Доступність посилання

ТОП новини

Світ нової реальності Арсенія Яценюка


Арсеній Яценюк і Анґела Меркель (архівне фото)
Арсеній Яценюк і Анґела Меркель (архівне фото)

Берлін – Програма Арсенія Яценюка під час дводенного візиту до Берліна насичена. Відбулися зустрічі з канцлером Анґелою Меркель та державним секретарем зовнішньополітичного відомства Маркусом Едерером. Перший день закінчився дискусією у Фонді Конрада Аденауера – інституцією правлячого Християнсько-демократичного союзу. У ній мали змогу взяти участь численні гості фонду – представники української громади, які живуть у Німеччині, студенти, а також політичні діячі – здебільшого колишні та прихильники України.

Арсеній Яценюк здійснює візит на запрошення Фонду Конрада Аденауера. У його рамках лідер «Народного фронту» мав зустрічі з німецькими політологами, аналітиками та експертами у сфері міжнародних відносин.

Виступ Яценюка у Фонді Конрада Аденауера
Виступ Яценюка у Фонді Конрада Аденауера

Лідер «Народного фронту» зустрівся із канцлером Німеччини Анґелою Меркель. Ішлося про подальшу підтримку Німеччини у дипломатичному, політичному, фінансовому сенсі. У соціальних мережах Арсеній Яценюк після зустрічі з канцлером пише: «Зараз ми живемо в світі нової реальності. І зовнішня політика Німеччини, і зовнішня політика Європейського союзу мають бути узгоджені із зовнішньою політикою нової адміністрації Сполучених Штатів. Я переконаний у тому, що вільний світ буде стояти на цінностях демократії, свободи, які передбачають захист України, нашої територіальної цілісності і незалежності».

Під час зустрічі з Ангелою Меркель порушувалося також питання продовження економічних санкцій щодо Росії. Екс-прем'єр-міністр України сподівається, що це станеться вже невдовзі – у грудні.

А от питання мирного врегулювання на сході України та протидію агресії Росії Арсеній Яценюк обговорив з державним секретарем Міністерства закордонних справ ФРН Маркусом Едерером. За повідомленням прес-служби українського політика, «відбулося ґрунтовне обговорення міжнародного становища, ризиків і загроз, які впливатимуть на розвиток процесів у Європі та світі у найближчому майбутньому. Відбувся обмін думками стосовно політичної ситуації в Україні та практичної підтримки курсу реформ».

Цінності демократії, що передбачають захист України

Співробітники німецького Міністерства закордонних справ запевнили Радіо Свобода, що особливо цінують внесок Арсенія Яценюка у справу захисту української державності та реформ.

Під час дискусії у Фонді Конрада Аденауера Арсеній Яценюк неодноразово висловлював вдячність німецькому уряду за підтримку і вагомий внесок у захист суверенітету та безпеки України. Він наголошував на важливості реформування країни і відданості європейським цінностям. Про це Радіо Свобода говорить і Ларс Ґензель, керівник відділу з питань Європи у Фонді Конрада Аденауера.

Ми ще раз мали змогу переконатися, що Європа залишається точкою тяжіння для українців. Тож маємо докласти зусиль, аби ці очікування не залишилися без уваги
Ларс Ґензель

«Я вражений, як колишній прем‘єр-міністр і в промові, і під час дискусії наголошував на важливості для України західних цінностей, котрі ми представляємо у Європі. Ми ще раз мали змогу переконатися, що Європа залишається точкою тяжіння для українців. Тож маємо докласти зусиль, аби ці очікування не залишилися без уваги», – сказав німецький політолог.

Коли лише ораторської майстерності замало

Ми втратили землю, підприємства, але найбільше, що ми втратили і досі втрачаємо – життя українських людей, життя безневинних людей. І причина тому – російський президент
Арсеній Яценюк

У своїй промові у Фонді Конрада Аденауера Арсеній Яценюк послався на боротьбу за свободу та гідність українців на Майдані, а також ситуацію в Україні, назвавши анексію Росією Криму – загарбанням, а антитерористичну операцію – війною. Він звинуватив Володимира Путіна у загибелі українських вояків на Донбасі: «Ми втратили землю, підприємства, але найбільше, що ми втратили і досі втрачаємо – життя українських людей, життя безневинних людей. І причина тому, цілком зрозуміло, – російський президент, який вважає, що в такий спосіб він одержить свою імперію».

Арсеній Яценюк запевнив, що окупанти сплатять високу ціну за скоєне. Він пояснював непопулярні рішення, які був «змушений» ухвалювати під час свого прем'єрства. Як, приміром, запровадження пакетів економії, підвищення податків, скасування соціальних програм. «У нас не було іншого шляху», – сказав він. У результаті були зменшені державний дефіцит та залежність від російського газу.

Лідер «Народного фронту» зазначив, що вперше в українській історії після нападу російських збройних сил, країна змогла вижити в ці три роки. І не лише вижити: «Ми спостерігаємо скромні сигнали зміцнення економіки. Також є велика сила волі та прагнення українського народу стати частиною великої європейської сім'ї».

Незважаючи на відмінність підходів і поглядів, Яценюк підтримує президента Петра Порошенка, оскільки той і досі прагне реалізації початих реформ: «Я буду боротися з тими, хто має намір порушити стабільність, хто хоче відправити Україну у пострадянське майбутнє».

Свою вимушену відставку Арсеній Яценюк пояснив плинністю подій: «Це нормально, коли люди йдуть у відставку. Я пішов у відставку заради врятування коаліції. У політиці так буває, коли навіть ті, хто у складі коаліції – гірші за тих, хто в опозиції. Так сталося і зі мною. Була брудна кампанія. Але це і є брудна політика. Постає питання: рятувати себе чи рятувати країну? Моє рішення було: поступитися посадою прем'єр-міністра».

Щодо майбутньої співпраці з республіканським урядом США, то лідер «Народного фронту» запропонував зосередитися на тих урядовцях і політиках, які підтримують Україну і вже відвідували Київ. Саме такі, на його думку, добре обізнані із ситуацією в Україні та процесами, що відбуваються.

Натомість учасники дискусії цікавилися реалізацією реформ, бажали почути, чому відсутня стратегія популяризація України у світі, та про майбутнє відносин із Росією, а особливо з Польщою. Колишній директор державного телеканалу WDR, яка побувала в Україні, Антьє-Карін Піпер закинула Україні відсутність свободи слова у європейському сенсі.

Антьє-Карін Піпер
Антьє-Карін Піпер

«Пан Яценюк уміє говорити. Він – відмінний оратор, однак мене він не зміг переконати своїми висловлювання на зразок: «Брудна політика». Політика не має бути брудною. Навіть навпаки: вона покликана ставити за мету ідейність, відданість і якість. Саме цього мені і бракувало у промові пана Яценюка», – зауважила експерт із питань свободи слова у розмові з кореспондентом Радіо Свобода.

У програмі візиту запланована зустріч із дипломатичним радником канцлера ФРН Крістофом Хойсгеном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG