Доступність посилання

ТОП новини

Що Україна везе на книжковий ярмарок у Франкфурті?


Відвідувачка продивляється книгу біля одного зі стендів на Франкфуртському книжковому ярмарку. Франкфурт, Німеччина, 19 жовтня 2016 року
Відвідувачка продивляється книгу біля одного зі стендів на Франкфуртському книжковому ярмарку. Франкфурт, Німеччина, 19 жовтня 2016 року

Найстаріший і найбільший у Європі – книжковий ярмарок у Франкфурті – цього року має намір презентувати не лише книги в традиційному розумінні цього слова, але й нові форми книжкового мистецтва. Почесними гостями ярмарку є Нідерланди й Фландрія, одна із земель Бельгії. «Те, що нас об’єднує» – цьогорічне гасло цього заходу. Книжковий ярмарок у Франкфурті стартував 19 жовтня. Що туди привезла Україна, розповідають перший заступник міністра культури Світлана Фоменко та координатор ярмарку «Книжковий арсенал» Оксана Хмельовська.

Деталі | Що Україна везе на книжковий ярмарок у Франкфурті?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:23:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Чому участь у Франкфуртському книжковому ярмарку взагалі важлива?

Бо це важлива в іміджевому плані подія. «Виставка у Франкфурті – це такий собі турнір цінностей різних країн, – каже Оксана Хмельовська. – Зрозуміло, що Україні складно конкурувати, скажімо, з німецькими видавництвами, тому що там значно багатший ринок. Але національні стенди – це не лише про ринок. Це також про цінності, які несе держава. Ці цінності кожна країна представляє по-своєму, так, як хоче, виходячи зі свого бюджету».

Хто з українських письменників приїхав у Франкфурт?

Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Катерина Бабкіна, Ірина Цілик, Ігор Померанцев.

За словами Світлани Фоменко, важливим є те, що Україну у Франкфурті представлятимуть і німці. Участь у заходах українського стенду візьмуть, зокрема, такі письменники, як Ян Вагнер та Моніка Рінг, журналістка Анна Пріцкау та літературознавець і видавець Томас Шпарр.

Зустріч із Юрієм Андруховичем на Франкфурстькому книжковому ярамрку 2015 року
Зустріч із Юрієм Андруховичем на Франкфурстькому книжковому ярамрку 2015 року

Хто і як оформлював український стенд?

Автор мінімалістичного дизайну українського стенду – арт-директор «Мистецького арсеналу» Альона Соломадіна. Як розповідає сама Соломадіна, на створення айдентики стенду її надихнув живопис Флоріана Юр’єва. «Поєднання кольорів та форм відображає сучасні пошуки в дизайні, а за допомогою акцидентних літер-акцентів розкриті особливості національної традиції», – зазначає дизайнер.

Яку ідею цього року презентує у Франкфурті Україна?

Тема українського стенду:«Голоси з України». Як пояснює Оксана Хмельовська, минулого року Україна робила акцент на виданнях про війну, а також на працях українських політичних в’язнів у Росії – Надії Савченко, Олега Сенцова. Тема війни, за її словами, присутня в концепції і цього року, але вона не єдина. Зокрема, організатори стенду хочуть звернути увагу на мистецькі розвідки на кшталт праці Тетяни Філевської про київський період Казимира Малевича. Серед книг, які можна роздивитися на українському стенді, також енциклопедія сучасної української культури під назвою «Ukraine. The best».

Книжковий ярмарок у Франкфурті. Що покаже Україна? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Хто організовує український стенд?

На державному рівні цим займалися Міністерство культури та Міністерство закордонних справ. «Ми весь час говоримо про культурну дипломатію, про новітні форми публічної дипломатії. Цього року ми вирішили провести експеримент, – розповідає Світлана Фоменко. – Ми об’єднали зусилля з МЗС, щоб створити умови гідно представити Україну».

Є також низка видавництв, які беруть участь у ярмарку в рамках національного стенду і, відповідно, в організації процесу. Крім того, є меценати, які підтримують стенд.

Інтерв’ю повністю – в аудіозаписі ефіру.

Слухайте програму «Деталі» щочетверга о 20.33 на сайті Радіо Свобода або на хвилях радіо «Ера ФМ». Свої пропозиції щодо тем надсилайте на електронну адресу автора і ведучої програми Олени Ремовської RemovskaO@rferl.org. Якщо маєте акаунт у «Твітері», пишучи про тему, яка Вас цікавить, використовуйте хештег #деталі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG