Доступність посилання

ТОП новини

Руйнування українських пам’ятників у Польщі: польська влада мовчить, але реагує громадськість


Зруйнований пам'ятник на українському кладовищі в Польщі
Зруйнований пам'ятник на українському кладовищі в Польщі

Варшава Об’єднання українців Польщі обурене плюндруванням чергового українського пам’ятника на цвинтарі у південно-східній частині Польщі. Петро Тима, лідер цієї організації, вважає, що руйнування українських пам’ятників і могил – це провокація ксенофобів, за якими стоїть Кремль. У цьому також переконані польські громадські діячі, які багато років займаються побудовою добросусідських відносин між двома країнами. Поляки, які називають себе друзями України, збираються продемонструвати свою солідарність із українською меншиною Польщі, яка приголомшена наругою над пам’яттю своїх предків.

У селі Верхрата Підкарпатського воєводства невідомі молодики зруйнували кам’яного хреста, який стояв на греко-католицькому кладовищі. Пам’ятник, споруджений у 1993 році, увічнював місцевих цивільних українців та вояків УПА, які загинули під час Другої світової війни та в повоєнні роки.

Про акт наруги над пам’яттю загиблих стало відомо минулої суботи. Про це Радіо Свобода розповів голова Об’єднання українців Польщі Петро Тима. Він нагадує, що це не перший випадок плюндрування українських надмогильних пам’ятників на польській території протягом останніх двох років. Тима каже, що такі ситуації почастішали після початку російської агресії в Україні і траплялися вже в десятьох місцях. Причому, над деякими пам’ятниками збиткувалися двічі, а над одним, у селі Грушовичі, аж чотири рази.

Сплюндрований пам'ятник воїнам УПА у селі Грушовичі. Польща, серпень 2014 року
Сплюндрований пам'ятник воїнам УПА у селі Грушовичі. Польща, серпень 2014 року

Що спільного між руйнуванням пам’ятників у Польщі та угрупованням «ДНР»?

За словами Петра Тими, руйнування українських місць пам’яті у Польщі відбувається за тим самим сценарієм. Молодики розбивають або розпилюють хрести і постаменти, а потім вміщують відеозапис в інтернет-мережі на прокремлівських сайтах і соціальних мережах. Так сталося й цього разу.

На відео з Верхрати, вміщеному у мережі youtube видно, що український пам’ятник руйнують серед білого дня. Двоє молодиків відбійним молотком розбивають кам’яний хрест, а потім – постамент. В описі відео сказано, що пам’ятник знищили «патріоти» з групи «Тихотемні». Відеозапис у мережі розмістив польський прокремлівський діяч Давід Гудзєц, відомий своєю підтримкою бойовиків на Донбасі, який на даний момент перебуває на території, котру контролює угруповання «ДНР».

Петро Тима наголошує, що неподалік сільського цвинтаря розташовані житлові будинки. «Таким чином маємо акт зневаги над польською державою, над правопорядком», – каже лідер української меншини у Польщі.

За його словами, Об’єднання українців Польщі неодноразово зверталося до парламентської комісії з питань національних меншостей, Міністерства внутрішніх справ і прокуратури з проханням про рішучу реакцію у справі знищення пам’яток. Проте, каже Тима, такої реакції забракло. Наразі такої реакції немає й щодо руйнування хреста у Верхраті.

Дотепер, пояснює Тима, польська влада вважала руйнування українських пам’ятників хуліганством. Він переконаний у протилежному: «Маємо справу з низкою дій, виконавці не приховують своїх намірів, вони це оприлюднюють.

Це – не є хуліганські вибрики, а провокація, організована силами, які мають прямі зв’язки з Російською Федерацією
Петро Тима

Тобто це – не є хуліганські вибрики, а провокація, організована силами, які мають прямі зв’язки з Російською Федерацією».

Кожен має право молитися на могилах своїх предків – польський діяч

Свого обурення не приховує й Кшиштоф Становський, відомий у Польщі громадський діяч, резидент Міжнародної фундації «Солідарність». Новина з Верхарти шокувала Становського та багатьох інших учасників польсько-українського діалогу. За словами діяча, він та його друзі влаштують у Верхраті акцію солідарності з українцями.

Кшиштоф Становський
Кшиштоф Становський

«Ми збираємося спільно зі знайомими, тими, кому українські справи близькі, піти на цей цвинтар, молитися й просити пробачення за цей варварський вчинок. Кожна могила повинна залишатися в спокої, кожен має право молитися на могилах своїх предків», – розповів Становський.

Він переконаний, що в розпалюванні ворожнечі між українцями та поляками зацікавлена путінська Росія. Серед відомих у Польщі осіб, які висловили солідарність з українцями й засудили руйнування пам’ятника у Верхраті, – Данута Куронь, вдова Яцека Куроня, легендарного діяча «Солідарності».

Дипломатичну ноту з приводу руйнування пам’ятника у селі Верхрата в польське МЗС надіслало посольство України у Польщі. Факт надсилання такої ноти Радіо Свобода підтвердив посол України Андрій Дещиця.

Розслідуванням справи з села Верхрата займається комендатура поліції у місті Любачів. Речник комендатури Моніка Томчшин-Пахолек повідомила польські ЗМІ, що поліція встановлює особи чоловіків, які руйнували пам’ятник. Розслідування ведуть на підставі 262 статті польського Кримінального кодексу, в якій ідеться про навмисне знищення місця поховання. Згідно з цією статтею, винного можуть покарати двома роками ув’язнення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG