьов

Тоді питання до пана Авакова, Коломойського, Корбана, Філатова, адже під їхнім дахом був створений цей сумнозвісний підрозділ «Шахтарськ» (пізніше – «Торнадо»), який став символом «іншого боку» АТО… Як людина з кримінальним минулим отримала посвідчення співробітника міліції, отримала зброю? Що ж до поліцейських. Жінка 10 років пропрацювала в Індустріальній райраді, у відділі освіти. Зрозуміло, що не було в неї тієї підготовки, щоб протистояти злочинцеві, робити це автоматично. І це питання до пані Деканоїдзе, до пана Авакова, які захотіли за кілька місяців створити нову поліцію. Фактично вони підставляють цих людей», – сказав у коментарі Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

26 вересня у Дніпрі було оголошене днем жалоби за двома убитими патрульними поліцейськими. У місті скасували всі розважальні заходи.

25 вересня в Дніпрі водій авто, якого зупинили поліцейські, почав чинити опір і відкрив вогонь по правоохоронцях. Внаслідок цього загинули патрульні: 27-річний Артем Кутушев і 36-річна Ольга Макаренко. Підозрюваним, як заявила поліція, виявився раніше розшукуваний правоохоронцями Олександр Пугачов, екс-боєць спецроти «Торнадо». Нападник перед втечею теж зазнав поранення. Після затримання його прооперували в одній з лікарень Дніпра.

Затриманий Олександр Пугачов. Дніпро, 26 вересня 2016 року
Затриманий Олександр Пугачов. Дніпро, 26 вересня 2016 року

Реакція соцмереж

У соцмережах користувачі висловлюють різні, у тому числі критичні, погляди на резонансний злочин. Ті, хто знав загиблих, згадують про них із теплотою.

На сторінці у фейсбуці журналіст, ведучий програми «Надзвичайні новини» Костянтин Стогній, зокрема, розкритикував офіційні повідомлення правоохоронних органів про інцидент.

Шкода загиблих. А скільки ще загине, якщо не зробити висновки і не виправити катастрофічні проблеми в кадровій політиці МВС
Костянтин Стогній

«Шкода загиблих. А скільки ще загине… Загинуть, якщо не зробити висновки і не виправити катастрофічні проблеми в кадровій політиці МВС. І якщо знову ніхто не відповість за злочинну недбалість і безвідповідальність, яка призвела до цієї трагедії», – вважає журналіст.

Поліцейський Павло Карманов на своїй сторінці у фейсбуці ділиться спогадами про загиблих колег.

З Ольгою ми познайомилися ще під час набору в поліцію. Без посмішки я її ніколи не бачив. Вони герої, яких з нами більше немає
Павло Карманов

​«З Ольгою ми познайомилися ще під час набору в поліцію. Тоді у нас утворилася ціла компанія однодумців, які разом переживали важкі і хвилюючі етапи відбору. Оля відразу стала позитивом нашої «банди», без посмішки я її ніколи не бачив, завжди з почуттям гумору ставилася до всього… Родичі повинні пишатися Артемом і Олею. Вони герої, яких з нами більше немає. Співчуття рідним загиблих хлопців. Ми пам’ятаємо про вас, виїжджаючи на кожне патрулювання», – написав Павло Карманов.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG