Доступність посилання

ТОП новини

«Facebook – украй цікавий інструмент використання в інформаційній війні» – Беккер


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Київ – Поширення неправдивої інформації або відвертої брехні через інтернет – важлива частина інформаційної війни, яку Росія веде проти України. При цьому фахівці визнають: «інтернет-брехні» вкрай складно протидіяти і радять владі у Києві розробити й впровадити стратегію протидії поширенню «фальшивих новин» через соціальні мережі та інформаційні сайти.

Чи знаєте ви, що Збройні сили України «вербують» громадян Хорватії через соціальні мережі? Чи про те, що жителі українського Генічеська «просять» президента Путіна дати їм газ, або про те, що в Білому домі «визнали» неефективність санкцій проти Росії? Цей набір фейків лише упродовж останніх кількох днів сфабрикувала пропагандистська машина Росії і пустила у світ різними телекомунікаційними шляхами.

Як кажуть дослідники, технологія створення і «розкрутки» подібних «новин» не потребує потужних фінансових і технічних ресурсів. Потрібні: замовник, комп’ютер з доступом у глобальну електронну мережу і навички роботи з наповнення сайту, пояснює Радіо Свобода фахівець з електронних комунікацій Андрій Ткачук.

«У першу чергу, як варіант, можна відкрити сайт і починати його наповнювати тією інформацією, яка тобі потрібна, на свій розсуд.

Ти можеш відкрити сайт і писати там що завгодно, і популяризувати його в інтернеті, щоб твій сайт був відомий в інтернеті
Андрій Ткачук

Тобто, ти можеш відкрити сайт і писати там що завгодно, популяризувати його в інтернеті, щоб твій сайт був відомий в інтернеті й більше поширювався серед людей. І люди цей сайт будуть читати і, ймовірно, сприймати всю подану там інформацію за правду», – пояснив Ткачук.

Отже, людина, яка оприлюднює інформацію, несе відповідальність за її достовірність. Новинні сайти або соціальні мережі, поширюючи інформацію, повинні перевіряти її достовірність, шукаючи автора або канал надходження повідомлення. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповів директор інформаційного інтернет-видання «Майдан прес-центр» Олександр Беккер.

Ми розміщуємо тільки перевірену інформацію. Основні правила такі: перше – перевіряти першоджерело, друге – дивитися сайти, тому що є сайти, які використовують для поширення брехні, фейків
Олександр Беккер

«Якщо не ми створюємо інформацію, новину, ми шукаємо її першоджерело. У себе на сайті ми розміщуємо тільки перевірену інформацію. Тож основні правила такі: перше – перевіряти першоджерело, друге – дивитися сайти, тому що є сайти, які використовують для поширення брехні, фейків», – пояснив Беккер.

Брехня в інтернеті – складова гібридної війни – Почепцов

Поширення фейків і неправдивих повідомлень через соціальні мережі експерт з питань інформаційної безпеки Георгій Почепцов радить розглядати у контексті гібридної війни, яку Росія веде проти України та демократичного світу. На думку експерта, Росія розгорнула гібридну війну на різних напрямках, інформаційна війна – лише її складова. Військові дії – тільки тло для масштабнішої війни.

Мета цієї «непомітної» повномасштабної війни – завоювання людського розуму, який наповнює мозок повідомленнями з інформаційного середовища – з соціальних мереж, інформаційних сайтів, випусків теленовин тощо. Це, швидше, повномасштабна гуманітарна війна, в якій військові дії є другорядними, вважає експерт.

Інформаційна війна розділена на три підрозділи: інформаційно-технічна війна, інформаційно-гуманітарна війна і інформаційно-смислова війна
Георгій Почепцов

«Інформаційна війна як така розділена на три підрозділи: інформаційно-технічна війна – це кібератаки, потім, умовно кажучи, інформаційно-гуманітарна війна і також інформаційно-смислова війна, котра працює на більш тривалий термін», – пояснив Почепцов.

Кіберполіція та оператори соцмереж проти е-злочинів

Водночас експерти відзначають, що Україна почала активніше протидіяти подібним атакам на простір електронних повідомлень, а відтак, і на свідомість українців. Для протистояння «електронним маніпуляторам» в Україні створено департамент кіберполіції Національної поліції. Його керівник Сергій Демедюк очолюваний підрозділ називає «звичайним оперативним підрозділом кримінальної поліції», завдання якого – боротися зі злочинністю в кіберпросторі, виявляти злочини, скоєні за допомогою високих цифрових технологій, у тому числі й інформаційних.

«Ми визначили таке поняття «кіберзлочин – це всі суспільно небезпечні діяння, вчинені у кіберпросторі та за які чинним законодавством України передбачена кримінальна відповідальність. Тобто, це всі злочини, скоєні у кіберпросторі або за його допомогою для вчинення того чи іншого правопорушення (злочину)», – розповів журналістам Демедюк.

Самі по собі соціальні мережі – це і джерело, і потужний канал поширення інформації, який украй складно контролювати, вважає Олександр Беккер.

Сам по собі Facebook – вкрай цікавий інструмент використання в інформаційній війні, тому що у мережу просто викласти фейк – і будь-яка людина може його поширювати
Олександр Беккер

«Нині сам по собі Facebook – вкрай цікавий інструмент використання в інформаційній війні, тому що у мережу просто викласти фейк – і будь-яка людина може його поширювати, репостити, не перевіряючи його. Наприклад, наприкінці вересня хтось виклав у Facebook світлину 2014 року, на якій наш український солдат лежить в окопі, сам засніжений, і знизу посилання на якийсь сайт і текст: «Увага! Наші бійці без теплих речей і потерпають від негоди!». Перше, що я зробив, – я подивився на джерело, джерело виявилось надійним, якому можна було би довіряти, але новина була від 2014 року», – розповів Беккер.

Тим часом, як повідомляє американська газета The New York Times,

незабаром «електронним брехунам» і тролям буде складніше поширювати спотворену, брехливу інформацію через соціальні мережі. Свій план боротьби з поширенням брехні оприлюднив засновник соцмережі Facebook Марк Цукерберг.

Для цього Facebook спрощує механізм зворотного зв'язку, щоб користувачі могли легко позначити повідомлення як помилкове. На основі таких скарг спеціальний алгоритм буде намагатися сам вгадувати, які повідомлення не відповідають дійсності, пояснив стратегію боротьби Цукерберг.

Ми серйозно ставимося до проблеми. У нас вже є помітні успіхи, але треба ще багато чого зробити
Марк Цекурберг

Facebook також планує застосовувати санкції до тих, хто «професійно поширює фейки, щоб заробляти на рекламі», пояснив він журналістам. Адже завдання і Facebook, і інших соціальних електронних мереж – якнайшвидше поширювати найбільш важливі події, новини, факти. І працівники електронних комунікацій та мереж прекрасно розуміють, що користувачі хочуть отримувати перевірену інформацію. «Ми давно працюємо над цією проблемою і серйозно до неї ставимося. У нас уже є помітні успіхи, але треба ще багато чого зробити», – заявив Марк Цукерберг.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG