Доступність посилання

ТОП новини

Податкова реформа: не послаблення, а обмеження зловживань


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Уряд затвердив проект податкової реформи. Представляючи документ, міністр фінансів Олександр Данилюк зазначив, що головна мета запропонованих новацій – знизити рівень корупції в сфері сплати податків. В експертному середовищі, в цілому, позитивно оцінили урядові пропозиції. Зокрема, головний експерт з питань податкової реформи Реанімаційного пакету реформ Володимир Дубровський в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що чи не вперше «Міністерство фінансів вийшло із пропозиціями, які не роблять гірше для платників податків».

Податкова реформа: не послаблення, а обмеження зловживань
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Минулого року урядовий проект податкової реформи зазнав нищівної критики, причому і з боку прихильників влади. Чи врахував чинний уряд невдалий досвід попередників?

– Думаю, що так. Той проект був підготований кулуарно. Насправді, консультації із громадськістю просто імітували. У підсумку, він вийшов дуже недолугим – депутати його справедливо розкритикували і не сприйняли.

Цього року картина повністю протилежна. Процес проходив публічно і відкрито. Пропозиції від експертів, бізнесу, депутатів обговорювалися й дискутувалися – дуже багато чого було сприйнято.

Володимир Дубровський
Володимир Дубровський

– І які основні переваги представленого міністром фінансів законопроекту?

– Найперша перевага – це те, що Міністерство фінансів вийшло із пропозиціями, які ніде й ні в чому не роблять гірше для платників податків. Це просто унікальний випадок.

Буде завершено реформу адміністрування податку на додану вартість. ПДВ перестане бути таким кошмаром, яким він є зараз

Головна перевага – якщо буде втілено ці положення – буде завершено реформу адміністрування податку на додану вартість. ПДВ перестане бути таким кошмаром, яким він є зараз. Це обтяжливий податок, і ніхто не каже, що будуть якісь послаблення. Але буде гранично обмежено можливість зловживань з ПДВ з боку податкової, зокрема, при відшкодуванні і при списанні податкового кредиту.

Друга перевага – передбачено дуже велику реформу самої податкової служби. Не знаю, чи вдасться дійсно ліквідувати корупцію в податковій, яка стала просто притчею во язицех. Але сам факт, що така реформа почнеться – дуже обнадіює. Принаймні, ліквідація податкової міліції і створення іншої служби дає шанс на перезавантаження цього органу. Як сказав на представленні цього проекту громадськості міністр фінансів Олександр Данилюк, «слона треба їсти по шматочках». І це великий шматок, який, можливо, вдасться з’їсти.

– Податкову міліцію неодноразово обіцяли ліквідувати, починаючи з 2004 року – тоді про це казав ще кандидат у президенти в Віктор Ющенко. Думаєте, цього разу дійде до реалізації обіцянки?

Влада була не зацікавлена в тому, щоби ліквідувати такий інструмент тиску і збирання хабарів

– Цього разу все відбувається по-іншому. Тоді люди розслабилися і залишили реформи владі. А влада була не зацікавлена в тому, щоби ліквідувати такий інструмент тиску і збирання хабарів. А зараз тиск на владу не послаблюють. Тож, сподіваюся, що вдасться дотиснути.

– А що Ви можете сказати про недоліки цього проекту?

Не будь-яка європейська практика може бути успішно застосована в Україні

– Певні речі там недостатньо пропрацьовані. Зокрема, я особисто не підтримую намір надавати податкові канікули новоствореним підприємствам. Бо це може бути легко використано для зловживань: будь-яка фірма створить при собі новостворене підприємство і виводитиме на нього прибутки. Не будь-яка європейська практика може бути успішно застосована в Україні. Утім, сподіваюся, що в ході фахової дискусії такі речі будуть з’ясовані.

– Відколи ці зміни запрацюють? Адже є така норма, що податкові новації мають бути ухвалені не пізніше, ніж за півроку до впровадження.

– Так, є така норма, і було би дуже добре, якби її дотримувалися. Але її не дотримувалися, на жаль, ніколи. Зазвичай, податкові новації взагалі клали «під ялинку», і не було часу підготуватися бухгалтерам, провести навчання.

Зараз усе відбувається раніше. Ще не все відповідає бюджетному кодексу, але прогрес значний. І оскільки ці норми не погіршують, а полегшують становище платників податків, то я сподіваюся, що вони будуть запроваджені із першого січня.

– Які шанси на проходження цієї податкової реформи через парламент?

– Отут є велике питання. Бо, навіть якщо взяти лише ліквідацію можливості для «ручного» відшкодування ПДВ, за цим стоять величезні інтереси й величезні кошти. І тут можуть бути великі проблеми.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG