Доступність посилання

ТОП новини

Строкова служба: «дідівщина» – у минулому, мотивація – здобути військовий фах


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Львів – Вже сьогодні перших 70 призовників із Львівщини відправлять у військові частини, в яких вони проходитимуть службу. Загалом область під час осіннього призову, який розпочався 4 жовтня, має скерувати до війська понад 700 чоловіків. Найбільше у цей призов ховаються від армії львів’яни. Вручити повістки мешканцям Львова, кажуть військові комісари досить складно. Який соціально-психологічний портрет нинішнього українського призовника?

ЗАВАНТАЖИТИ

Близько 70% чоловіків на Львівщині зголошуються у військкомати добровільно. Переважно мешканці сіл і районних містечок. Мотивація різна – хтось планує військову кар’єру, прокурорську чи в СБУ, а хтось хоче навчитись захищати країну і вже після місяця-двох на строковій службі – підписує контракт. Саме так було після весняного призову. З Львівщини тоді пішли до війська близько тисячі осіб і понад півсотні з них одразу підписали контракт на службу у Збройних силах.

Адже контрактники мають кращі умови служби, зарплату від семи тисяч гривень, соціальні гарантії і це стимулює чоловіків служити згідно з контрактом, дає змогу вступити у військову академію. Однак за 30% чоловіків призовного віку, а це від 20 до 27 років, військовим комісарам доводиться «полювати».

Призовники не розуміють, що нестимуть службу лише на мирній території
Олександр Тіщенко

«Проблема в тім, що призовники не розуміють, що нестимуть службу лише на мирній території, а не у зоні ведення бойових дій. І це Президент, як гарант, запевнив. Це свідчить вже другий призов – призовників у зоні ведення бойових дій немає. Цього люди бояться і ховаються. Армія забезпечена, служити легко», – говорить військовий комісар Львівської області Олександр Тіщенко.

Призовники бажають підписати контракт

Зараз у навчальний центр на Яворівському полігоні, що у Старичах, прибули близько 300 новобранців з усієї України. Полковник відділу роботи з особовим складом 184-го Навчального центру Петро Левус розповів, що, в середньому, з тридцяти опитаних призовників – десять планують підписати контракт зі ЗСУ.

Вже не пахне радянською «дідівщиною»
Петро Левус

«Перше моє запитання до новобранців: хто прийшов служити силою, з небажанням? Лише одиниці піднімають руки. Я не можу сказати, що йдуть зараз у військо під кнутом. Строковики пройдуть службу і будуть мати спеціальність, ніхто з віником із них не ходить, вони всі здобувають військову спеціальність. На щастя, вже не пахне радянською «дідівщиною». Я три роки працюю у навчальному центрі і жодного разу не було випадку, щоб з’ясовував конфлікт через те, хто коли прийшов в армію», – каже полковник Петро Левус.

Сергій Гончаров, офіцер навчального центру Яворівського полігону говорить про те, що новобранці останніх призовів вирізняються освітою і соціальним статусом.

Останні новобранці мене тішать
Сергій Гончаров

«Я давно служу у війську, але ці останні новобранці мене тішать. Наприклад, сьогодні у наш центр прибули 25 призовників з Дніпра. З них 15 осіб з вищою освітою. Вони з прифронтової зони і у всіх позитивне ставлення до ЗСУ. З 15 осіб 7 хочуть підписати контракт. Загалом менше серед строковиків сиріт, немає лише з 9 річною освітою, зазвичай усі вже десь працювали, офіційно чи ні. Всі переважно хочуть служити у зоні АТО, хоча відомо, що призовників немає у зоні бойових дій і вони про це знають», – зауважив Сергій Гончаров.

Загалом в Україні восени до лав ЗСУ та інших військових формувань для проходження строкової військової служби призвуть близько 14 тисяч осіб. Найбільше з Дніпропетровщини та Харківщини, найменше – з Донеччини та Луганщини.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG