Доступність посилання

ТОП новини

Штайнмаєр залишає «нормандську четвірку»: втрата чи здобуток?


Франк-Вальтер Штайнмаєр
Франк-Вальтер Штайнмаєр

Берлін – Дипломат номер один і один із найвпливовіших політиків ФРН, також і в «нормандському форматі» – Франк-Вальтер Штайнмаєр з нового року займе посаду президента Німеччини. Він залишить своєму наступнику численні невирішені завдання на світовій політичній арені: війни на сході України і в Сирії, складні відносини Берліна та Анкари, а також невизначеність щодо нової політики США. Яку роль відіграватиме Штайнмаєр на новій посаді?

Штайнмаєр залишає «нормандську четвірку»: втрата чи здобуток?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Остання дія політичного театру в Німеччині довкола кандидата на посаду президента країни майже добігає кінця, оскільки остаточне призначення станеться 12 лютого. Однак його ім’я уже відоме: нинішній міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмаєр. Досі звичні демократичні вибори серед кандидатів від різних політичних партій цього разу не відбудуться. Провідні політики країни – глави коаліційних партій Анґела Меркель, Горст Зеегофер і Зігмунд Ґабріель, маючи не лише більшість голосів, а й не маючи жодного альтернативного претендента, запропонували кандидатуру Штайнмаєра, що стало водночас і його призначенням на посаду.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель слухає у Бундестазі міністра закордонних справ Франка-Вальтера Штайнмаєра, Берлін, 20 березня 2014 року
Канцлер Німеччини Анґела Меркель слухає у Бундестазі міністра закордонних справ Франка-Вальтера Штайнмаєра, Берлін, 20 березня 2014 року

Нові виклики у неспокійний час

Нині ще не відомо, під яким гаслом працюватиме Штайнмаєр. Під час представлення його як єдиного кандидата на посаду президента, Штайнмаєр заявив, що «не можна в неспокійні часи, як сьогоднішні, закриватися, оточуючи себе образами ворога, треба відкрито дивитися іншим в очі». Він також кілька разів повторив: «Говорити один з одним, сперечатися один з одним, ставитися один до одного з повагою».

«Останні події у світі стали політичним землетрусом, який струшує нас, але він може нас розбудити. Нині йдеться про живу, не сонливу політичну культуру. Відтак я маю намір працювати з усіма разом, поза партійними межами, і насамперед – поза соціальними межами», – оприлюднив свій намір майбутній президент ФРН.

Андреас Умланд
Андреас Умланд

Саме таку політику він здійснював як міністр закордонних справ Німеччини, вважає експерт з питань України Андреас Умланд. Він у розмові з Радіо Свобода сказав, що це і є важливою рисою Франка-Вальтера Штайнмаєра як президента ФРН:

«Можна лише привітати рішення про призначення політика, котрий знається на зовнішній політиці, на цю посаду. Я гадаю, що Штайнмаєр має важливий досвід, котрий він зможе використати у майбутньому для підтримки зовнішньополітичного відомства. Це особливо важливо, оскільки низка нещодавніх подій, котрі сталися у Європі і Сполучених Штатах, посилюють роль Німеччини на Заході», – сказав німецький політолог. Пан Умланд також додав:

Для мирного процесу в Україні це принципово добре, що Німеччина буде представлена таким обізнаним у питаннях зовнішньої політики високопосадовцем
Андреас Умланд

«Я вважаю, що і для мирного процесу в Україні це принципово добре, що Німеччина буде представлена таким обізнаним у питаннях зовнішньої політики високопосадовцем. Пан Штайнмаєр, як ніхто інший, знається у німецько-російських, німецько-українських темах, Мінських угодах, і це напевно відіграватиме важливу роль у майбутніх відносинах між ФРН, Україною і Росією. Також і для формату «нормандської четвірки», оскільки він матиме підтримку ще однієї особи, крім міністра закордонних справ», – переконаний Андреас Умланд.

Успіхи і провали дипломата Штайнмаєра

Борис Райтшустер
Борис Райтшустер

Експерти в Німеччині, приміром, публіцист Борис Райтшустер, критично оцінюють досить скромні успіхи Штайнмаєра як дипломата. Він хоч і багато робив для зниження градусу ескалації конфлікту на Донбасі, встановлення режиму тиші та припинення вогню, однак йому не вдалося досягти вирішального прориву у роботі «нормандської четвірки». Хоч він і невпинно наполягав на врегулюванні ситуації, практично виступаючи в ролі адвоката України.

Андрій Портнов
Андрій Портнов

Український професор берлінського університету Андрій Портнов уважає, що «Штайнмаєр ідеально пасує до посади президента Німеччини» через свою передбачуваність і політичну коректність. Саме такого очікують від Президента ФРН. Нинішній, котрий відмовився іти на другий термін, був і без того занадто яскравим для такої посади», – пише професор Портнов у соціальних мережах. Серед досягнень Штайнмаєра він називає сприяння збереженню україністики в Ґрайфсвальді та створення нового інституту з вивчення пострадянського сходу Європи в Берліні.

Ще критичніше про дипломатичні досягнення Міністра закордонних справ ФРН висловлюються прихильники Путіна в Німеччині. Німецький незалежний журналіст і головний редактор журналу «COMPAKT» Юрген Ельзессер в інтерв’ю для Радіо Свобода відзначив «відданість» Штайнмаєра урядові США:

Юрген Ельзессер
Юрген Ельзессер

«Штайнмаєр уже давно змінив свою дружню політику щодо Росії і звіряв свої дії з американським урядом Обами, а також тодішньою держсекретарем Клінтон. У минулому він обережно критикував політику Росії і підтримував курс НАТО щодо України, та завжди знаходив красиві слова щодо цього. Я гадаю, із президентом Штайнмаєром політика Німеччини щодо мирного процесу на сході України не зміниться. Змін можна очікувати з боку Сполучених Штатів і нового президента Трампа», – вважає незалежний німецький журналіст.

Якою буде зовнішня політика після зміни керівника міністерства закордонних справ ФРН, а тим паче – після парламентських виборів у вересні наступного року, поки що сказати мало хто наважується. Один з імовірних кандидатів на місце Штайнмаєра – нинішній віце-канцлер Зигмунд Ґабріель. Як зазначає історик Андрій Портнов, він «відчутно менш інтелігентний і помітно відвертіше налаштований на пропутінську риторику, звісно, в її німецькому мейнстримному вигляді». А за словами Бориса Райтшустера, «Володимир Путін може святкувати».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG