Доступність посилання

ТОП новини

Мода на «путінізм» поширюється серед італійських політиків-опозиціонерів


Ілюстраційне фото. Візит італійської делегації до окупованого Росією Криму, жовтень 2016 року
Ілюстраційне фото. Візит італійської делегації до окупованого Росією Криму, жовтень 2016 року

Рим – Напередодні конституційного референдуму на Апеннінах італійські опозиційні політики активно шукають підтримки у Москві. Минулого тижня російську столицю відвідали дві представницькі делегації партій популістів «Рух 5 зірок» та «Північної ліги». Офіційна мета візитів – переконати італійських виборців у Росії не підтримувати конституційної реформи, що її відстоює уряд Італії. Неофіційно йдеться про те, що у разі відхилення конституційних змін, ці партії вважають, що матимуть більше важелів домагатися скасування санкцій проти Росії. А в цьому зацікавлені не стільки італійські підприємці у Москві, як сам господар Кремля, чиєї підтримки і похвали домагаються ультра праві й популісти у Європі.

Якщо націоналісти крайньо правої партії «Північна ліга» традиційно і завжди відкрито підтримують політику Росії і її президента, то популісти «Руху 5 зірок» вважаються відносно новачками у зовнішній політиці. За поточний рік партійці під проводом коміка-революціонера Беппе Ґрілло здійснили кілька візитів до Росії для встановлення політичних контактів. За даними видання La Stampa, «Рух 5 зірок» тісно співпрацює із двома соратниками президента Росії – віце-спікером Держдуми Сергієм Железняком та головою думського комітету з міжнародних справ Андрієм Климовим.

Ці російські політики неодноразово зустрічалися з депутатами «Руху 5 зірок» Алессандро Ді Баттіста і Манліо Ді Стефано. Останній повідомив Радіо Свобода, що під час виступу на з’їзді партії «Єдиная Россия» захищав не російські, а італійські інтереси, оскільки саме італійський бізнес дуже потерпає внаслідок санкцій з боку ЄС щодо Росії.

«Ми є друзями всіх»

«Якби економічні санкції проти Росії були ефективними, то не знадобилися б ці два роки їхньої дії, тобто Путін вже б зупинився раніше. Але оскільки політичне питання Криму є дуже важливим для Путіна, то він, ніж зробити два кроки назад, стоятиме на своїй позиції наступні 20 років. Тоді який сенс для нас продовжувати втрачати гроші, що робить нас (італійців) слабкішими?» – зазначив у розмові з Радіо Свобода депутат Манліо Ді Стефано, член парламентського комітету із закордонних справ від партії «Рух 5 зірок».

На запитання, чи цікавилися партійці, як постраждав італійський бізнес в Україні внаслідок російської агресії, депутат Ді Стефано категорично заявив, що ці збитки значно менші у порівнянні з втратами на російському ринку. На переконання підлеглих Беппе Ґрілло, санкції – абсолютно непродуктивний інструмент впливу на російський уряд, тому міжнародна спільнота має шукати інших політичних шляхів подолання кризи між Україною і Росією. Італійські популісти з цього приводу не мають інших пропозицій, окрім як дотримуватися пунктів «Мінських угод».

«П’ятизірковий» депутат наголосив, що у міжнародній політиці партія провадить не проросійську, а проіталійську політику та дотримується принципу «ми є друзями усіх», і України також...

Мета популістів – прийти до влади і санкції геть

Чому власне така увага до активності популістського руху на міжнародній арені? І чому самі партійці так пожвавилися у пошуку підтримки і в Росії, і тепер серед оточення нового президента США?

За підсумками різних соціологічних досліджень в Італії, у рейтингу електоральних симпатій «Рух 5 зірок» наздоганяє або з невеликим відривом переганяє провладну Демократичну партію. У разі умовного другого туру парламентських виборів популісти випередять демократів, прогнозують соціологи.

«Ця партія нині дуже активізувалася у сфері зовнішніх зв’язків, бо переживає історичний момент: маючи високий електоральний рейтинг, справді є можливість їхнього приходу до влади. І в кого є інтереси за межами країни, зокрема в Росії, «Рух 5 зірок» дуже ймовірно докладе максимум зусиль для підтримки таких інтересів», – зазначив у коментарі для Радіо Свобода редактор італійського сайту StopFake Мауро Воерціо.

Мауро Воерціо
Мауро Воерціо

Аналізуючи кон’юнктуру політичних сил, оглядач зауважує, що на сьогодні проєвропейську позицію, а відтак політику антиросійських санкцій захищає в Італії єдина впливова лівоцентристська Демократична партія влади. Правоцентристи «Вперед, Італіє!» Сильвіо Берлусконі, націоналісти «Північної Ліги» Маттео Сальвіні хоч і не на піку популярності серед виборців, але разом з «Рухом 5 зірок» Беппе Ґрілло охоплюють щонайменше 60 відсотків італійського проросійськи налаштованого електорату.

Референдум як точка відліку

Згадані три партії виступають єдиним фронтом за відхилення конституційної реформи, ініційованої урядом прем’єра Маттео Ренці. Насправді деталі реформи обговорюють в країні хіба що експерти з конституційного права, для решти йдеться переважно про оцінку діяльності чинного кабінету.

Якщо 4 грудня на референдумі переважить «Ні», тобто скасування реформи, тоді опозиція має намір домагатися відставки уряду лівоцентристів і дострокових виборів до парламенту. Для популістів негативний результат голосування на референдумі означатиме вільніший шлях до скасування санкцій і відновлення відносин із Росією як «цінним союзником».

За десять днів до референдуму супротивників реформи на 7 відсотків більше, ніж її прихильників, інформує газета La Repubblica з посиланням на дослідження компанії Demos. Водночас, кожний четвертий виборець ще не визначився щодо намірів голосування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG