Доступність посилання

ТОП новини

Чи вистачить Україні газу на зиму?


Київ – Україні може не вистачити наявних запасів газу на зиму, якщо буде насправді холодно, заявив російський міністр енергетики Олександр Новак. За його словами, «Газпром» готовий знову продавати українській стороні паливо – якщо та готова за нього платити. Міненерговугілля України, у свою чергу, заявляє про повну готовність до зими, хоча, за інформацією «Укртрансгазу» із 17 мільярдів кубів газу, запланованого міністерством, у сховищах накопичили 14,7 мільярдів кубометрів.

Чи вистачить Україні газу на зиму?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:08:44 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив днями під час інтерв’ю телеканалу «Россия 24», що, за його даними, Україні може не вистачити близько 1,5-2 мільярдів кубометрів газу на зимовий період – аби забезпечити потреби у паливі та підтримувати нормальну роботу інфраструктури. За його словами, Росія готова продати цей газ Україні за тією ціною, про яку НАК «Нафтогаз» і «Газпром» домовлялись раніше – до того, як українська сторона у 2015-му припинила купувати російський газ напряму.

«Що стосується знижки, то зараз немає передумов для цього, тому що відповідно до формули ціни за контрактом, який діє між «Газпромом» і «Нафтогазом», ціна цілком конкурентоздатна – вона на рівні і навіть нижча, ніж ціни, що складаються на європейському ринку», – сказав Новак.

У той же час, за словами українського міністра енергетики Ігоря Насалика, загрози нестачі газу взимку немає, і міністерство готове до найнижчих температур.

Раніше Кабмін доручив накопичити у підземних сховищах 17 мільярдів кубометрів газу. Але нещодавно речник «Укртрансгазу» Максим Білявський повідомив про те, що Україна припинила закачування газу і розпочала його відбір із сховищ. Станом на 16 жовтня запас становив 14,7 мільярда кубів.

Міністр Ігор Насалик покладає відповідальність за цю різницю у цифрах на «Нафтогаз». Про це він сказав в інтерв’ю «112 Україна»

«Хотілося б, щоб НАК «Нафтогаз України» не дискутував, скільки треба мати газу в підземних газових сховищах, а виконував розпорядження уряду», – заявив міністр.

Щодня зі сховищ відбирають близько мільйона кубів газу – Білявський

У «Нафтогазі» ситуацію наразі не коментують. За словами Максима Білявського, речника компанії «Укртрансгаз», яка на 100% належить «Нафтогазу», у сховища закачували ті об’єми природного газу, які були вільними у газотранспортній системі і були призначені для закачування. Таким чином, каже він, з 1 квітня по 15 жовтня до газосховищ закачали більше 6 мільярдів кубометрів газу, так що загалом вийшли на озвучену вже цифру – 14,7 мільярда кубів. Зараз «Укртрансгаз» приймає паливо від українських газовидобувних компаній, з території Словаччини, Угорщини та Польщі, окрім того, близько мільйона кубів газу щодня відбирають зі сховищ, зазначає Білявський.

Спостерігається тенденція до зниження споживання блакитного палива вітчизняними споживачами
Максим Білявський

«У поточному році за 9 місяців спостерігається тенденція до зниження споживання блакитного палива вітчизняними споживачами. Це дає підстави говорити про те, що сумарне споживання природного газу буде менше, ніж минулого року. Тому робити якісь прогнози зарано», – вважає він.

За словами президента центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайла Гончара, Кабінет міністрів мав би дати відповідне розпорядження «Нафтогазу» максимум у травні, одразу після завершення попереднього опалювального сезону, але цього зроблено не було.

Того обсягу, який накопичив «Нафтогаз», по мінімуму має вистачити для середньостатистичної зими
Михайло Гончар

«Якщо зараз Кабінет міністрів відчуває, що може, наприклад, не вистачати вугілля, що можуть бути перебої з вугіллям, яке постачається з окупованих територій, то вони повинні були про це подумати заздалегідь. Тоді було б зрозуміло, для чого потрібні додаткові обсяги газу. А так того обсягу, який накопичив «Нафтогаз», по мінімуму має вистачити для середньостатистичної зими», – переконаний експерт.

Якщо зима буде такою ж м’якою, як дві попередні, використання газу зі сховищ не перевищуватиме 9 мільярдів кубометрів, і за умови стабільного реверсу із Євросоюзу Україна легко подолає зиму, зазначає президент Київського інституту енергетичних досліджень Олександр Нарбут. Між тим, за словами експерта, пропозиція «Газпрому» – не найгірший варіант, якщо потрібно зекономити.

Ціни на європейських хабах значно виросли
Олександр Нарбут

«Тут потрібно зробити зауваження, що сьогодні ціни на європейських хабах значно виросли, і ціна у наявному контракті «Газпрому» і НАК «Нафтогаз» – краща, ніж ті ціни, які контрактує зараз НАК, постачаючи газ із Європи», – каже він.

Тим часом, генеральний директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко нагадує про взаємні позови до Стокгольмського арбітражу щодо контракту на газопостачання. 17 жовтня завершилися усні слухання у цій справі, а остаточне рішення очікується наприкінці березня 2017-го.

Щоб взагалі щось закупити у «Газпрому», мають бути підписані додаткові угоди
Олександр Харченко

«Відповідно, щоб взагалі щось закупити у «Газпрому», мають бути підписані додаткові угоди, які б регламентували ці закупівлі. Сьогодні «Газпром» не готовий про це навіть розмовляти. Про це кажуть і представники Єврокомісії, які намагалися організувати відповідні перемови, і представники, власне, «Нафтогазу»», – говорить експерт.

Але, на думку Харченка, якщо накопичений сьогодні газ не буде використовуватись як паливо для теплоелектростанцій, то його вистачить Україні за будь-яких температур.

За умови нестачі газу може бути скорочення постачання українським споживачам – Землянський

Виходом із ситуації, якщо газу не вистачатиме, дійсно, могла б бути закупівля палива у «Газпрому» за можливості, адже Україна вже проходила у 2011-му таку ситуацію, коли додаткових обсягів газу не було ні на російському, ані на європейському ринках, пригадує директор енергетичних програм Центру світової економіки та міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський. Іншим вирішенням проблеми холодної зими, за його словами, буде скорочення поставок газу власним споживачам – промисловим підприємствам і населенню.

Третій варіант – це той газ, який в трубі є, це транзитний газ
Валентин Землянський

«Ну, і третій варіант – це той газ, який в трубі є, це транзитний газ, – зауважує Землянський. – І якщо складеться така ситуація, як сьогодні у Донецькій області, коли пан Жебрівський дав команду на відкриття безлімітного споживання газу, не враховуючи відсутність договорів. Якщо така ситуація складеться не тільки в Донецькому регіоні, а й в інших регіонах, на це буде просто така ланцюгова реакція. Центральній владі буде досить складно вплинути на ці процеси».

Станом на 15 жовтня Кабмін повідомив, що до опалення під'єднали близько 70% всієї інфраструктури.

Водночас, як повідомляє «Укрінформ», на Донеччині опалювальний сезон відклали у чотирьох містах. Там у школах продовжили канікули для дітей.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG