Доступність посилання

ТОП новини

«Євробачення» коштом суспільного телебачення?


Київ – Ідею фінансувати «Євробачення-2017» частково коштом суспільного телебачення Зураб Аласанія назвав однією із причин свого рішення піти із Національної телекомпанії України, про яке він оголосив 2 дні тому. Нині коаліція депутатів та медійників «За суспільне мовлення» звернулась до президента, парламенту та уряду з вимогою розмежувати ці витрати, щоб не відтерміновувати створення суспільного мовника ще на рік. У Верховній Раді, водночас, кажуть, що проблема – не у відсутності фінансування, а у перешкодах із розподілом коштів.

Із трохи більше від мільярда гривень, які передбачені за законом на розвиток суспільного мовлення в Україні, 450 мільйонів держава відбирає на «Євробачення», заявив Зураб Аласанія у коментарі сайту «Суспільне мовлення».

Зураб Аласанія
Зураб Аласанія

Пізніше, в інтерв’ю спільному проекту Радіо Свобода і «Голосу Америки» «Настоящее время» він підтвердив, що брак коштів на «Євробачення» стало каталізатором його рішення звільнитись. Окрім того, він додав: «Ви знаєте жорсткі закони, які не дозволяють розпоряджатися бюджетними грошима. І хоча б на час «Євробачення» їх потрібно змінити. Але це все відбувається дуже-дуже туго. Я боюсь підвести країну».

За словами представниці коаліції «За суспільне мовлення» депутата Світлани Заліщук, її учасники вимагають, щоб пісенний конкурс не відбувався коштом ще одного року без суспільного мовлення.

Світлана Заліщук
Світлана Заліщук

«Ми вчора отримали дві заяви, – каже Заліщук. – По-перше, прем’єр-міністр гарантував на засіданні уряду, що він особисто триматиме на контролі впровадження суспільного мовлення. По-друге, ми почули від Юрія Стеця, міністра профільного, що він особисто контролюватиме, щоб у бюджеті з’явився окремий рядок на фінансування суспільного мовлення, і відповідно – «Євробачення».

Звідки братимуть гроші на «Євробачення-2017»?

Уряд виділив гроші на «Євробачення» через Держкомтелерадіо, як вони їх розподілятимуть – це внутрішнє питання, зазначив у коментарі Радіо Свобода міністр культури Євген Нищук.

«Окремою графою прописано 455 мільйонів, розпорядником яких є Держкомтелерадіо, які держава гарантувала на проведення «Євробачення». Окрім того, є 200 мільйонів гривень, гарантовані київською адміністрацією, містом, яке приймає «Євробачення». І 50 мільйонів рішенням Київради вже цього року 2016-го будуть використовуватись для початку робіт із підготовки «Євробачення»», – сказав міністр.

Євген Нищук
Євген Нищук

Між тим, у КМДА повідомили Радіо Свобода, що зараз йдеться тільки про 50 мільйонів гривень субвенції з міського до державного бюджету на проведення конкурсу, тоді як бюджет Києва на наступний рік міськрада ще не ухвалила.

Якщо Україна перемогла на «Євробаченні», то мусить знайти ці гроші, вважає депутат Григорій Шверк.

«Проблема не в тому, що у нас немає грошей, проблема, скоріше в тому, що НТКУ як державна організація має використовувати гроші за певними процедурами. І якщо ці процедури виконувати стовідсотково, то вони не встигнуть ні побудувати сцену, ані закупити послуги. Тому мова йде про те, щоб трохи спростити процедуру використання грошей», – сказав він.

За словами Шверка, він зареєстрував у Верховній Раді відповідний законопроект і зараз той перебуває на розгляді комітетів.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG