Доступність посилання

ТОП новини

Україна, Росія, ЄС за президента США Дональда Трампа


Київ – Керівництво України сподівається на підтримку з боку США у таких сферах, як боротьба українців проти російської агресії за відновлення суверенітету і територіальної цілісності країни. Не менш важливою для Києва є підтримка Сполученими Штатами реформ усередині України, заявив президент України Петро Порошенко, привітавши Дональда Трампа з перемогою на президентських виборах у США. Під час зустрічі з послом США в Україні Марі Йованович Порошенко наголосив, що разом з перемогою на найвищу посаду в державі «новий президент США перебирає на себе і відповідальність за глобальне лідерство Сполучених Штатів Америки у демократичному світі».

Експерти не мають сумнівів, що обрання Дональда Трампа 45-м президентом США змінить глобальну систему безпеки, включаючи і ситуацію на сході Європи, як і на сході України. Про це на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі заявив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

Вадим Карасьов
Вадим Карасьов

Зміни відбуватимуться у Сполучених Штатах, зміни будуть у світі, і, відповідно, у тій чи іншій мірі ці зміни будуть торкатись і України
Вадим Карасьов

«Президентські вибори у США – це більше, ніж просто вибори президента Сполучених Штатів і вибори нової скорегованої внутрішньої і зовнішньої політики США. Це свідчення, уособлення того, що світ перебуває на етапі зламу, на зламі епох і потребує змін. Зміни відбуватимуться у Сполучених Штатах, зміни будуть у світі, і, відповідно, у тій чи іншій мірі ці зміни будуть торкатись і України, поточної ситуації. Я не виключаю, що у нас відбудуться суттєві корекції зовнішньополітичної лінії та внутрішньої політики», – прогнозує Карасьов.

Водночас, на думку фахівця, перемога Трампа на президентських виборах у США – це шанс для України «звільнитися від ілюзій та почати самостійно вирішувати свої проблеми». Україні для виживання і розвитку доведеться розраховувати не лише на зовнішню допомогу, а працювати самій, щоб розв’язувати наявні проблеми – такі, як розбудова потужної системи безпеки та оборони, відновлення територіальної цілісності і реформування системи державної політики, вважає Карасьов.

Менш оптимістично бачить ситуацію провідний експерт «Атлантичної ради»​ Адріан Каратницький – він назвав період президентства Трампа «загрозливим для України». За словами Каратницького, Трамп не є людиною, чиї дії можна спрогнозувати. Його ставлення до України, як і до Росії, може коливатись і доволі серйозно. «Трамп може виглядати яскравим голубом, а потім рішуче змінитися у палкого яструба», – зауважив фахівець в інтерв’ю для Радіо Свобода.

Адріан Каратницький
Адріан Каратницький

Буде панувати (у США – ред.) певний різновимірний ізоляціонізм, еміграційний, економічний, і я б сказав, націоналізм у секторі безпеки
Адріан Каратницький

«Буде панувати (у США – ред.) певний різновимірний ізоляціонізм, еміграційний, економічний, і я б сказав, націоналізм у секторі безпеки, котрий буде розширювати збройний потенціал Америки, але буде відмежовуватися від альянсів, оборонних союзів, і намагатися обмежити американські обов’язки щодо союзників. Така тенденція особливо у секторі безпеки та в секторі стабільності НАТО може бути небезпечною», – зазначив Каратницький.

Україні ж важливо, щоб Захід мав послідовну, прогнозовану політику щодо Росії, а не змінював її раптово і не коливався би між двома крайнощами, що цілком може статися з Трампом, каже Каратницький.

«Відносини між Україною і США можуть лише покращитись» – Солонтай

Політолог, експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай вважає, що рівень українсько-американських відносин за президентства Трампа не знизиться, а навпаки – зросте. Підтримка реформ усередині України також не постраждає, оскільки Вашингтон уже погодив основні параметри допомоги Україні у цій царині, впевнений експерт.

Олександр Солонтай
Олександр Солонтай

Мені видаються помилковими висновки, чи то експертизи, що нібито відносини між Україно і США можуть погіршитись
Олександр Солонтай

«Мені видаються помилковими висновки, чи то експертизи, що нібито відносини між Україно і США можуть погіршитись. Погіршитись вони не можуть – навпаки, вони можуть лише покращитись. Адже оточення Трампа переповнене людьми, які були значно більш прихильні до України, особливо після початку російської війни проти України, ніж люди в оточенні президента Обами», – пояснив свою позицію Солонтай у розмові з кореспондентом Радіо Свобода.

Він також вважає, що підтримка реформ в Україні з боку Сполучених Штатів не зменшиться, але при цьому варто пам’ятати: впровадження реформ та їхній успіх – це справа самих українців. США, як і Євросоюз, можуть хіба що надавати українській стороні фінансову і консультативну підтримку задля їхнього здійснення.

«У впровадженні й результативності реформ ніхто не зацікавлений аж так сильно, як українці. Мені здається, тут відсутній фактор зовнішньої політики: ніщо і ніхто у зовнішньому світі не можу змусити нас зробити ті реформи, ми або хочемо їх впроваджувати, або не хочемо. Під впливом зовнішнього світу ми можемо приділяти нашому силовому блоку або правоохоронному блоку, чи речам, пов’язаним з обмеженням діяльності і впливу злочинних угруповань, бо це те, у чому зацікавлений світ по відношенню до України. Але наша внутрішню зацікавленість у ключових соціальних та економічних реформах не пов’язана аж так міцно із зовнішнім фактором», – каже Солонтай Радіо Свобода.

Трикутник Вашингтон – Київ – Москва

Директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук наголошує, що, крім взаємин безпосередньо з Києвом, для України важливо, якими будуть стосунки Вашингтона з Москвою. Наразі говорити про їхній зміст зарано, оскільки багато чого буде залежати від того, хто у команді нового президента США відповідатиме за російський напрямок і чи не буде тиску з боку президента Росії, зазначила експерт.

Альона Гетьманчук
Альона Гетьманчук

«Ніхто не знає, чим може закінчитися перша зустріч Дональда Трампа з Путіним, чи досягнуть вони домовленості. І, головне, чи ця домовленість потім буде виконана Путіним. Так, Путін заявив, що він хоче налагодити ці стосунки якимось чином. Але, очевидно, він хоче їх налагодити на власних умовах, на своїх умовах, на умовах Росії. І (невідомо – ред.) наскільки це сприйме нова адміністрація Трампа, в яку ми ще не знаємо, хто саме увійде, але є дійсно дуже різні кандидати і не всі є драматичні для України», – зазначила Гетьманчук в ефірі Радіо Свобода.

Політика США щодо Росії нагадуватиме «американські гірки» – Гетьманчук
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:05 0:00

За її словами, політика США щодо Росії і взаємини з Росією будуть нагадувати «американські гірки», тобто це не буде стабільна політика.

Тим часом російські та українські експерти радять Кремлю не святкувати перемогу Дональда Трампа на президентських виборах у США.

Так, як зазначає журналіст Віталій Портников у своєму блозі на сайті «Еспресо ТБ», «США – не абсолютна монархія. Це країна, в якій влада побудована на складній системі стримувань і противаг», і керувати одностайно новому, 45-му президентові Сполучених Штатів не вдасться, вважає Портников.

Могеріні: «Позиція ЄС щодо Криму та ситуації в Україні принципова»

Федеріка Моґеріні
Федеріка Моґеріні

Тим часом, як заявила верховний представник Європейського союзу з закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні, ЄС має «дуже принципову» позицію щодо анексії Криму та ситуації в Україні, яка не зміниться, «незалежно від можливих змін у політиці інших». Про це Моґеріні заявила після спеціальної зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі 13 листопада.

Темою обговорення керівників дипломатичних відомств країн ЄС були результати президентських виборів у США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG