Доступність посилання

ТОП новини

Хто обирає президента у США?


Ілюстративне фото. Прихильники Барака Обами святкують його перемогу на виборах. Листопад 2012 року
Ілюстративне фото. Прихильники Барака Обами святкують його перемогу на виборах. Листопад 2012 року

Звинувачення у сексуальних домаганнях, закиди про корумпованість, підозра щодо втручання Росії у виборчий процес – деякі засоби інформації вже назвали ці вибори президента у США найбруднішими в історії. 8 листопада американці обиратимуть переважно між кандидатом від Республіканської партії Дональдом Трампом і кандидатом від демократів Гілларі Клінтон. Як це відбуватиметься, Радіо Свобода допомагав з’ясовувати Олександр Потєхін – американіст, головний науковий співробітник Інституту всесвітньої історії НАН України.

Деталі | Як у США обирають президента?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:24:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Хто у США обирає президента 8 листопада?

Громадяни США, які мають право голосу, йдуть на виборчі дільниці й голосують за кандидата, який їм до вподоби. Але особливість виборчої системи у цій країні полягає в тому, що їхній голос не вирішальний – президента США обирає Колегія виборників.

Це 538 представників від 50 штатів і столиці Вашингтона. Мета будь-якого кандидата – набрати 270 голосів виборників.

Кількість представників від різних штатів у Колегії виборників неоднакова – вони розподіляються пропорційно до кількості населення. Є, наприклад, штат Каліфорнія, який має 55 виборників, а є, скажімо, Вермонт, де їх усього три.

Карта підтримки Гілларі Клінтон та Дональда Трампа по штатах
Карта підтримки Гілларі Клінтон та Дональда Трампа по штатах

Самих виборників обирають у два етапи. Спершу осередки партій у різних штатах погоджують кандидатів на виборників на тій чи іншій дільниці. А оскільки кандидати на посаду президента США балотуються від партій, то, таким чином, голосування за того чи іншого кандидата на тій чи іншій дільниці означає також і голосування за раніше визначеного партією виборника.

У два етапи, зрештою, обирають і самого президента США. Перший – це голосування громадян на дільницях (де-факто – за виборника). Другий – це голосування виборників за президента.

Коли голосують виборники?

Формально Колегія виборників голосуватиме 19 грудня. Де-факто ж переможець виборів стане відомий за підсумками голосування 8 листопада. Виборник не зобов’язаний підтримувати особу, яка є кандидатом від партії, від якої його, по суті, делегували. Однак в історії американських виборів непослідовні виборники траплялися вкрай рідко.

Чому б не обмежитися прямим голосуванням?

Така система виборів у США склалася історично. Свого часу батьки-засновники США погодили створення Колегії виборників як компроміс між прямим голосуванням громадян і обранням президента у Конгресі. Підхід позиціонувався як такий, що забезпечує рівноправну участь різних штатів.

«Тих, хто каже, що Колегію виборників уже б час було скасувати, часто звинувачують, що, мовляв, таким чином хочуть зменшити права штатів, – пояснює Олександр Потєхін. – Мовляв, якщо не буде виборників, а просто проголосують усі штати і виборча комісія порахує всі голоси разом, роль штатів буде таким чином знівельована».

Що означає принцип «переможець отримує все»?

Цей принцип діє у більшості штатів. Він означає, що кандидат, який у тому чи іншому штаті отримав більшість голосів, зрештою забирає собі голоси всіх виборників цього штату.

Варто нагадати: переможця виборів у підсумку визначають саме за кількістю голосів виборників, які він отримав, – не виборців.

Скільки кандидатів на посаду президента у бюлетені?

Всього у бюлетені – 4 кандидати: Гілларі Клінтон (Демократична партія), Дональд Трамп (Республіканська партія), Ґері Джонсон (Лібертаріанська партія) та Джил Стайн (Партія зелених).

Кандидати на виборах президента США Дональд Трамп (Республіканська партія) та Гілларі Клінтон (Демократична партія) на президентських дебатах. 26 вересня 2016 року
Кандидати на виборах президента США Дональд Трамп (Республіканська партія) та Гілларі Клінтон (Демократична партія) на президентських дебатах. 26 вересня 2016 року

Чому тоді у дебатах беруть участь лише Трамп і Клінтон?

«Тому що в США діє двопартійна система, – каже Олександр Потєхін. – Третьої партії, яка б могла серйозно претендувати на посаду президента в Сполучених Штатах, немає».

«Якщо ви запитаєте у ЗМІ, чому вони не запрошують ще двох кандидатів, вони скажуть, що виборцям нецікаво», – додає експерт.

Чи дебати взагалі щось вирішують?

У процедурному плані – ні. Дебати – це можливість для кандидатів схилити на свій бік тих виборців, які вагаються. «Але, за оцінками, в найкращому разі це може додати чи відняти 3% голосів, – каже Олександр Потєхін. – Тобто загалом – не такий суттєвий вплив».

Чи реальна заміна кандидата від партії на нинішньому етапі виборчої кампанії?

Видання Politico цього тижня з посиланням на джерела повідомило, нібито у Республіканській партії шукають шляхи заміни Дональда Трампа іншим кандидатом.

Олександр Потєхін ставить цю інформацію під сумнів і вважає заміну кандидата неможливою: «Після з’їзду (кожна партія на своєму з’їзді вирішувала, хто з претендентів на номінацію гідний представляти політсилу на виборах президента – ред.) я таких випадків не знаю. Як це технічно зробити? Позачерговий з’їзд збирати? Це в будь-якому разі прирікає республіканського кандидата на поразку – «розкрутити» його просто немає часу».

Інтерв’ю повністю – в аудіозаписі ефіру.

Слухайте програму «Деталі» щочетверга о 20.33 на сайті Радіо Свобода або на хвилях радіо «Ера ФМ». Свої пропозиції щодо тем надсилайте на електронну адресу автора і ведучої програми Олени Ремовської RemovskaO@rferl.org. Якщо маєте акаунт у «Твітері», пишучи про тему, яка Вас цікавить, використовуйте хештег #деталі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG