Доступність посилання

ТОП новини

Голодомор 1932–1933 років: чи визнає його Ізраїль геноцидом?


Ілюстраційне фото. Президент України Петро Порошенко виступає на засіданні Кнесету. Ізраїль, 22 грудня 2015 року
Ілюстраційне фото. Президент України Петро Порошенко виступає на засіданні Кнесету. Ізраїль, 22 грудня 2015 року

Київ – Кнесет (парламент) Ізраїлю 14 листопада ініціював розгляд питання про визнання Голодомору геноцидом українського народу, але пізніше переніс його на невизначений термін. Точніше, депутат Кнесету Нава Бокер, авторка проекту резолюції, забрала документ на доопрацювання. Чи визнають депутати ізраїльського парламенту Голодомор геноцидом українського народу, і коли це може статися?

Українські експерти, як і представники єврейської спільноти, визнають: як би Кнесет голосував за визнання Голодомору геноцидом українського народу у ці дні, – голосів для позитивного рішення могло би забракнути. Адже для того, щоб Ізраїль визнав Голодомор геноцидом, українці мали би працювати роками, як свого часу працювали самі євреї для визнання геноцидом Голокосту.

Як зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода голова Асоціація єврейських організацій та громад («Ваад») України Йосип Зісельс, для позитивного рішення Кнесету українські політики, дипломати, громадські активісти повинні системно працювати з ізраїльськими колегами, роз’яснюючи останнім сутність Голодомору.

Йосип Зісельс
Йосип Зісельс

«Я вважаю позитивним той факт, що Кнесет взагалі звернув увагу на проблематику Голодомору. Раніше це питання ізраїльський парламент на розгляд взагалі не виносив. Аж нарешті воно прозвучало, ще й у листопаді, коли Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору. І водночас, симптоматично, що розгляд проекту резолюції з цього питання перенесене. Хоча, як на мене, його поставили на порядок денний якось поспіхом, без належного вивчення і підготовки.

Необхідно було підготувати не лише депутатську, а і суспільну думку Ізраїлю
Йосип Зісельс

Необхідно було підготувати не лише депутатську, а й суспільну думку Ізраїлю, через ЗМІ. Треба долати певне упередження, яке має ізраїльське суспільство, бо ж мова йде про болюче питання і поняття геноциду», – пояснив Зісельс.

Не варто забувати і про певне зовнішньополітичне тло, додає Зісельс. Як приклад, він навів розгляд у Кнесеті питання про геноцид вірменського народу, здійснений Османською імперією у 1915 році.

Щодо питання з визнанням Голодомору геноцидом, то Ізраїль ще не зіпсував стосунки з Росією до критичної межі
Йосип Зісельс

«Кнесет уже кілька років розглядає «вірменське питання», щоб визнати його геноцидом вірмен. І це при тому, що у самому Кнесеті й у ізраїльському політикумі і суспільстві є лобі для позитивного голосування цього питання. Але існує ще і специфіка взаємин між Ізраїлем і Туреччиною, які є складними і неоднозначними, й ізраїльські політики зважають на цей фактор. Щодо нашого питання з визнанням Голодомору геноцидом, то Ізраїль ще не зіпсував стосунки з Росією до критичної межі, і поки що не готовий, сказати б, «кинутись у цю прірву», – заначив Зісельс.

Щоб змінити позицію Ізраїлю щодо невизнання Голодомору геноцидом українського народу, потрібні роки кропіткої праці з боку Києва, пише у тижневику «Дзеркало тижня» журналіст, експерт з міжнародних питань Володимир Кравченко. На його думку, «провальне голосування по резолюції стало б чудовим сюжетом для російської пропаганди». Серед причин стриманого ставлення Ізраїлю до проблематики Голодомору Кравченко назвав небажання Тель-Авіва псувати відносини з Москвою, ревне ставлення єврейської спільноти до порівняння Голодомору з Голокостом, а також «наслідки радянської та російської освіти багатьох ізраїльтян».

«Голодомор і Голокост – спільна пам’ять українців та євреїв» – Кириленко

Віце-прем’єр-міністр України з гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко упевнений у позитивному рішенні Кнесету по визнанню українського Голодомору геноцидом. На його думку, ізраїльські депутати ухвалять це рішення раніше чи пізніше, і це має стати з наочних результатів успішного співробітництва Ізраїлю та України.

В'ячеслав Кириленко
В'ячеслав Кириленко

Те, що у Кнесеті обговорюють Голодомор як геноцид – підтверджує, що обмін історично правдою між нашими двома народами дає результат
В'ячеслав Кириленко

«Це все – результат інтенсифікації українсько-ізраїльських стосунків за останні 25 років, особливо за останні два роки. І те, що у Кнесеті обговорюють Голодомор як геноцид, це, серед іншого, підтверджує, що обмін історично правдою між нашими двома народами дає результат. Ми завжди шануємо пам’ять жертв страшної трагедії – Голокосту, цього року 75-і роковини трагедії Бабиного Яру Україна відзначала на державному рівні. Такі трагедії – це спільна пам’ять для нас», – зазначив Кириленко.

Ізраїль, як ніхто, має розуміти глибину трагедії, яку пережив український народ у 1932–1933 роках
Андрій Парубій

Під час зустрічі зі спікером Кнесету Ізраїлю Йоелем (Юлієм) Едельштейном голова Верховної Ради України Андрій Парубій висловив сподівання на позитивне рішення Кнесету щодо визнання Голодомору в Україні актом геноциду напередодні роковин трагедії.

«Українська сторона дуже розраховує на те, що законодавча ініціатива, яка вже внесена в Кнесет, буде підтримана. Адже Ізраїль, як ніхто, має розуміти глибину трагедії, яку пережив український народ у 1932–1933 роках. Ми сподіваємося на позитивне рішення», – зазначив Парубій.

Андрій Парубій
Андрій Парубій

Йоель (Юлій) Едельштейн, у свою чергу, відзначив, що українці та євреї, які упродовж століть живуть поруч, разом переживали найбільші трагедії, які випадали на їхню долю. До того ж, із територією сучасної України пов’язані процеси формування єврейської державності, каже спікер Кнесету.

Багата історична спадщина, історичний і культурний зв’язок дозволяє стверджувати: наші стосунки, наша співпраця на політичному і дипломатичному рівні стоять на міцній основі
Йоель Едельштейн

«Основи сіоністського руху, як і сучасної єврейської культури, не кажучи про політичне і військову керівництво Ізраїлю у перші роки існування нашої держави – коріння цього можна шукати в Україні. Я думаю, що така багата історична спадщина, історичний і культурний зв’язок дозволяє стверджувати: наші сучасні стосунки, наша співпраця на політичному і дипломатичному рівні стоять на міцній основі», – наголосив Едельштейн у виступі на Форумі «Україна – Ізраїль 2016» 24 листопада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG